Под диригентството на маестро Марк Кадин започна новият сезон на Симфоничния оркестър на БНР

Снимка: Ани Петрова, БНР

СнимкаСимфоничният оркестър на БНР откри новия си сезон в столичната зала „България“ с Концерт за пиано и оркестър № 1 от Чайковски и Пета симфония от Шостакович под палката на новия си диригент Марк Кадин. За първи път в България симфоничен оркестър има главен диригент от чужбина, който живее и работи в страната. На пресконференция преди концерта генералният директор на БНР Александър Велев коментира, че толкова високо уважаван специалист и професионалист е бил привлечен с очакване той да внесе един нов дух и нов начин на работа в симфоничния оркестър на медията. 52-годишният руски маестро е гостувал на Радиооркестъра многократно от 2003 г. насам. Работил е с престижни състави като Руския национален оркестър и "Московски виртуози". От 2004 до 2014 г. е бил художествен ръководител на Красноярския академичен симфоничен оркестър, а по-късно е поканен да работи в Литва. Пред медиите в София маестро Кадин сподели, че стремежът му е винаги да прави изкуството си достъпно за широк кръг публика.

За сезона 2017/2018 г. Симфоничният оркестър на БНР е подготвил впечатляваща програма с участие и на и изтъкнати гост-диригенти като Том Уудс, Любка Биаджони, Найден Тодоров, Константин Добройков, Константин Илиевски. В програмата фигурират нови български заглавия, както и шедьоври от френската, руската, немската, испанската, американската и чешката симфонична музика.
Снимки: Ани Петрова, БНР

Още от рубриката

Започва Международният джаз фестивал в Банско

Международният джаз фестивал в Банско тази година се провежда между 4 и 11 август. По традиция концертите са на откритата сцена в центъра на града, както и на различни камерни сцени в малки и големи заведения в планинския курорт. Двадесет и..

публикувано на 03.08.18 в 11:00

Джаз фестивал „Варненско лято“ – истински професионализъм, макар и в „бутиков“ вариант

Джаз форумът, провеждан в рамките на Международния музикален фестивал „Варненско лято“, по традиция представя интересна програма, известни имена от световната сцена, както и младите надежди на „свободната музика“. Провежда се на открито – в..

публикувано на 01.08.18 в 14:56

„Неотъпкана пътека“ – фестивал за камерна музика в Родопите

Лятото е чудесен сезон да се реализират много творчески идеи. Природата е едно от вдъхновенията за тях, а фестивалът за камерна музика „Неотъпкана пътека“ е именно такова събитие. От 3 до 6 август в Ковачевица тишината на потъналото в зеленина..

публикувано на 31.07.18 в 11:56