Студенти поддържат и развиват българските традиции и култура в Шотландия

Доста българи избират да учат в чужбина или да търсят подходяща кариера за себе си зад граница. Някои от тях се завръщат обратно в родината, а други намират това, което търсят далеч от дома си. Въпреки това, независимо в коя точка на света се намираме, винаги е хубаво там да открием нещо близо до нашето сърце и култура, нещо истинско, нещо българско. Едно такова място е Абърдийн – третият по население град в Шотландия, където български студенти поддържат, съхраняват и развиват българските традиции, дух и култура. Народни танци, музика, носии, готварски вечери и много усмивки обединяват сънародниците ни в Абърдийн и им позволяват да се почувстват като у дома си.

За тях ни разказва Никола Лазаров, който е президент на Българското общество в град Абърдийн за изминалата учебна година. Учи компютърни науки в университета там и споделя, че след като приключи с обучението си и събере малко опит, иска да се завърне в България.

Българската общност в Абърдийн е уникална. Университетът тук е много добър, а образованието е безплатно. Това привлича доста наши сънародници. Нашата общност помага изключително много на българите, които решат да учат тук. Събитията, които организираме, са разнообразни. В началото на годината правим среща за първокурсниците, която им помага да се запознаят с останалите членове на общността. Организираме и събирания с български народни танци. С тях се гордеем много, защото там най-вече се усещат българският дух и култура.

Освен забавления, комитетът на българското общество организира и срещи с българите в Абърдийн. На тях участниците обсъждат по какъв начин могат да помогнат за развитието на Родината и получават полезна информация – например как и къде могат да гласуват на предстоящи избори. Да видиш всички тези българи, обединени в Шотландия, е наистина красиво. – казва Никола и продължава:

Снимка

За 3 март имахме представление, 10 души бяха изготвили невероятна хореография. Спечелихме стипендия от университета да закупим български носии и да ги представим пред чужденците. Те самите бяха удивени. Едно от най-големите събития пък е Балканското ни парти. То е посещавано от най-много хора. Тази година имаше около 300 човека от България, Гърция, Румъния и др. Всяка седмица провеждаме и Jam Sessions, където хората пеят български песни и танцуват. Всички събрани пари от мероприятието даряваме за благотворителна кауза. Искаме да покажем, че заедно можем – можем да се забавляваме, можем и да правим добро.

Българската култура и приветливият български дух привличат и множество чужденци:

Има много чужденци, които посещават народните ни танци. Има и такива, които идват на българските партита, най-вече заради хубавите българки – казва Никола с усмивка и допълва – Самите те намират българските традиции за много хубави и интересни. Повечето от тях знаят доста за България, но има и такива, които не са чували за нашата страна – едно момиче например си мислеше, че България е остров под Испания.“

В Абърдийн има кътче, където българите се чувстват у дома си, но не навсякъде в чужбина е така. Затова Никола Лазаров изпраща послание на сънародниците ни по света:

На българите по света бих казал: Ако нямате българска общност, задължително си направете. Чувството е уникално – да си в чужбина, но да усещаш сякаш си в родината си. Лично на мен в България ми е най-хубаво, но когато нямам възможност да се върна веднага, е добре да знам, че мога да отида на български народни танци, на купон с българска музика. На мен общността ми помогна много, затова ви съветвам да си направите и вие. Ако не общност, то поне намерете българите в региона си и общувайте с тях. Не губете българското в себе си.

Снимки: личен архив

Още от рубриката

Важна цел пред обществените медии е да казват истината

Недостатъчното финансиране, дигиталното развитие и ангажирането на младата аудитория са предизвикателствата, пред които са изправени всички обществени медии в Югоизточна Европа, стана ясно по време на форума, организиран от БНР. Директори на..

публикувано на 21.05.18 в 13:31

Мария Габриел връчи наградата „Мадам дьо Стал” за принос към културните ценности на Европа

Българската академия на науките бе домакин на 19-то Общо събрание на Федерацията на всички европейски академии (ALLEA – All European Academies). То бе съпътствано от  научен симпозиум на тема: „Науката във времена на предизвикателство за доверие и..

публикувано на 19.05.18 в 10:15

Котката без опашка отново ще поведе карнавалното шествие в Габрово на 19 май

Започнаха традиционните майски празници на град Габрово. Основното в тях са Дните на хумора и сатирата, които включват и карнавал в първата събота след деня на Габрово – 17 май. Девизът на карнавала тази година е „Габрово – мой малък Брюксел” – весело..

публикувано на 19.05.18 в 09:15