Работата в чужбина може да се окаже капан

Надя Кожухарова (в средата) и Никола Кондев (крайният вдясно) по време на представянето на кампанията.
Снимка: „Асоциация Анимус“

Всяка година стотици българи заминават на работа в чужбина с надеждата за по-високи доходи и качество на живот. Някои успяват да реализират мечтите си, но има и такива, които попадат в капана на трафика на хора с цел трудова експлоатация.

Според Международната организация на труда, в световен мащаб жертвите на трудова експлоатация са 21 милиона души. В Югоизточна Европа жертва на принудителния труд чрез измама е всеки 4-и на 1000 души. Проблемът, наричан „съвременно робство“, е много сериозен. Мрежата на тази престъпност е мащабна и обхваща най-малко две държави.

Трафикът на хора с цел трудова експлоатация е сериозно нарушаване на човешките права, организирана престъпна дейност, която се преследва с най-голямата наказателна строгост, казва Никола Кондев, координатор на „Програма за превенция на трафика на хора и за идентифициране, защита, подкрепа и реинтеграция на жертвите на трафик“. При този тип трафик пострадалите лица работят при робски условия на труд в сектори като строителство, селско стопанство, хотелиерството и различните видове услуги, като домакинската работа и др. Приходите в световен мащаб от трафика на хора с цел трудова експлоатация се оценяват на 3.5 млрд евро годишно, по данни на Европол. Трафикът с цел трудова експлоатация засяга всяко едно кътче на света, включително България и другите държави - членки на ЕС, както и Конфедерация Швейцария.

Именно швейцарското правителство заделя 2 млн. швейцарски франка, за да подкрепи усилията на българската държава и неправителствения сектор да ограничат потока от хора, потенциални жертви на трафик и да направят обществото по-чувствително към проблема. Вече трета година фондация „Асоциация Анимус“ организира информационна кампания, чрез която да събуди бдителността на хората при търсене на работа зад граница. „Ако се хващаш на работа в чужбина, не се хващай на въдицата! Работата в чужбина може да се окаже капан!“ гласи слоганът.

Психологът Надя Кожухарова - координатор на инициативата, обяснява:


Нашата кампания е да информираме колкото се може повече хора за това какви са техните права и какви са опасностите да попаднат в ситуация на експлоатация - трудът им да не бъде заплащан, да им бъдат отнети личните документи, да живеят при много тежки условия. Проблемът „трафик на хора“ е много сериозен за нашата страна. По информация на партньорите ни от страните от Западна Европа, българите са най-голямата група сред идентифицираните жертви на трафик. Много хора от България заминават да работят в чужбина - всеки има поне по един познат, който да работи навън. Но сега, през лятото, проблемът се изостря още повече във връзка с търсенето на  нискоквалифициран труд за сезонна работа. Много българи търсят възможност да припечелят по-добри пари през този сезон, с които да живеят през зимата. Целта ни не е да ги спираме да търсят своето щастие и препитание, а да ги информираме и да им покажем как трябва да защитават правата си.

Снимка

От „Анимус“ правят социален експеримент - изработват примамлива обява за работа за бране на „зелен хайвер“ в Дания при добро заплащане. Обявата е разпространена чрез популярен сайт за работа. Откликват 150 човека. На всички е върнат е-мейл, в който са посочени белезите на измамните обяви за работа: твърде атрактивно заплащане; без изисквания за възраст, умения, предишен опит; не се изисква владеене на език; няма адрес на компанията; иска се предварително заплащане на средства за пътя и обработка на документите.

Много от хората ни писаха, че са се усъмнили, но въпреки това са решили да се пробват. Именно това „въпреки“ е ключовият рисков момент, в който човек, подведен от желанието си да намери по-добър живот, решава, че може да пренебрегне опасностите и интуицията си. Идеята ни беше да общуваме директно с нашата целева група - хора, които нямат високо образование, не владеят езици и които търсят ниско квалифициран труд в чужбина, уточнява Надя Кожухарова. Благодарение на партньорството с Български пощи и един от сайтовете за предлагане на работа, информационната кампания успява да получи широко покритие и да достигне до най-малките населени места в страната, където рисковете от злоупотреби са сериозни.

Още от рубриката

Северна Корея през погледа на един българин

Северна Корея е една от най-затворените страни в света. Там не може да се озовете просто така и трябва да отговаряте на редица изисквания. Най-важното условие е да не сте журналист нито в печатна, нито в електронна медия. Още на летището получавате..

публикувано на 20.10.17 в 10:58

Международна асоциация популяризира възможностите на приложния шахмат

Тези дни в Пазарджик бе създадена Международна асоциация по приложен шахмат. Към инициаторите от България се присъединиха експерти от САЩ, Германия, Испания, Полша и Великобритания. Асоциацията ще развива дейност в три основни насоки: научни..

публикувано на 19.10.17 в 11:13

Перничани празнуват своя ден с много музика и с амбицията да покажат, че това е най-хубавият град в Югозапада

На 19 октомври e Денят на град Перник. На тази дата почитаме паметта на Св. Иван Рилски, покровителя на нашия народ, още приживе наричан „земен ангел и небесен жител“. Приел монашеството, отдаден на пост и молитва в Рилската обител, той е помагал на..

публикувано на 18.10.17 в 08:30