Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна Врачанският есенен панаир

БНР Новини

Започна 129-то издание на традиционния Врачански есенен панаир. В навечерието на официалното му откриване бяха раздадени над 300 порции от традиционното врачанско ястие – лютика. Специалитетът, приготвен от печени чушки и домати, лук, чесън, сирене и подправки, беше забъркан в „юнашката тава” на копривщенеца Ангел Ангелов, по рецепта на местния хуморист Цветан Дочев – Дедо Скръц. Посетителите на панаира ще могат да опитат и други традиционни гозби от Врачанския край на щанда на читалищата от общината до 18 септември. Ястията ще се предлагат благотворително, като събраните средства ще бъдат предоставени за ремонт на родилното отделение във врачанската болница. В изложението участват повече от 130 търговци и над 80 занаятчии. Посетителите ще могат да видят автентични народни инструменти, картини от вълна, ръчно изрисувани чаши, както и да опитат ликьор от рози и домашно приготвени медовина и шипков мармалад. В дните на панаира ще бъде отворена и сапунена работилница.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчево време и сняг по планинските върхове в петък

През нощта над западната половина от страната облачността ще се разкъса и намалее до предимно ясно, докато над източната все още ще превалява дъжд.  В петък , 26 април, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб предимно северен вятър. Минималните..

публикувано на 25.04.24 в 19:25

България днес – 25 април 2024 г.

Чикаго вече е в ритъма на българския фолклор. В американския град официално започна 14-ото издание на фестивала "Верея", откъдето предава специалният кореспондент на БНР Елена Цанева. На рождения си ден актьорът Ицках Финци в специално интервю за Радио..

публикувано на 25.04.24 в 19:00

Стартира директна нискотарифна авиолиния Истанбул-София

В резултат на колективните усилия на много институции от 1 май 2024 г. стартират директните полети на нискотарифната авиокомпания "Пегасус" между Истанбул и София. Това съобщават във Фейсбук от Посолството на България в Турция. Редовните полети ще..

публикувано на 25.04.24 в 16:15