Златната есен в лясковското село Джулюница идва с празник на традиционните гозби

Снимка: Гергана Манчева

Сякаш рогът на изобилието е изсипан през есента в китното село Джулюница. Селските градини са отрупани с тежък плод. Градинарите казват, че тук зреят най-вкусните чушки и домати, от които става най-хубавата салата, като се добавят печени патладжани, лук и магданоз. Домакините в Джулюница са майсторки в кулинарното изкуство и приготвят прекрасни гозби, на които могат да завидят и готвачите в големите ресторанти. Неслучайно селото вече 9 години е утвърден домакин на кулинарния фестивал „Пъстра трапеза“. Всяка година той привлича нови и нови участници, които се стремят да впечатлят дегустаторите с най-доброто от готварските рецепти на старите майстори.

Снимка
Фестивалът е празник не само за Джулюница, идват и много гости от гр. Лясковец, село Козаревец, Първомайци и други села в околността. Хората в този край са щедри и работливи, никога не чакат нещо да дойде наготово – казва Катя Москова, председател на местното читалище „Пробуждане“. По думите й само за ден в рамките на фестивала тази година е раздаден цял казан с пилешка чорба, придружена с близо 300 филии хляб, намазани с най-вкусната лютеница. Кулинарните традиции в селото са живи и продължават да се предават на младото поколение, което тук ревностно ги пази – казва Катя Москова и продължава:

Снимка
Селата пазят най-вече българските традиции. В селата е жива тази искра за опазване на фолклора и културата ни в автентичен вид. Нашето село дори е носител на приз „Пазител на традициите“, всяка година намираме средства и стимул да организираме кулинарния фестивал за традиционни местни рецепти. Когато сме много и всеки помогне с малко, според възможностите си, тогава усилията ни имат успех. И тази година отново направихме така, че нищо да не липсва на трапезата. Фестивалът „Пъстра трапеза“ вече е емблема за село Джулюница. Той е сред най-значимите събития за целия регион.

Снимка
Ентусиазмът за приготвяне на вкусна храна по традиционни рецепти с продукти от личното стопанство в Джулюница е обхванал и младото семейство Михни и Марина Михневи. Двамата се представиха със свои отделни кулинарни произведения, които впечатлиха журито.

Снимка
Михни Михнев представи традиционна рецепта за рибена чорба, която от стари времена се е предавала по мъжка линия в неговия род.

Мъжете по принцип са по-добри готвачи, затова решихме да представим типична мъжка рецепта. Нарича се „Чорбата на бачо Кольо“ и рецептата е позната само при нас. Прави се с прясна риба и пресни подправки от градината. Слагат се домати, моркови, лук, картофи, всички ситно настъргани. Целта е да се получи еднообразна консистенция, за да се открояват само рибените парчета. Рибената чорба тук се поднася като традиционно мезе към домашната ракия. Комбинацията е много добра. При всяка възможност се връщам от големия град в селото. Тук почивката е ползотворна. Дори да имам работа в двора и градината, тя не ми тежи, а помага да се чувствам пълноценен човек. Селската работа за нас е удоволствие и терапия, която гони стреса. Благодарен съм на организаторите на фестивали като „Пъстра трапеза“. Те помагат да се задържат поне част от младите хора в селото, а тези, които са навън да си идват по-често. За съжаление и нашето село не е подминато от общата тенденция за обезлюдяване на селата навсякъде в България.

Снимка
Според Марина Михнева, снаха в Джулюница, в това село живеят добри и задружни хора, които взаимно си помагат. На кулинарния конкурс тя се представи с т.нар. „възрожденска мусака“, традиционно ястие в гр. Свищов, Северна България. Подробности за него от Марина Михнева:

Казва се „възрожденска“, защото навремето в Свищов, който е първият освободен град у нас по време на Руско-турската война от 1877-78 г., са посрещнали русите с това ястие, известно и като „патладжанена мусака“. Вътре се слагат домати, чушки, лук, патладжани и кайма, всичко, за да стане пъстра манджата. Тази рецепта се предава от поколение на поколение в семейството ми, тя е като традиция. С провеждането на този фестивал и други подобни, животът в това село става по-разнообразен от този дори в околните градове. Селото е живо, има много занимания за децата дори и ако мога, бих останала постоянно да живея на село.

Снимка


Снимки: Гергана Манчева

Още от рубриката

Юристът Мартин Петров с нова житейска мисия - да помогне на децата да бъдат пълноценна част от обществото

През последните години броят на завръщащите се в България наши сънародници става все по-голям, но в повечето случаи те остават просто бройка пътници, кацнали на някое от българските летища. Част от тях обаче, имат интересни съдби и истории, за..

публикувано на 16.11.17 в 11:14

Застаряването на населението би могло да се окаже двигател на икономическия растеж в България

В хода на общественото обсъждане на проекта за Национална програма за безопасност и здраве при работа 2018-2020 година, БТА публикува мнения на изтъкнати експерти по различните й аспекти. В програмата се изтъква, че с пенсионната реформа..

публикувано на 15.11.17 в 10:25
Изабела Генова, Наталия Бухова и Кирилка Младенова (от ляво на дясно)

Глобалната стипендиантска инициатива „За жените в науката“ добави в листата си още три талантливи българки

Тази година над 50 българки, занимаващи се с наука, се състезаваха за стипендия по програмата „За жените в науката“. Сред тях отличените са само три, с научни изследвания в областта на естествените науки. Националната стипендиантска програма се..

публикувано на 14.11.17 в 12:17