Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

11 български града бяха домакини на европейската „Нощ на учените“

БНР Новини
„Вълшебните“ очила

Най-лесният начин да заличите интереса на едно дете към науката е като го накарате да прочете по дадена тема в прашните дебели книги, които от години пазите в библиотеката вкъщи. За добро или зло, днешната действителност и светът, в който децата растат, са различни от тези, в които сте живели вие, и колкото по-бързо приемете новата реалност, толкова по-лесно ще бъде да се приспособите към нея. Днес мястото на науката не е само в университетите, изследователските центрове и музеите, а навсякъде в нашето всекидневие.

Именно затова, целта наевропейската инициатива „Нощ на учените“ е да покаже отблизо хората и тайните, които са в основата на множество експерименти и разработки в различни области. Интересът е огромен, а доказателство за това е ежегодното нарастване на броя на участниците, както и на градовете-домакини. В десетото издание тази година, участие взеха 11 български града - Благоевград, Бургас, Варна, Котел, Плевен, Пловдив, Русе, Сливен, Смолян, Стара Загора и София. В столицата събитията бяха разпръснати на 14 места, сред които са Ларгото, Националният политехнически музей, Астрономическата обсерватория на Софийския университет и София Тех Парк. В София Тех Парк учени от единадесет лаборатории демонстрираха своята работа и увлекателно обясняваха на малки и големи за своите изобретения. За всички тях паркът е място, където могат да сбъдват мечтите си и с уменията си, да бъдат полезни на обществото. Срещаме се с Явор Папазов, който е един от основателите на лабораторията по киберсигурност.

СнимкаЛабораторията ни е създадена с финансиране от ЕС и наш принципал е Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, което споменавам, тъй като основната ни цел е да повишим конкурентноспособността на българската икономика, чрез инвестиции в областта на киберсигурността. Ние сме фокусирани върху изследователската дейност и се занимаваме с проекти, които могат да улеснят прилагането на иновации в областта на киберсигурността към българските предприятия.

Две презентации бяха посветени на това какво се случва с компютър, заразен с вирус, както и на опасностите, които крият незащитените безжични мрежи. Според Явор, използването на мрежите не е безопасно, тъй като администраторите им не са наясно с отговорността, която поемат и не полагат достатъчно грижи за защитата им. Така те излагат всички данни и разговори, проведени в мрежата им, на риск от подслушване и проследяване.

СнимкаВ рамките на събитието бяха представени и няколко робота. За един от тях екип от ученици от Технологичното училище по електронни системи към Техническия университет в София под ръководството на инженер Росен Витанов създава програма, която да го научи да говори на български език. Първият му тест е бил на 15 септември, когато посреща, а и води учениците до класните стаи в училището.

А какво ще кажете ако имате очила, с които можете да виждате как работят всякакви електрически уреди? Сигурно мислите, че такива няма, но грешите. Създадени са за скандинавска компания, свързана с морската индустрия За тях ни разказва Кристиян Михайлов от компанията-производител:

СнимкаНие сме българска софтуерна компания, която прави софтуер, базиран на Майкрософт, основно за страните от Скандинавия и Западна Европа. Представяме очилата на Microsoft Hololens. Това, което очилата показват, са обекти в 3D модели, които са в реална среда. Наричат го споделена реалност. Това, което ние разработваме с тези очила, са различни симулации с обучителна цел. С тях инженерът, който ги използва, има възможност да види какво се случва с определена част на кораба. Всичко това се случва в реално време.

Събития като „Нощта на учените“, показват две неща. Въпреки недостатъчното финансиране на образованието и науката, желанието да създадеш нещо свое е по-силно и те кара да продължаваш, независимо от условията, в които работиш. Но и за пореден път повдига въпроса какво се случва с парите, отделени за наука и как се изразходват те?

Снимки: Йоан Колев



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за значими валежи за 6 области на Източна България

В четвъртък , 18 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Ще е облачно. Валежи сутринта ще има предимно в Източна България. Остава ветровито, с умерен, в Дунавската равнина – силен, студен северозападен вятър...

публикувано на 17.04.24 в 21:00

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00
Калоян Гешев

Български седмокласник е трикратен шампион по скоростно смятане

Седмокласникът Калоян Гешев от столичното 125 СУ “Боян Пенев” стана трикратен шампион по скоростно смятане. Той спечели първо място на Олимпиадата по умствени изчисления, която се проведе онлайн. Калоян сърба 243 точки и така успя да отстрани..

публикувано на 17.04.24 в 17:43