Летният туристически сезон в България е бил много успешен

Румен Драганов
БГНЕС

Директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов обяви, че летният туристически сезон в България тази година е бил много успешен. Пред агенция БГНЕС той уточни, че до края на август в страната са влезли над 8,3 млн. чуждестранни посетители, а ако към тях са добавят и пътуванията на българи през лятото, годината ще приключи с близо 11 млн. и 600 хил. туристи, или с ръст от над 8 на сто. През лятото най-много туристи са дошли от ЕС. Ключов пазар за българския туризъм е Германия, но сега Чехия, Полша и Словакия също са генерирали много високи обеми. Само от Гърция годишно пристигат над 1,5 млн. туристи, а от Великобритания и Австрия посещенията са над 200 000. Силен принос към нарастването имат нискотарифните авиокомпании. Те и в момента продължават да летят към страната, а това означава, че секторът ще продължи да реализира печалби, главно в културния и историческия туризъм. През 2017 г. за първи път се е променило съотношението между летен и морски туризъм. Морският туризъм е бил в стагнация заради недостатъци в подхода и начина за свързване с туристите, както и заради силно изоставане в маркетинга и рекламата, засягащи Черноморието, отчита Институтът за анализи и оценки в туризма. Тази година е показала също, че българските хотелиери и ресторантьори са започнали да разбират важността на заплащането на работещите в отрасъла и вероятно 2017-а ще приключи с около 33 на сто ръст на заплатите на туристическия персонал. Започнало е да се налага разбирането, че проблемът с кадрите не се решава чрез увеличаването на местата в училищата за туризъм, а по пътя на увеличаване на заплатите, което предотвратява изтичането на квалифицирани специалисти в чужбина. Записванията за зимния сезон отсега показват ръст от 10 процента. Институтът за анализи и оценки в туризма отдава този факт отново на нискотарифните и чартърните полети, както и на балнео, СПА и уелнес туризма.

Още от рубриката

Ски сезонът в Пампорово започна

Родопският зимен център Пампорово откри ски сезона с нов сняг, обновени писти и хотели. Най-слънчевият български ски курорт предлага на туристите нови три безплатни WiFi зони и подобрени връзки между пистите. Изпълнителният директор на..

публикувано на 29.12.17 в 12:24
Пещерата Пармак кая до с. Ночево, край Асеновград

Загадките на пещерите-утроби

Първата пещера-утроба в България е открита от спелеолога Минчо Гумаров през 2001 г. Тя е проучвана от археолога проф. Николай Овчаров, който я датира към ХI – Х в. пр.н.е., към времето на траките. Формата на пещерата провокира интереса на експерти..

публикувано на 18.12.17 в 12:59

Христо Тодев: Планината е преди всичко откривателство

Планината за него е свобода. Тя е завръщане към корените, към нещо, което сме изгубили, както и шанс да намерим спокойствие. Но преди всичко планината е откривателство, смята Христо Тодев. По професия той е икономически анализатор. Преди около..

публикувано на 16.12.17 в 08:05