Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посещението в Подгорица – последно, но не и по значение в балканската обиколка на министър Захариева

БНР Новини
По време на разговорите с черногорския си колега Сърджан Дарманович министър Екатерина Захариева подчерта, че присъединяването на Западните Балкани към ЕС е не само сред приоритетите на българското председателство, но и дългосрочна цел на външната политика на България.
Снимка: БТА

Обиколката на българския външен министър Екатерина Захариева из държавите в Западните Балкани приключи с посещение в Черна Гора. Преди това, в продължение на около месец, министърът проведе разговори в Сърбия, Албания, Македония и Босна и Херцеговина. Визитата в Подгорица беше последна в обиколката, но само хронологически, а не по значение.

И наистина, тази визита беше първата, която български външен министър прави в Черна гора, откакто през юни страната стана член на НАТО. Според някои анализатори, Черна гора вероятно ще стане и първата страна от Западните Балкани, която ще бъде приета в ЕС. От друга страна, разговорите на Екатерина Захариева съвпаднаха с момент на много интензивен политически диалог между двете страни, в рамките на който за последните три години държавните им глави са се срещали пет пъти, колкото и външните министри.

Наблюдава се също засилен човешки обмен, белязан от чувствителен ръст на  интерес както на българите към Черна гора, така и на черногорци към България. Миналата година Черна гора е била посетена от 5 000 българи, който брой може и да не е голям, но надвишава десет пъти този от 2015-та.

Както и в останалите балкански държави, които посети преди Черна гора, министър Захариева имаше за основна цел да представи приоритетите на българското председателство на ЕС през първата половина на 2018г., един от които е интеграцията на региона в ЕС. Черна гора започна преговорите за членство в ЕС през 2012 г. и към момента временно е затворила 3 от общо 35 преговорни глави, а се очаква до началото на българското председателство да отвори още две. В тази връзка външният министър Захариева предложи на колегата си Сърджан Дарманович експерти от черногорската държавна администрация да се обучават в София, а български специалисти да подпомогнат на място затварянето на преговорните глави.

Предвид неотдавнашното присъединяване на Черна гора към НАТО, темата не можеше да бъде избегната, но се сведе до размяна на любезности. Министър Дарманович изрази признателност за участието на български хеликоптер в гасенето на пожари с констатация, че то е било първи тест на механизмите за съдействие при кризи в НАТО, откакто Черна гора е член на алианса, а министър Захариева увери, че изпращането на хеликоптер е било най-малкото, което България е можела да направи. Така, като не засегнаха острите напрежения между Подгорица и Москва заради присъединяването на Черна гора към НАТО, външните министри дадоха да се разбере, че не желаят да драматизират темата и я възприемат като фактор, който не касае двустранните отношения. В двустранен план беше договорено, след като президентът Румен Радев посети Черна гора, посещение в Подгорица във възможно най-близко време да направи и премиерът Бойко Борисов.

Вече приключила балканската си обиколка, ден след завръщането си от Черна гора министър Захариева коментира във Варна, че присъединяването на Западните Балкани към ЕС е не само един от петте приоритета на българското председателство на ЕС през първата половина на идната година, но и цел във външната политика на София в много по-дългосрочна перспектива.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентът започна срещите с възможните служебни премиери

Президентът Румен Радев започна консултации с кандидатите за служебен премиер. Според конституционните промени от края на 2023 г., държавният глава може да избере служебния премиер от ограничен списък от 10 кандидати. Това са председателят на..

публикувано на 28.03.24 в 17:50

ИТН върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство веднага при връчването му

Партия "Има такъв народ" (ИТН) благодари за доверието на президента Румен Радев и върнаха обратно третия мандат за съставяне на правителството. Папката беше върната празна от заместник-председателя на парламентарната група на ИТН Ивайло Вълчев с..

публикувано на 28.03.24 в 12:09

Николай Денков, ПП-ДБ: Българските граждани ще решат как да продължим

Президентът Румен Радев връчи съгласно конституционната процедура мандат за съставяне на правителство на Николай Денков, кандидат за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група в 49-ото Народно събрание - тази, на..

публикувано на 27.03.24 в 16:29