Българското председателство на ЕС - мисия, изпълнена с предизвикателства

Автор:
Лиляна Павлова и Томислав Дончев по време на конференцията
Снимка: БГНЕС

Конференцията на тема „Европа – начело на дигиталната трансформация: Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 година“, проведена вчера в София, привлече общественото внимание върху две актуални за европейския дневен ред теми – дигиталната икономика и единния цифров пазар. Участие взеха вицепремиерът Томислав Дончев, министърът за българското председателство Лиляна Павлова, заместник министрите на транспорта и икономиката Димитър Геновски и Лъчезар Борисов, както и представители на Американската търговска камара, която бе организатор на събитието. Още щом прочетем как е озаглавен форумът, у нас изниква уместният въпрос какво означава дигитална трансформация. Отговорът му ще ни помогне да разберем и останалите термини,  които ще се появяват все по-често и ще стават все по-важни за европейското семейство.

Дигиталната трансформация е онази съвкупност от подходи, която позволява да бъдеш по-конкурентноспособен и приспособим към средата около теб, да отговориш бързо и лесно на очакванията, които клиентите имат към теб. Краткият отговор е, че дигиталната трансформация помага на даден бизнес да е по-успешен от конкурентния в определена сфера. Дигиталната икономика пък е икономиката на бъдещето и затова страната ни трябва да открие и използва нейните предимства. Около това становище се обединиха всички участници в конференцията. В своето изказване, министър Павлова изтъкна, че почти всяка законодателна инициатива, по която ще се работи по време на председателството, има своя дигитален елемент. Затова във всяка работна група, която ще работи по тях, ще има експерт по дигитална икономика. Министърът обърна внимание и на приоритетите на страната ни в рамките на ротационното председателство. Освен, че ще довърши започнатите от Естония инициативи, България ще даде своя принос:

Сред приоритетите, които сме поставили за българското председателство, е приемането на стратегията за киберсигурност, която ще ни даде възможност да „отпушим“ функционирането на единния цифров пазар и да  подобрим свързаността във всички измерения. Вторият ни приоритет е развитието на един конкурентноспособен и добре функциониращ дигитален единен пазар. Следваща цел е да изградим икономика, базирана на свободното движение на данни. Още една изключително важна тема е защитата на личните данни и киберсигурността.

Заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов допълни, че цифровата икономика нараства седем пъти по-бързо от реалната и повишава заетостта във високотехнологичните сектори, които носят и най-голяма добавена стойност за нея. Той даде пример с областта на информационните технологии и услуги, в която работят над 10 000 фирми, осигурили работа за над 47 000 души, които са 4,7 на сто от заетите в икономиката. Министерството на икономиката е изготвило Концепция за цифрова трансформация на българската индустрия, чиято цел е да помогне за по-лесната адаптация на сектора към новите реалности.

Дигиталната ера вече е започнала и страната ни, макар и по-късно от другите европейски държави, също навлиза в нея. Желанието за работа в тази посока е видно.

Още от рубриката

Българският износ с все по-висока добавена стойност

Според анализ на Българската стопанска камара (БСК) за външната търговия през 2017 г., направен въз основа на данни на Международния търговски център в Женева, събрани от около 233 държави, през последните години българският износ на стоки с..

публикувано на 13.08.18 в 09:17

Хазартните игри направиха 49 българи милионери през 2017 г.

За пръв път тази година организаторите на игри на щастието в България бяха задължени да предоставят на Националната агенция по приходите справки за изплатените от тях доходи на физически лица от хазарт, когато стойността на печалбата е над 5000..

публикувано на 09.08.18 в 08:10
Василена Василева, Свилен Панков, Борислав Вълов, Веселин Димитров и водещата на предаването „Нашият ден” на програма „Христо Ботев” Ива Дойчинова в студиото на БНР.

25 причини да избереш България

Често изборът „България“ за младите българи, които търсят професионално развитие, зависи от конкретните възможности за успешна реализация в родината или в чужбина. За да направят този избор в полза на страната ни, водещи международни и български..

публикувано на 08.08.18 в 10:24