Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Eманюел Макрон: „Изборът на България е да бъде страна за пример!“

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Ясно заявена воля, решимост, ангажираност, партньорство, конвергенция и все по-тясно сътрудничество – това е част от лексиката, използвана от българската и френската страна по време на посещението на френския президент Еманюел Макрон в България. Първо посещение на държавен глава на Франция от 10 години насам, което по думите на президента Румен Радев има знаков характер и бележи нов етап в развитието на двустранните отношения.

Еманюел Макрон пристигна в България в рамките на първата си европейска обиколка след встъпването си в длъжност през май 2017 година. Тон на променените отношения беше даден още преди това, с посещението на Бойко Борисов в Елисейския дворец на 6 юни, когато френският президент прие с удоволствие поканата за посещение в България, а Бойко Борисов се обърна към него със следните думи: Благодарение на вашата енергичност, ние ще изведем Европа напред. Това ще е единна и силна Европа, но не забравяйте периферията.

Именно в този дух се състояха разговорите на френския президент с първите мъже на България, които проявиха завиден синхрон и единомислие, както по важните за страната въпроси, така и по темите, които Еманюел Макрон пожела да обсъди с тях, проявявайки се като истински европейски лидер. Време е да сложим край на разделението, която се поставя между Изтока и Запада, между тези, които са в Еврозоната и тези, които са извън нея, каза ясно той.

Доволна ли остана България от посещението на президента на Франция?

Видимо да, след ясно обявените ангажименти  по чувствителните теми относно присъединяването към Шенгенското пространство (след незабавно реформиране на системата с участието на България), както и за присъединяването към механизма ЕРМ2,известен още като приемна на еврозоната. Според френския президент, България има пълното право да участва активно в процеса по сближаване в областта на икономиката и финансите в еврозоната. Същото важи и за пълната интеграция на страната в общоевропейската система на отбрана, което обяснява присъствието на представители на оръжейната индустрия на Франция, с желание да участват в два от проектите за модернизиране на въоръжените сили в България, а именно изграждането на два модулни патрулни кораба, както и доставката на 198 бойни машини за пехотата. Темата за сътрудничеството и стокообмена между двете страни присъстваше на разговорите, както с президента, така и с министър-председателя на България. Въпреки усилията и известния напредък през последните 10 години и присъствието на 200 френски фирми с 16 000 служители в България, Франция продължава да заема скромното 9-о място в класацията на чуждестранните инвестиции в България (1,9 милиарда евро). Нещата биха могли да се променят, ако ТОТАЛ открие газ в Черно море, но засега търговско-икономическото салдо остава отрицателно (-365 милиона евро за 2016 година).

Напълно очаквано, на разговорите с Румен Радев и Бойко Борисов бе засегната темата за предстоящото българско председателство на Европейския съюз, на което не само България, но и целият балкански регион възлагат големи надежди. Западните Балкани, особено младите хора от тези страни, трябва да получат ясен сигнал за европейското си бъдеще, каза Бойко Борисов. От своя страна, Румен Радев беше пределно ясен: Ако Европа не предложи европейска перспектива на Западните Балкани, то те ще предложат „Балканска перспектива“ на Европа…

И ако България остана доволна от силния ангажимент, поет от Франция по болезнените за нея теми, то и френският президент си тръгна удовлетворен от подкрепата на България за реформиране на спорната „Директива за командированите работници“. Впрочем, след поредицата разговори с ръководителите на Австрия, Чехия, Словакия и Румъния по този въпрос, включително и след словесната престрелка с Полша, едва в България се разбра, че трябва да се прави ясно разграничение между командирован работник (по смисъла на Директивата от 1996 г.) и транспортен работник (Директивата от 1993 г.). И ако френският президент се обяви срещу социалния дъмпинг, българският президент отиде още по-далеч, заклеймявайки данъчния и корпоративния дъмпинг, които нарушават всеобщия принцип на „равно заплащане при равен труд“.

В България най-младият президент на V Френска република показа нов стил на поведение и изказ, разкриващи ясно желанието за укрепване и разширяване на партньорството между Франция и България в рамките на един обновен Европейски съюз. Еманюел Макрон постави и срокове за решаване на всеки един от засегнатите въпроси и каза в прав текст, че въпреки, че България е малка страна, тя определено тежи при вземането на решения в Брюксел. Някои прекалени оптимисти си зададоха въпроса дали България не е новият голям съюзник на Франция на Балканите? Всичко договорено ще бъде изпълнено, увери Еманюел Макрон, а ние ще си позволим да завършим с неговата фраза: А сега е време да се захващаме за работа!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54
Димитър Главчев

Служебният премиер поема и поста служебен външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев предложи на президента Румен Радев промяна в състава на служебния кабинет, съобщиха от правителствената пресслужба. След разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна на..

публикувано на 22.04.24 в 12:30