Под диригентството на маестро Марк Кадин започна новият сезон на Симфоничния оркестър на БНР

Снимка: Ани Петрова, БНР

СнимкаСимфоничният оркестър на БНР откри новия си сезон в столичната зала „България“ с Концерт за пиано и оркестър № 1 от Чайковски и Пета симфония от Шостакович под палката на новия си диригент Марк Кадин. За първи път в България симфоничен оркестър има главен диригент от чужбина, който живее и работи в страната. На пресконференция преди концерта генералният директор на БНР Александър Велев коментира, че толкова високо уважаван специалист и професионалист е бил привлечен с очакване той да внесе един нов дух и нов начин на работа в симфоничния оркестър на медията. 52-годишният руски маестро е гостувал на Радиооркестъра многократно от 2003 г. насам. Работил е с престижни състави като Руския национален оркестър и "Московски виртуози". От 2004 до 2014 г. е бил художествен ръководител на Красноярския академичен симфоничен оркестър, а по-късно е поканен да работи в Литва. Пред медиите в София маестро Кадин сподели, че стремежът му е винаги да прави изкуството си достъпно за широк кръг публика.

За сезона 2017/2018 г. Симфоничният оркестър на БНР е подготвил впечатляваща програма с участие и на и изтъкнати гост-диригенти като Том Уудс, Любка Биаджони, Найден Тодоров, Константин Добройков, Константин Илиевски. В програмата фигурират нови български заглавия, както и шедьоври от френската, руската, немската, испанската, американската и чешката симфонична музика.
Снимки: Ани Петрова, БНР

Още от рубриката

Саксофонистът Кейси Бенджамин и Friday Fiction – младата надежда на стария фънк

Кейси Бенджамин пристига у нас за съвместен концерт на една от най-младите български фънк формации. През юли тази година колоритният американски саксофонист, вокалист и мултиинструменталист взе участие във фестивала A to Jazz, като част от Robert..

публикувано на 16.10.17 в 13:41

Владо Тилев се вслушва в душата на музикалните инструменти

Николо Паганини тъй властвал с демоничната си мощ над своята цигулка, че за него се мълвяло как бил сключил договор с дявола. И макар мнозина да приписвали красивия й звук на взаимодействието с нечестивия, истината била, че той извирал от божествената й..

публикувано на 11.10.17 в 08:05

Music for two, или как се обединиха барокът и ръченицата

Music for two е иновативен, единствен по рода си звукозаписен проект. Той обединяват барокова, класическа, романтична и съвременна музика, изпълнена от две цигулки. Зад него стоят българката Кремена Николова и руснакът Антон Мартинов. За първи път..

публикувано на 04.10.17 в 11:57