Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Баскетболистката Гергана Брънзова описа победата си над МС в книга

БНР Новини

Има хора, които успяват да прекрачат границите, очертани от науката. Тогава ги облепваме с етикети, сякаш да ги приземим в разграфения ни с ограничения свят. “Медицинско чудо”, “феномен” поставени на полицата, категоризирани, в рамка. А в друго чекмедже, до тях, са заключени множество отрязани криле на тези, които биха дръзнали и те да търсят светлина навътре, отвъд познаваемото, единствения верен път.

Гергана Брънзова – една от най-успелите български баскетболистки, съумява да остави зад гърба си заболяване, което съвременната медицина определя като нелечимо. Тя побеждава множествената склероза с помощта на хранителен режим, но най-вече с разучаването на метафизичните причини за болестта.


Първия симптом получих на 1 януари 2013 г., когато се събудих и усетих, че не мога да виждам с едното си око – спомня си Гергана Брънзова. – Тръгнах по лекари и скоро чух двете букви МС, които бяха страшно познати от диагнозата на майка ми. След около половин година пък бях окончателно диагностицирана. И тъй като можех да избирам дали да се насоча към традиционната терапия, попитах професора при колко от пациентите се вижда подобрение. Той каза, че от 3000 души може би 1,5 се чувстват по-добре и в този момент аз реших, че ще последвам друг път. Така се впуснах в търсене на корена, причината за състоянието на тялото си. И се обърнах към себепознаването

СнимкаВ ръцете й случайно попада книгата на Ан Борох “Как се излекувах от МС” и тя решава да замине за Лос Анджелис. Там при натуропата, преодоляла болестта цели 20 години, започва своята промяна. Разбрах, че МС всъщност е моята сила и поех по своя път чрез пълното разплитане на вътрешния си мир, его, характер, казва Гергана Брънзова.

Мисленето е основата, на която трябва да стъпим, и да осъзнаем какво то предизвиква в нашия живот – продължава тя. – Необходимо е да се вгледаме в нас самите, а също така да се освободим от абсолютно всякакви рамки и определения, на които сме робували досега. Но може би най-важното е да бъдем верни на себе си. Това е, което аз направих, заедно с диетата без глутен, млечни продукти и захар.

Две години по-късно скенерът показва, че от болестта няма и следа, а лекарите са озадачени как е възможно това. За Гергана Брънзова обаче няма нищо странно – просто е успяла да разчете посланието на тялото си и да се промени. И тъй като е затрупана с въпроси, решава да сподели извървения път в книга, съвсем скоро излязла от печат.

“Съзнание и тяло в едно” е наръчник за положителна промяна, в който аз споделям философията си за живота – казва авторката. – А тя е да бъдем заземени и осъзнати, да бъдем добри към себе си, да се оглеждаме в насрещния, да се усмихваме отвътре навън, да поглеждаме на живота отвисоко и от различни перспективи, да сътворяваме красота, да бъдем отворени към новото и незнайното. Това за мен е да бъдем съзнание и тяло в едно. В книгата има също двуседмична програма, която нарекох “Да започнем заедно” – чрез нея с помощта на детоксикация, специфични техники и начин на мислене можем да завъртим колелото към промяната.

Снимка

Днес Гергана Брънзова води цветен и много активен, по думите й, живот. Радва се на всяка минута и е щастлива, дори когато плаче. Бившата баскетболистка в NBA и на “Фенербахче” живее с турския си съпруг и трите си деца в Истанбул, където развива баскетболна академия за деца, работи по проекти с Международната федерация по баскетбол, занимава се с фондацията си “Стани по-добър”. И мечтае някой ден да отвори академия и за децата на Бургас в памет на своя баща – големият баскетболист и треньор Бойчо Брънзов.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38