Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шест от нещата, които по света се свързват с България

БНР Новини
Българска роза (Rosa Damascena)
Снимка: БГНЕС

България често по света я свързват с красивата природа, богатата история, гостоприемството, красивите жени и силните мъже, но, разбира се, не само с това. По-нататък ще ви представим няколко неща, които очаквано или неочаквано, та дори забавно, правят връзка с нашата страна.

Българска торба

СнимкаТърсите идеалния спортен уред за развиване на всички мускулни групи, но компактен, подходящ и за мъже, и за жени? Тогава заложете на българската торба! Този добре познат в САЩ уред все още не е много популярен сред българските любители на фитнеса, макар че изобретателят му е българин. Това е бившият състезател по класическа борба Иван Иванов. Той заминава за Америка преди години и започва работа като треньор. През 2009 г. Американската федерация по борба го определя като треньор №1 в класическия стил при мъжете! Част от тайната в подготовката на неговите спортисти е измисленият от Иванов спортен уред с тегло, вариращо от 3 до 38 кг. Специфичната му форма се ражда по аналогия с агнето, което българските борци мятали на гръб по време на националните събори по народни борби. По уреда впечатление правят множеството дръжки – основни, странични и ремъчни, които го правят мултифункционален. На оригиналните български торби е изобразен българският трибагреник и има надпис „Bulgarian bag“.


Български клек (Bulgarian split squat)

СнимкаТова е едно просто на вид, но доста ефективно упражнение за бедрените и седалищните мускули. При изпълняването му единият крак поема тежестта, а другият се вдига и обляга назад за опора. За повече натоварване може да се изпълнява с щанга или с дъмбели. Според фитнес-маниаците упражнението било разпространено в САЩ, а после и по света, от българския треньор по вдигане на тежести Ангел Спасов. 



Българска чушка

Снимка
Някога България изнасяла огромни количества селскостопанска продукция за бившия Съветски съюз. Българският произход на стоката бил гаранция за добър вкус. От онези времена в руския език сладката чушка се подвизава като „българска“, въпреки че в самата България никой не я нарича така.

Българка

СнимкаВ руските строителни списания често се намират статии за това, „как да си изберем българка“, защото, както уточняват авторите, „на външен вид всички българки си приличат“. Не, не бързайте с коментарите! Всъщност, на разговорен руски език така наричат ъглошлайфа. Този термин отново ни отвежда във времето на социализма. Той ни подсказва, че първите ъглошлайфове, ползвани в Съветския съюз, са били доставяни от България. Те са произвеждани в завода „Спарки Елтос“ в град Ловеч.


Българска роза

Розово маслоНаричат я Царицата на цветята. Тя е изтънченият символ на България по света. Благоуханното масло, извлечено от различните сортове на българската роза, е желана съставка за най-изисканите световни марки парфюми. Розовата вода, получена при извличането на маслото пък се използва за почистване и успокояване на кожата. Българските баби по селата варят от рози вкусно сладко, което подобрява перисталтиката. Латинското наименование на българската маслодайна роза е Rosa damascenа, което ни напомня, че цветето е пренесено преди векове от Близкия изток. Но в България намира идеални условия за виреене. Районът с розови масиви между Стара планина и Средна гора е известен като Розовата долина. България е №1 в производството на висококачествено розово масло с цена 5 –6 хиляди евро за килограм.

Lactobacillus Bulgaricus

Снимка
СнимкаПрез 1905 г. българският лекар Стамен Григоров проучва микрофлората на традиционното българско кисело мляко. Той първи изолира млечнокиселата пръчица, която е в основата на ферментацията на този любим български продукт. Григоров кръщава новооткритата бактерия на родината си – Lactobacillus Bulgaricus. След време руският учен-нобелист Иля Мечников установява, че благодарение на тази бактерия българското кисело мляко редуцира влиянието на вредните микроорганизми върху човешкия организъм и редовната му употреба способства за здрав и дълъг живот. Днес милиони хора по света с удоволствие ядат кисело мляко с българска закваска.

Снимки: БГНЕС, Wikipedia и архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40