Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ромчета и българчета ритат топка рамо до рамо в клуб “Конкордия”

БНР Новини

Един детски футболен клуб вече две години изнася открит урок на обществото ни по толерантност и взаимно приемане. Уважение, съпричастност, взаимопомощ са магическите думи, благодарение на които ромчета, социално слаби българчета и техните родители живеят в сплотен отбор.

Фондация “Конкордия” решава да основе футболния клуб, след като преди три години успешно е провела международен детски футболен турнир. За целта наема професионален треньор и подбира около 40 деца от ромските квартали и собствената си социална институция за малчугани, чиито родители не могат да се грижат за тях. Общината пък осигурява безплатния стадион. Така през м. г. отборът, съставен от 70 процента ромчета и 30 на сто българчета, за първи път участва в първенството в групата Деца “А”-2002 и завършва на девето място.

Снимка





СнимкаОтборът ни е съставен от деца от нашата социалната институция, ромски деца от столичните квартали “Орландовци” и “Хр. Ботев” и български деца от района на кв. “Хаджи Димитър” – разказва Петър Крумов от фондация “Конкордия”. – Отначало децата бяха на няколко групи и ни отне половин година, за да създадем един екип от тях – да се социализират най-напред в отбора и после извън него. Но днес с радост мога да кажа, че всички те вече са приятели и започнаха да се подкрепят не само на терена. Дори си направиха група в социалните мрежи и заедно излизат извън институцията, извън махалата, извън квартала. Другото положително е, че децата от нашия отбор започнаха да поддържат много добър контакт с децата и от другите отбори, които нямат социални проблеми и бяха много добре приети.

Снимка

Петър Крумов не може да коментира кой подклажда етническото напрежение, за да се стига до случаи на бой между ромски и български деца, като този в Асеновград. Той обаче казва, че за осемгодишната си дейност във фондацията е виждал агресия както от страна на ромите, така и на българите. Но добавя, че е приятно изненадан от родителите на децата в отбора.

Мислех, че ще имаме проблеми с родителите, но тези хора се оказаха широко скроени и стоят близо до отбора – казва Петър Крумов. – Когато има нужда, те ни помагат да поддържаме игрището, включват се в решаването на проблемите и гледат да бъдат максимално въвлечени във всичко. Повечето ни деца нямат много добър успех в училище, но за сметка на това не са отпаднали и заслугата е също на родителите. Ние поддържаме непрекъснат контакт с тях и действаме и на образователно равнище. Когато някое дете в отбора например има нужда от педагогическа помощ, ние му осигуряваме преподаватели. Но нищо не става без съгласието на родителите.

И все пак, спортът си остава най-доброто средство за преодоляването на етническите предразсъдъци, убеден е Петър Крумов.

Снимка

В спорта е доказано, че няма етнос, няма религия, а има само спортни качества и себераздаване
– казва още той. – И ако един футболист е с по-тъмна кожа, това не го прави по-лош играч и хората на терена и в спортните среди го уважават именно заради качествата му. Затова и спортът е един от малкото варианти за социализирането на тези деца. На първо място, ние искаме да ги научим на трудолюбие, на работа в екип, на честна игра. При нас резултатите нямат толкова голямо значение, колкото това да играеш максимално добре, да уважаваш противника, да знаеш, че това е средата, която може да те подкрепи заедно със семейството. Възпитаваме децата също на ученолюбие, защото едно от правилата, за да си в нашия отбор, е, че ако си отпаднал от училище, няма да получиш възможност да тренираш и да участваш в първенствата.

През новия сезон клуб “Конкордия” има нови цели – да влезе в шестицата на първенството, а също до по-големите деца да застанат и малчуганите от набор 2004 във втори отбор.

Снимки: фондация “Конкордия”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40