Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студенти поддържат и развиват българските традиции и култура в Шотландия

БНР Новини

Доста българи избират да учат в чужбина или да търсят подходяща кариера за себе си зад граница. Някои от тях се завръщат обратно в родината, а други намират това, което търсят далеч от дома си. Въпреки това, независимо в коя точка на света се намираме, винаги е хубаво там да открием нещо близо до нашето сърце и култура, нещо истинско, нещо българско. Едно такова място е Абърдийн – третият по население град в Шотландия, където български студенти поддържат, съхраняват и развиват българските традиции, дух и култура. Народни танци, музика, носии, готварски вечери и много усмивки обединяват сънародниците ни в Абърдийн и им позволяват да се почувстват като у дома си.

За тях ни разказва Никола Лазаров, който е президент на Българското общество в град Абърдийн за изминалата учебна година. Учи компютърни науки в университета там и споделя, че след като приключи с обучението си и събере малко опит, иска да се завърне в България.

Българската общност в Абърдийн е уникална. Университетът тук е много добър, а образованието е безплатно. Това привлича доста наши сънародници. Нашата общност помага изключително много на българите, които решат да учат тук. Събитията, които организираме, са разнообразни. В началото на годината правим среща за първокурсниците, която им помага да се запознаят с останалите членове на общността. Организираме и събирания с български народни танци. С тях се гордеем много, защото там най-вече се усещат българският дух и култура.

Освен забавления, комитетът на българското общество организира и срещи с българите в Абърдийн. На тях участниците обсъждат по какъв начин могат да помогнат за развитието на Родината и получават полезна информация – например как и къде могат да гласуват на предстоящи избори. Да видиш всички тези българи, обединени в Шотландия, е наистина красиво. – казва Никола и продължава:

Снимка

За 3 март имахме представление, 10 души бяха изготвили невероятна хореография. Спечелихме стипендия от университета да закупим български носии и да ги представим пред чужденците. Те самите бяха удивени. Едно от най-големите събития пък е Балканското ни парти. То е посещавано от най-много хора. Тази година имаше около 300 човека от България, Гърция, Румъния и др. Всяка седмица провеждаме и Jam Sessions, където хората пеят български песни и танцуват. Всички събрани пари от мероприятието даряваме за благотворителна кауза. Искаме да покажем, че заедно можем – можем да се забавляваме, можем и да правим добро.

Българската култура и приветливият български дух привличат и множество чужденци:

Има много чужденци, които посещават народните ни танци. Има и такива, които идват на българските партита, най-вече заради хубавите българки – казва Никола с усмивка и допълва – Самите те намират българските традиции за много хубави и интересни. Повечето от тях знаят доста за България, но има и такива, които не са чували за нашата страна – едно момиче например си мислеше, че България е остров под Испания.“

В Абърдийн има кътче, където българите се чувстват у дома си, но не навсякъде в чужбина е така. Затова Никола Лазаров изпраща послание на сънародниците ни по света:

На българите по света бих казал: Ако нямате българска общност, задължително си направете. Чувството е уникално – да си в чужбина, но да усещаш сякаш си в родината си. Лично на мен в България ми е най-хубаво, но когато нямам възможност да се върна веднага, е добре да знам, че мога да отида на български народни танци, на купон с българска музика. На мен общността ми помогна много, затова ви съветвам да си направите и вие. Ако не общност, то поне намерете българите в региона си и общувайте с тях. Не губете българското в себе си.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Полезно: Как получават пенсия българи с осигурителен стаж в България и други страни в ЕС

С влизането на България в Европейския съюз на 1 януари 2007 г. се откриха много нови възможности за трудова реализация на българите в други страни-членки на ЕС. И те се възползваха. Как обаче се сумира осигурителният стаж, придобит и у нас, и в други..

публикувано на 29.03.24 в 11:25

Военни маршове и джаз за 20 години България в НАТО

Любимият на българската публика Гвардейски представителен духов оркестър, Представителният ансамбъл на въоръжените сили и Джаз-бендът на НАТО, в който участват музиканти от различни страни-членки на алианса, ще изнесат тази вечер от 18.00 часа в..

публикувано на 29.03.24 в 09:05
Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25