Посещението в Подгорица – последно, но не и по значение в балканската обиколка на министър Захариева

По време на разговорите с черногорския си колега Сърджан Дарманович министър Екатерина Захариева подчерта, че присъединяването на Западните Балкани към ЕС е не само сред приоритетите на българското председателство, но и дългосрочна цел на външната политика на България.
Снимка: БТА

Обиколката на българския външен министър Екатерина Захариева из държавите в Западните Балкани приключи с посещение в Черна Гора. Преди това, в продължение на около месец, министърът проведе разговори в Сърбия, Албания, Македония и Босна и Херцеговина. Визитата в Подгорица беше последна в обиколката, но само хронологически, а не по значение.

И наистина, тази визита беше първата, която български външен министър прави в Черна гора, откакто през юни страната стана член на НАТО. Според някои анализатори, Черна гора вероятно ще стане и първата страна от Западните Балкани, която ще бъде приета в ЕС. От друга страна, разговорите на Екатерина Захариева съвпаднаха с момент на много интензивен политически диалог между двете страни, в рамките на който за последните три години държавните им глави са се срещали пет пъти, колкото и външните министри.

Наблюдава се също засилен човешки обмен, белязан от чувствителен ръст на  интерес както на българите към Черна гора, така и на черногорци към България. Миналата година Черна гора е била посетена от 5 000 българи, който брой може и да не е голям, но надвишава десет пъти този от 2015-та.

Както и в останалите балкански държави, които посети преди Черна гора, министър Захариева имаше за основна цел да представи приоритетите на българското председателство на ЕС през първата половина на 2018г., един от които е интеграцията на региона в ЕС. Черна гора започна преговорите за членство в ЕС през 2012 г. и към момента временно е затворила 3 от общо 35 преговорни глави, а се очаква до началото на българското председателство да отвори още две. В тази връзка външният министър Захариева предложи на колегата си Сърджан Дарманович експерти от черногорската държавна администрация да се обучават в София, а български специалисти да подпомогнат на място затварянето на преговорните глави.

Предвид неотдавнашното присъединяване на Черна гора към НАТО, темата не можеше да бъде избегната, но се сведе до размяна на любезности. Министър Дарманович изрази признателност за участието на български хеликоптер в гасенето на пожари с констатация, че то е било първи тест на механизмите за съдействие при кризи в НАТО, откакто Черна гора е член на алианса, а министър Захариева увери, че изпращането на хеликоптер е било най-малкото, което България е можела да направи. Така, като не засегнаха острите напрежения между Подгорица и Москва заради присъединяването на Черна гора към НАТО, външните министри дадоха да се разбере, че не желаят да драматизират темата и я възприемат като фактор, който не касае двустранните отношения. В двустранен план беше договорено, след като президентът Румен Радев посети Черна гора, посещение в Подгорица във възможно най-близко време да направи и премиерът Бойко Борисов.

Вече приключила балканската си обиколка, ден след завръщането си от Черна гора министър Захариева коментира във Варна, че присъединяването на Западните Балкани към ЕС е не само един от петте приоритета на българското председателство на ЕС през първата половина на идната година, но и цел във външната политика на София в много по-дългосрочна перспектива.


Още от рубриката

Новият мониторингов доклад на ЕК за България предизвика диаметрални разминавания между политическите сили

Последният, седемнадесети вече доклад на ЕК за напредъка на България в сферата на правосъдието и вътрешния ред, вчера предизвика в страната реакции, които говорят за диаметрални разминавания между политическите сили. За ГЕРБ и нейния коалиционен..

публикувано на 16.11.17 в 12:11

„Десант” на българското правителство в Рим

Политическите наблюдатели в София маркираха през последните дни необичайна активност в българско-италианските отношения. На 9 и 10 ноември зам.-премиерът на правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева беше на работно..

публикувано на 15.11.17 в 10:43
Дискусията „Заедно в сигурността, ролята на България в общата европейска отбрана

Какви са българските политически нагласи към задаващия се нов пакт за отбрана в Европа

Очаква се на 13 ноември министрите на отбраната и външните работи от ЕС да обявят в Брюксел дали държавите им желаят да се присъединят към проекта за Постоянно структурирано сътрудничество (Permanent Structured Cooperation, или PESCO) в..

публикувано на 10.11.17 в 11:48