България ще сътрудничи за сближаването на трудовите възнаграждения в страните от Източна и Западна Европа

Лука Визентини
Снимка: Гергана Манчева

Генералният секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите Лука Визентини пристигна на посещение у нас. Целта на визитата е да бъдат обсъдени социалните теми по време на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г., както и позицията на страната ни по приемането на Европейския социален стълб, който се очаква да бъде представен през ноември в Гьотеборг.

В разговорите в София с премиера Бойко Борисов и министрите от кабинета са били засегнати темите за изравняване на заплащането между Източна и Западна Европа, директивата за командировани работници, която бе повдигната от френския президент Еманюел Макрон по време на визитата му в България и за българската подкрепа за глобален алианс за доближаване на трудовите възнаграждения в отделните категории труд в ЕС. Специално внимание е било отделено и на Европейския социален стълб, който ще обхваща всички мерки в Европа, свързани с труда и социалната защита.

Ето някои от оценките на генералният секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите Лука Визентини за проведените срещи в София:

Беше много ползотворно гостуване. Дискутирахме неща, които бяха на теми с общоевропейско значение, а и много неща по отношение на ситуацията в България, основно проблеми, свързани със заплащането на труда. Обсъждахме и преработването на Директивата за командированите работници, като по предложение на българския премиер ще бъде създадена отделна директива, която да засяга само шофьорите на тежкотоварните камиони. Основната тема, за която говорихме, е, че е необходимо равно заплащане за работещите на една и съща позиция, което е в основата на предложената директива. Има готовност да се достигне до споразумение по отношение на Европейския социален стълб до края на годината, което ще е от голямо значение по време на Българското председателство догодина.От гледна точка на Европейските синдикати е недопустимо да съществува толкова голяма разлика в трудовите възнаграждения между страните от Западна и Източна Европа, а България е една от страните с най-ниски минимални и средни доходи от заплати. По отношение на сближаване на заплащането една от целите е да се изгради съюз на европейско ниво между правителствата на страни от Източна и Западна Европа, в който да участват и работодатели и синдикати, за да може да се постигне реално доближаване на заплащането за определен труд. В този процес трябва да бъдат включени и мултинационалните компании, да се окаже сериозен натиск не само върху работодателите, но и върху тях, за да се постигне ръст в минималните и средните заплати в страната. Още една важна инициатива е да се организира конференция по тези въпроси и вече получихме потвърждение от премиера Борисов това да стане в рамките на Българското председателство.  Имаме потвърждение за участие от страни, сред които Унгария, Чехия и Словакия, но също и западни държави - Франция, Германия, Австрия, Швеция, Холандия. Това ще е среща от решаващо значение за защита на трудещите се в Европа.

Още от рубриката

На пазар в Кубрат

Неделният пазар в град Кубрат не е обикновено място за пазаруване. На тържището хората си дават среща, обменят информация, получават вести от близките си от чужбина. Тук продавачите-производители имат постоянни клиенти, сред които и много търговци,..

публикувано на 25.04.18 в 10:46

Пачуъркът е хоби и изкуство, което възпитава вкуса

Корените на пачуърка се крият в най-дълбока древност, макар да е прието, че тази техника в нейния съвременен вид се е зародила през XVIII век в Англия. Ето защо названието „пачуърк” идва от английските думи patch – кръпка и work – работа. Това е..

публикувано на 25.04.18 в 08:25

Бесарабските българи в Бразилия: Колко далечни са българските корени?

През 20-те години на ХХ век над 10 000 бесарабски българи от Румъния се преселват в Бразилия. Преселници е имало от всички бесарабски села. Те били агитирани да заминат с примамливи предложения и разкази, че в Бразилия „самуните растат на..

публикувано на 24.04.18 в 11:23