Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България ще сътрудничи за сближаването на трудовите възнаграждения в страните от Източна и Западна Европа

БНР Новини
Лука Визентини
Снимка: Гергана Манчева

Генералният секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите Лука Визентини пристигна на посещение у нас. Целта на визитата е да бъдат обсъдени социалните теми по време на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г., както и позицията на страната ни по приемането на Европейския социален стълб, който се очаква да бъде представен през ноември в Гьотеборг.

В разговорите в София с премиера Бойко Борисов и министрите от кабинета са били засегнати темите за изравняване на заплащането между Източна и Западна Европа, директивата за командировани работници, която бе повдигната от френския президент Еманюел Макрон по време на визитата му в България и за българската подкрепа за глобален алианс за доближаване на трудовите възнаграждения в отделните категории труд в ЕС. Специално внимание е било отделено и на Европейския социален стълб, който ще обхваща всички мерки в Европа, свързани с труда и социалната защита.

Ето някои от оценките на генералният секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите Лука Визентини за проведените срещи в София:

Беше много ползотворно гостуване. Дискутирахме неща, които бяха на теми с общоевропейско значение, а и много неща по отношение на ситуацията в България, основно проблеми, свързани със заплащането на труда. Обсъждахме и преработването на Директивата за командированите работници, като по предложение на българския премиер ще бъде създадена отделна директива, която да засяга само шофьорите на тежкотоварните камиони. Основната тема, за която говорихме, е, че е необходимо равно заплащане за работещите на една и съща позиция, което е в основата на предложената директива. Има готовност да се достигне до споразумение по отношение на Европейския социален стълб до края на годината, което ще е от голямо значение по време на Българското председателство догодина.От гледна точка на Европейските синдикати е недопустимо да съществува толкова голяма разлика в трудовите възнаграждения между страните от Западна и Източна Европа, а България е една от страните с най-ниски минимални и средни доходи от заплати. По отношение на сближаване на заплащането една от целите е да се изгради съюз на европейско ниво между правителствата на страни от Източна и Западна Европа, в който да участват и работодатели и синдикати, за да може да се постигне реално доближаване на заплащането за определен труд. В този процес трябва да бъдат включени и мултинационалните компании, да се окаже сериозен натиск не само върху работодателите, но и върху тях, за да се постигне ръст в минималните и средните заплати в страната. Още една важна инициатива е да се организира конференция по тези въпроси и вече получихме потвърждение от премиера Борисов това да стане в рамките на Българското председателство.  Имаме потвърждение за участие от страни, сред които Унгария, Чехия и Словакия, но също и западни държави - Франция, Германия, Австрия, Швеция, Холандия. Това ще е среща от решаващо значение за защита на трудещите се в Европа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Традиционната журналистика у нас няма своя младежка публика

Според изследване на Националния статистически институт (НСИ) за 2023г. над 88% от домакинствата в Българияимат постоянен достъп до Интернет. Повечето потребители изпoлзвaт aĸтивнo oнлaйн мpeжaтa вceĸи дeн, а над 95% от тях ca aĸтивни и в социалните..

публикувано на 16.04.24 в 10:50

Президентът поздрави юристите за Деня на Конституцията 16 април

На днешната дата с благодарност си спомняме за далновидността, политическата мъдрост и чувството за отговорност на участниците в Учредителното събрание, които преди 145 години в Търново приеха Търновската конституция и положиха основите на..

публикувано на 16.04.24 в 10:08

Български аромати и козметика се представят в Париж

Български аромати и козметика ще участват в започващото днес изложение IN-COSMETICS GLOBAL 2024 в световната столица на парфюмерийната индустрия - Париж, съобщиха от Българската национална асоциация "Етерични масла, парфюмерия и козметика"...

публикувано на 16.04.24 в 06:10