Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Газовите проекти набират нова сила в регионалното сътрудничество на България

БНР Новини
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова с колегите си от Сърбия и Гърция Александър Антич (в ляво) и Йоргос Статакис по време на срещата в Александруполис.
Снимка: me.government.bg

Ден след като в Кавала министърът на транспорта Ивайло Московски подписас гръцкия си колега Христос Спирдзис междуправителствен меморандум за разширяване на проекта за транспортен коридор между пристанищата на двете държави, в пристанищния град Александруполис енергийният министър Теменужка Петкова обсъди с колегите си от Гърция Йоргос Статакис и от Сърбия Александър Антич газови проекти в региона. Тема на тристранните разговори беше изграждането на т. нар. Вертикален газов коридор между Румъния, България и Гърция, както и на терминала за втечнен природен газ край Александруполис като предпоставка за реализацията на проекта за строеж на газовия хъб „Балкан” край Варна. Срещата се състоя в рамките на форум за нефт и природен газ, организиран в гръцкия пристанищен градот Американо-гръцката търговска камара.

Случайно или не, само ден по-рано концепцията на проекта за изграждане на хъба „Балкан”, която предвижда за това съоръжение да се доставя газ и през границата с Турция, беше представена в София на турския енергиен министър Берат Албайрак от Теменужка Петкова и премиера Бойко Борисов. И в тристранен формат между България, Гърция и Сърбия, и в двустранен между България и Турция, основен мотив в разговорите е да се постигне сигурност и разнообразяване на доставките на природен газ. Турция няма резерви към идеята от нейна територия да се подава газ за замисления хъб в България. В това отношение министър Албайрак заяви, че Анкара е отворена за всякакво енергийно сътрудничество с България , което да води към повишаване сигурността на енергийните доставки. По същата причина турската страна има интерес и към евентуално изграждане на допълнителни електропреносни линии от България към нейна територия.

Вчерашните разговори в Александруполис фактически са свидетелство за напредък на газовите проекти в региона, защото са предпоставка за начертаването на нови инфраструктурни трасета, а това ще позволи да се конкретизират и идеите за съответно финансиране. Въпреки осигурените вече европейски средства за газовата връзка между Гърция и България, която е в напреднала фаза, има необходимост от осигуряване на допълнителен финансов ресурс. Според договорености между София и Белград от началото на тази година, до май 2019г. трябва да започне и изграждането на сръбския участък от газовата връзка с България, за да може тя да влезе в експлоатация през 2020г. През юни, по време на визитата на македонския премиер Зоран Заев в България, София предложи изграждане на връзка и с газопреносната система на Македония. Газовите оператори на двете съседни държави водят разговори по този въпрос от 2012 г., но сега може да се очаква напредък към предпроектно проучване. Шансовете за осъществяване на газова връзка и с Македония са добри, особено предвид факта, че енергетиката е един от основните приоритети на новото правителство в Скопие, а за газифициране на страната вече е осигурено финансиране в размер на 2 млрд. евро.

Последните развития в регионалните газови проекти пораждат оптимизъм, но на фона и на известна загриженост, поради обстоятелството, че повечето от тях продължават да са в сферата на намеренията. Надеждите да се премине от идеи към решителна реализация в много висока степен са свързани с напредъка на региона по пътя на европейската интеграция.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентът започна срещите с възможните служебни премиери

Президентът Румен Радев започна консултации с кандидатите за служебен премиер. Според конституционните промени от края на 2023 г., държавният глава може да избере служебния премиер от ограничен списък от 10 кандидати. Това са председателят на..

публикувано на 28.03.24 в 17:50

ИТН върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство веднага при връчването му

Партия "Има такъв народ" (ИТН) благодари за доверието на президента Румен Радев и върнаха обратно третия мандат за съставяне на правителството. Папката беше върната празна от заместник-председателя на парламентарната група на ИТН Ивайло Вълчев с..

публикувано на 28.03.24 в 12:09

Николай Денков, ПП-ДБ: Българските граждани ще решат как да продължим

Президентът Румен Радев връчи съгласно конституционната процедура мандат за съставяне на правителство на Николай Денков, кандидат за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група в 49-ото Народно събрание - тази, на..

публикувано на 27.03.24 в 16:29