Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росица Иванова от “Мастър шеф” живее сред сърни и поднася здравословни блюда

БНР Новини

“Светът е пълен с интересни пътища. Просто излез навън!” С тази проста философия Росица Иванова оставя предсказуемия си живот в града и сред природата намира изгубения рай.

Красиво аранжираните й чинии и вроден финес я превърнаха в любимка на публиката в телевизионното шоу “Мастър шеф”. И само една забравена бучица масло я раздели с голямата награда от 100 хил. лв. Но Роси днес не съжалява за пропуснатия шанс и с усмивка казва, че най-важната съставка е “любов”.

На двайсет и пет тя има всичко – престижното образование на политолог, добре платената работа на IT специалист, бохемската квартира в центъра на София. И въпреки това решава да остави зад гърба си досегашния си живот и да се засели в органик ферма край Сопот. В планината най-напред я поразява човечността на хората, които в случайни срещи не се скъпят да отронят “добро утро” и “приятен ден”. А година по-късно Роси развенчава мита за скучния селски живот с думите: Можете ли да си представите какво е усещането още със събуждането да ти мирише на липа и лайка, да имаш в двора си елени, сърнички, зайци, кучета, котки и куп други красоти, а сутрин вместо да чакаш в задръстването, да пиеш кафе в градината?

Снимка

Тя се грижи за свежите продукти във фермата и координира работата си с агрономи и животновъди. Основното й занимание обаче е в комплекс в Сопот, като главен готвач. Там тя прилага разбирането си за здравословно хранене, споделено и в кулинарния и блог.




В комплекса предлагаме чиста и здравословна кухня, защото сме сигурни за произхода на храната
– разказва Росица Иванова. Това, с което най-много се гордея, е че продуктите са местни, т.е. няма сирене от Франция, риба от Атлантическия океан и всичко се намира тук в радиус от 30 км. Рецептите обаче са осъвременени и храната се приготвя по възможно най-щадящ начин – до голяма степен мариноваме зеленчуците от фермата, вместо да ги подлагаме на термична обработка, използваме кокосово масло, не пържим, обработваме продуктите на пара или ги изпичаме така, че те да съхранят в себе си максимално количество полезни вещества.

Снимка

Освен че държи на качеството на продуктите, за Роси е еднакво важно как те ще бъдат представени в чинията. Затова определя себе си като естет кулинар.

Красиво поднесената храна е първото, което прави впечатление, когато виждаме една чиния , убедена е тя. Ние започваме да се храним още с очите си, затова за мен е изключително важно всяко блюдо да изглежда като произведение на изкуството. Без значение дали сервирам прости пълнени чушки ако са поднесени красиво, те се превръщат във вкусна българска храна, поднесена с финес.

Снимка

Под звуците на джаз и с чаша вино – това са идеалните условия, за да се получи съвършеното ястие, смята Роси, която открива твърде рано кулинарния си талант.

Открих, че обичам да готвя от много малка. И тъй като живеех близо до училището, когато бях 14-15 годишна, буквално тичах вкъщи през голямото междучасие, за да направя кекс или нещо друго. По това време започнах да приготвям и по-сериозни менюта например коледната вечеря. Знаете за една домакиня колко е важно да успее да аранжира масата и да посрещне гости, а когато това е поверено на едно момиче, то приема задачата изключително сериозно. Разбира се, започнах с похвали, но съм отнасяла и много градивна критика. Така от много малка осъзнах, че ми се отдава готвенето, но никога не съм предполагала, че ще работя това.

Снимка

СнимкаНаскоро Роси се сдоби с още една престижна диплома – от първия в света университет по италиански сладолед в Болоня, и се завърна с машина за gelato. Но ледения десерт, който тя предлага цяло лято, е с боровинки, малини и къпини от Балкана, както и със сметана и непастьоризирано мляко от фермата. И тъй като обича да се предизвиква, в момента изпробва издръжливостта си. Когато някой заяви “не мога”, при мен настъпва моментът, в който аз мога и искам повече, добавя Роси. И все така желае да се буди рано, да се чувства удовлетворенна от изминалия ден и да го завършва с приятели и смях.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за обилни валежи е подаден за 7 области на юг и по Черноморието

В събота , 20 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в някои котловини на югоизток и до 0°, в София 2°. През деня на изток ще е облачно с валежи от дъжд, на места значителни. На запад до обяд ще има разкъсана облачност, после..

публикувано на 19.04.24 в 20:10

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00
Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45