Летният туристически сезон в България е бил много успешен

Румен Драганов
БГНЕС

Директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов обяви, че летният туристически сезон в България тази година е бил много успешен. Пред агенция БГНЕС той уточни, че до края на август в страната са влезли над 8,3 млн. чуждестранни посетители, а ако към тях са добавят и пътуванията на българи през лятото, годината ще приключи с близо 11 млн. и 600 хил. туристи, или с ръст от над 8 на сто. През лятото най-много туристи са дошли от ЕС. Ключов пазар за българския туризъм е Германия, но сега Чехия, Полша и Словакия също са генерирали много високи обеми. Само от Гърция годишно пристигат над 1,5 млн. туристи, а от Великобритания и Австрия посещенията са над 200 000. Силен принос към нарастването имат нискотарифните авиокомпании. Те и в момента продължават да летят към страната, а това означава, че секторът ще продължи да реализира печалби, главно в културния и историческия туризъм. През 2017 г. за първи път се е променило съотношението между летен и морски туризъм. Морският туризъм е бил в стагнация заради недостатъци в подхода и начина за свързване с туристите, както и заради силно изоставане в маркетинга и рекламата, засягащи Черноморието, отчита Институтът за анализи и оценки в туризма. Тази година е показала също, че българските хотелиери и ресторантьори са започнали да разбират важността на заплащането на работещите в отрасъла и вероятно 2017-а ще приключи с около 33 на сто ръст на заплатите на туристическия персонал. Започнало е да се налага разбирането, че проблемът с кадрите не се решава чрез увеличаването на местата в училищата за туризъм, а по пътя на увеличаване на заплатите, което предотвратява изтичането на квалифицирани специалисти в чужбина. Записванията за зимния сезон отсега показват ръст от 10 процента. Институтът за анализи и оценки в туризма отдава този факт отново на нискотарифните и чартърните полети, както и на балнео, СПА и уелнес туризма.

Още от рубриката

Плиоценският музей в Дорково – единствен на Балканите

Дорково е малко селце в пазвите на Родопа планина. Намира се в Чепинската котловина, на двата бряга на река Мътница, на около 15 км. от курортния комплекс „Цигов Чарк“ и на около 20 км. от курорта „Св.Константин и Елена“, разположени на брега на..

публикувано на 12.10.17 в 08:15
Министър Ангелкова на една от проверките си по черноморските плажове

Въпреки оптимистичните прогнози за туризма, туроператорите искат оставката на министър Ангелкова

След като в последните дни на септември Институтът за анализи и оценки в туризма отчете, че летният туристически сезон е бил много успешен и до края на годината може да се очаква ръст на туристите от 8 на сто и нагоре, в първите дни на октомври..

публикувано на 08.10.17 в 08:05

Мелнишките пирамиди – световно значимо природно творение

Южната част на Пирин планина е известна с причудливите форми на релефа си, особено в района на Мелнишките пирамиди, на около 180 км. на юг от София. Образувани са от сиво-бели пясъци и глинести слоеве и през 1960 година са обявени за природна..

публикувано на 21.09.17 в 10:10