Балканската обиколка на министър Захариева показа високи очаквания от българското председателство на ЕС

Поредицата балкански срещи на Екатерина Захариева започна от разговорите със сръбския й колега Ивица Дачич
БГНЕС

Започнала през втората половина на юли, балканската обиколка на българския външен министър Екатерина Захариева е към своя край. След като вече посети Сърбия, Босна и Херцеговина, Албания и Македония, в близките дни или седмици се очаква тя да проведе разговори и в Черна гора. Основна цел на обиколката е България да представи на държавите от Западните Балкани приоритетите на своето председателство на Съвета на ЕС, което започва след малко повече от четири месеца.

В Белград на разговорите с българския външен министър Екатерина Захариева колегата й Ивица Дачич изказа очакване да се ускори затварянето на преговорните глави на Сърбия с ЕС. Захариева, от своя страна, предложи помощ в преговорния процес и отправи към президента Александър Вучич покана да присъства на неформалния съвет на външните министри от ЕС "Гимних", чието заседание ще се проведе по време на българското председателство на ЕС.

В Тирана министърът на външните работи на Албания Дитмир Бушати изказа надежда, че като приятелска страна, в качеството на председател Съвета на ЕС догодина, България ще съдейства за европейската интеграция на Албания. Министър Захариева изрази очакване, че до края на българското председателство ЕС ще вземе поне политическо решение за започване на преговори с Албания.

Очаквания за съдействие от българското председателство има и от страна на Македония, с която в началото на този месец България подписа дългоочаквания не само в двустранен, но и в широк международен план, Договор за добросъседство. Подписването на въпросния договор беше условие на София за подкрепа на европейската перспектива на Македония и, приветствайки го, министър Захариева заяви, че се надява догодина преговорният процес на Македония с ЕС най-после да започне.

В края на миналата седмица в Сараево, на разговори с министър Захариева, външният министър на Босна и Херцеговина Игор Църнадак пожела по време на българското председателство на Съвета на ЕС Босна и Херцеговина да получи статут на страна - кандидат за членство. От българка страна обаче бе изтъкнато, че това ще е възможно, ако ЕК види ясно политическа воля за извършване на необходимите реформи.

Визитата на министър Захариева в Черна Гора още не се е осъществила, но и преди нея черногорският министър по европейските въпроси Александър Пейович коментира, че страната му очаква много от предстоящото председателство на България на Съвета на ЕС и се надява по време на него да бъде очертан един своеобразен календар за разширяването на ЕС на Балканите.

Балканската обиколка на министър Захариева показва, наред с други неща, че българското председателство на ЕС е изправено пред сериозни изпитания заради значителните различия между държавите от Западните Балкани и актуалните нагласи в ЕС към разширяването му в тази посока. Сърбия например вече води преговори за присъединяването към ЕС от 2015 г. и очаква те да приключат през 2019-а, а Босна и Херцеговина дори не е получила статут на кандидат за членство. ЕК подкрепя  европейска перспектива на Западните Балкани, но не иска разширяването на ЕС в посока към този регион да стане преди там да се извършат големи и радикални промени. Въпреки това, очакванията към София са повишени, предвид обстоятелството, че България е втората балканска държава, която ще председателства ЕС след Гърция. Задачите пред София в осъществяването на балканския приоритет на българското председателство на ЕС са нелеки.


Още от рубриката
Последният засега българо-турски контакт на официално равнище бе срещата на премиера Бойко Борисов с министъра за ЕС на Турция и главен преговарящ Йомер Челик.

Засилена динамика в двустранните отношения с Турция

От началото на септември се наблюдава засилена динамика в българо- турските отношения. От есента до сега четирима министри посетиха страната ни и бяха проведени знакови разговори. Турция ще сътрудничи на България за гарантиране на..

публикувано на 06.12.17 в 13:22

Развитието на отношенията между България и Македония изпреварва ратификацията на Договора им за добросъседство

Когато в началото на август премиерите на България и Македония Бойко Борисов и Зоран Заев подписаха Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни, някои наблюдатели коментираха резервирано, че остава той да бъде..

публикувано на 24.11.17 в 11:47

Управлението е без проблеми – вляво тактически маневри, вдясно пак опит за обединение

В края на миналата седмица БСП предупреди ултимативно, че няма да участва в пленарни заседания на парламента, освен ако не са за гласуване оставката на неговия председател Димитър Главчев, за държавния бюджет и за искането за вот на недоверие към..

публикувано на 20.11.17 в 12:18