Проектът за инфраструктурна свързаност между България и Гърция се разширява

Снимка: БТА

Проектите за развитие на капацитета на гранично-пропускателните пунктове, за подобряване на трансграничните пътни комуникации, за свързване на газопреносните системи двете страни и за създаване на нови транспортни коридори между тях, неизменно са част от дневния ред на управляващите в България и Гърция от много време насам. Тази тенденция получи ново потвърждение вчера в Кавала с подписването на междуправителствен меморандум за разбирателство за изграждането на коридора Русе – Варна – Бургас – Александруполис – Кавала – Солун.

Някои източници определиха събитието като стъпка към нов инфраструктурен проект между двете страни. Всъщност обаче става дума за разширяване на обхвата на съществуваща още от 2016г. двустранна договореност за мултимодален коридор между Черно море, Егейско море и река Дунав. С подписания в Кавала меморандум между транспортните министри на двете страни Ивайло Московски и Христос Спирдзис гръцката страна прие предложението на българската към този коридор да бъде включена и връзка с пристанището в гр. Русе. Така в коридора ще се постигне пълно съчетаване между пътен, железопътен, морски и речен транспорт, както и пряк път до държавите по поречието на р. Дунав в посока към Централна и Западна Европа.

Ж.п. връзката ще позволи достигане до по-големи търговски пазари, а това придава на проекта висока добавена стойност. Очакванията са той да привлече големи инвеститори от Близкия и Среден Изток, Китай, Русия и др. големи пазари. На първо време обаче, желанието на двете страни е проектът да предизвика интерес в ЕС и да бъде включен в т.нар. „План Юнкер“. В контекста на това очакване премиерите на България и Гърция, Бойко Борисов и Алексис Ципрас, които присъстваха на подписването на меморандума, се договориха през октомври да поискат среща с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Шансове за успешен старт на идеята дава и обстоятелството, че през януари започва ротационното Българско председателство на ЕС.

Стойността на проекта се оценява предварително на общо 5 млрд. евро, от които 1.070 млрд. евро са за трасето му през българска територия. Но намерението за разширяване на мултимодалния коридор между Черно море, Егейско море и река Дунав има и висока политическа стойност. Меморандумът бе подписан в Кавала на 6 септември, на която дата България празнува Съединението си с Източна Румелия през 1885 г. Това символично съвпадение подтикна българския премиер Борисов да коментира, че Съединението днес продължава и със съседни държави, чрез осъществяването на транспортни и газови проекти. А, както се изрази гръцкият премиер Ципрас, разширяването на транспортния коридор представлява и една голяма стъпка към превръщането на балканските страни в част от европейското пространство.


Още от рубриката

Първи реакции и очаквания в София след изборите в Германия

„Гореща новина“ на българските медиите в първия ден от седмицата са резултатите от изборите в Германия. В. „Дневник“ извежда в заглавие, че „Меркел печели историческа победа на изборите“, а в. „Сега“ изтъква, че „Ангела Меркел победи, но загуби 1..

публикувано на 25.09.17 в 12:00
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова с колегите си от Сърбия и Гърция Александър Антич (в ляво) и Йоргос Статакис по време на срещата в Александруполис.

Газовите проекти набират нова сила в регионалното сътрудничество на България

Ден след като в Кавала министърът на транспорта Ивайло Московски подписа с гръцкия си колега Христос Спирдзис междуправителствен меморандум за разширяване на проекта за транспортен коридор между пристанищата на двете държави, в пристанищния град..

публикувано на 08.09.17 в 11:55
По време на разговорите с черногорския си колега Сърджан Дарманович министър Екатерина Захариева подчерта, че присъединяването на Западните Балкани към ЕС е не само сред приоритетите на българското председателство, но и дългосрочна цел на външната политика на България.

Посещението в Подгорица – последно, но не и по значение в балканската обиколка на министър Захариева

Обиколката на българския външен министър Екатерина Захариева из държавите в Западните Балкани приключи с посещение в Черна Гора. Преди това, в продължение на около месец, министърът проведе разговори в Сърбия, Албания, Македония и Босна и Херцеговина...

публикувано на 04.09.17 в 13:45