Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лазар Радков разкрива тайната как да отслабваме с шоколад

БНР Новини

Той превързва разбитите сърца и проправя сладка какаова пътечка към блаженството. А също ни изпълва с копнеж и като образ на любимия човек витае нейде все около нас.

СнимкаШоколадът – “забраненият плод” в диетичното меню и изкушението, което в критичен миг преборва дори най-волевия индивид. Докато на пазара не излезе книга, съветваща по стар изпитан метод да преборим съблазънта, като й се отдадем. “Яж шоколад и отслабвай” не само заличава предизвестения провал на диетата, но води със себе си страничен ефект – изтрива киселата физиономия с усмивка.

Повечето хора на диета наистина не са най-щастливите на света поради простата причина, че голяма част от режимите са направени доста ограничаващо и глупаво – съгласен е фитнесинструкторът и автор на книгата Лазар Радков. – Истината е, че ние можем да се храним по начин, който е добър за здравето ни и ни помага да свалим излишните мазнини, но без да се налага да ограничаваме половината храни в менюто си. Т.е. нещата винаги опират до това колко умно ги правим.




И така – ако хранителният ни режим, двигателната ни програма и начинът ни на живот са в хармония, можем да се наслаждаваме на малки удоволствия като шоколада. За съжаление, обаче, няма магически продукти, с които да отслабнем, затова и трябва да внимаваме за количеството храна, движението и съня. Шоколадът най-лесно може да ни изхвърли зад борда, казва Лазар Радков, тъй като е извънредно вкусен, стимулира апетита и успокоява. И за да не попаднем в хищните му лапи, авторът предлага строго едномесечно хранително-двигателно предизвикателство, с което да свалим от 6 до 10 кг. от теглото си и в сантиметри същите величини около талията си. Но само с половинка голям шоколад... за разкош.

Двете най-прости и ефективни неща, които можем да направим, са да пием повече вода и да добавим зеленчуци към всяко хранене – съветва Лазар Радков. – Когато пием повече вода, регулираме апетита си, тъй като тялото ни понякога интерпретира неправилно сигнала за глад. Зеленчуците пък засищат много по-добре от повечето храни и ни пречат да преяждаме. Неслучайно салатата се яде преди основното ястие. Така само с тези две мерки и без да пресмятаме калориите, ще започнем да приемаме по-малко храна и да сваляме килограми.

И да тръгнем по пътя на себепознанието.

Това е едно от основните неща, които препоръчвам на хората, независимо какъв режим предприемат – казва Лазар Радков. - Ефективността на всяка програма зависи до голяма степен от това как следим тялото си и разчитаме неговите сигнали. Важно е да внимаваме за чувството си на глад, енергията, остротата на мисълта. И ако нещо куца в изпълнението, трябва да проверим целия процес. Защото нашето тяло винаги ни дава обратна връзка и от нас се иска само да се наблюдаваме и да не го насилваме.

С други думи, всичко, което правим, трябва да бъде съобразено с възможностите ни, да повишава качеството ни на живот и да ни кара да се чувстваме по-добре. Без глад, без смазващи тренировки и... с няколко реда шоколад. Изяждаме ги с кеф следобед с кафенце, задължително пред колегите и с толкова блажена физиономия, че да предизвикаме колкото се може повече завистта им, съветва на шега фитнесинструкторът.

Лазар Радков обича да се представя неангажиращо – като провайдър на поискан акъл и мотивация. През миналия уикенд той изкара рано сутрин хиляди в Южния парк с идеята да счупят световния рекорд за най-много хора, правещи лицеви опори. С каузата #30за30 опита да мотивира един милион българи да спортуват всеки ден в продължение на месец и вдъхнови стотина души да участват във флашмоба “Лицеви опори пред парламента за 180 секунди”.

Снимка

Но най-трудната му мисия, безспорно, е последната – да усмири “шокоманите” по разграфената на редове и квадратчета писта, карайки ги да ударят спирачки по средата. Нищо, че вече са набрали скорост.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Съвет ще координира политиките за българите в чужбина

Създава се Съвет за координация на политиките за българите зад граница. Това ще е постоянно действащ консултативен орган към Министерския съвет, реши на второ четене парламентът с промени в Закона за българите, живеещи извън България. Законопроектът..

публикувано на 24.04.24 в 13:10

В Европарламента се боят от руска намеса в българските избори на 9 юни

Евродепутати се опасяват от руска намеса в предстоящите избори на 9 юни. Това е записано в проекторезолюция на Европейската народна партия за руската намеса в предстоящите евроизбори и влиянието им върху ЕС. Резолюцията ще се гласувана в пленарна..

публикувано на 24.04.24 в 11:41
Снимка: Посолство на България в Турция

"Голата истина за група Жигули" в Одрин на Дните на европейското кино

В рамките на Дните на европейското кино 2024 г. на 10 май 2024 г. от 18.00 часа в кино Cinegold в Margi AVM в Одрин ще бъде прожектиран филмът "Голата истина за група Жигули" с режисьор Виктор Божинов. Това съобщават от Генералното ни..

публикувано на 24.04.24 в 08:05