Под диригентството на маестро Марк Кадин започна новият сезон на Симфоничния оркестър на БНР

Снимка: Ани Петрова, БНР

СнимкаСимфоничният оркестър на БНР откри новия си сезон в столичната зала „България“ с Концерт за пиано и оркестър № 1 от Чайковски и Пета симфония от Шостакович под палката на новия си диригент Марк Кадин. За първи път в България симфоничен оркестър има главен диригент от чужбина, който живее и работи в страната. На пресконференция преди концерта генералният директор на БНР Александър Велев коментира, че толкова високо уважаван специалист и професионалист е бил привлечен с очакване той да внесе един нов дух и нов начин на работа в симфоничния оркестър на медията. 52-годишният руски маестро е гостувал на Радиооркестъра многократно от 2003 г. насам. Работил е с престижни състави като Руския национален оркестър и "Московски виртуози". От 2004 до 2014 г. е бил художествен ръководител на Красноярския академичен симфоничен оркестър, а по-късно е поканен да работи в Литва. Пред медиите в София маестро Кадин сподели, че стремежът му е винаги да прави изкуството си достъпно за широк кръг публика.

За сезона 2017/2018 г. Симфоничният оркестър на БНР е подготвил впечатляваща програма с участие и на и изтъкнати гост-диригенти като Том Уудс, Любка Биаджони, Найден Тодоров, Константин Добройков, Константин Илиевски. В програмата фигурират нови български заглавия, както и шедьоври от френската, руската, немската, испанската, американската и чешката симфонична музика.
Снимки: Ани Петрова, БНР

Още от рубриката

„Акустична версия“ отбелязва 33 г. от своя „летящ старт“

През 2018 г. „Акустична версия“ отбелязва 33 години от създаването си. Навършването на „Христовата възраст“ е и поводът, на който е посветен концертът на 17 януари в „Студио 5“ на НДК. Началото на „Акустична версия“ е поставено от пианиста Антони..

публикувано на 15.01.18 в 15:39

Тържествен концерт открива Българското председателство на Съвета на Европейския съюз

Церемонията по откриването на Българското председателство ще се състои на 11 януари в Народния театър „Иван Вазов“. В програмата на събитието са включени изпълнения на известни български състави и солисти. Сред тях е Детският радиохор с главен..

публикувано на 11.01.18 в 12:05

Георги Германов – живот, изпълнен с музика и песни

За прочутия странджански певец Георги Германов 2017 г. беше специална – навърши 75 години. Това е прекрасен повод да отбележим големия му принос за песенния ни фолклор, а и да аплодираме отново неговия лиричен, кадифен глас, дълбоко проникновен и..

публикувано на 05.01.18 в 09:40