София посрещна Първото балканско първенство по петанк

Снимка: БГНЕС

От 29 септември  до 1 октомври на столичния стадион „Академика IV км“ се проведе Първото Балканско първенство по петанк за жени, мъже, девойки и юноши. Събитието бе организирано от Българската федерация по петанк със съдействието на „София 2018 Европейска столица на спорта”, Министерството на младежта и спорта и „Академика 2011” ЕАД.

Снимка
Участие в шампионата взеха 69 състезатели от 4 държави – Гърция, Сърбия, Турция и България, които се съревноваваха в четири дисциплини – индивидуално (тет-а-тет), дуплети, триплети и прецизна стрелба. Специален гост на проявата беше г-н Мутлу Туркмен, член на Управителния съвет на Световната федерация по петанк.

Снимка
Независимо от хладния вятър, съревнованията преминаха в изключително топла приятелска атмосфера. Най-добра илюстрация на общия балкански дух стана извилото се след церемонията по награждаване на победителите хоро, на което ръка за ръка дружно се хванаха българи, турци, гърци и сърби!

Отборът на Турция
В крайното комплексно класиране по държави на първо място със 72 точки е Турция. България е на второ място с 27 точки. След нас са Гърция с 9 и Сърбия с 8 точки. Три балкански титли за България завоюваха Адел Абдел Малек в прецизната стрелба при мъжете, както и двата триплета – жени и мъже.

Кандидати за следващата Балканиада, която ще се проведе в началото на лятото през 2018 година, са Сърбия и Турция. Междувременно на сесията на МОК в Лима през миналия месец стана известно, че петанкът ще бъде представен като олимпийски спорт на Олимпиадата в Париж през 2024 година.

Снимки: БГНЕС и личен архив


Още от рубриката

Луксозно издание представя най-великите мигове, личности и постижения в историята на спортен клуб ЦСКА

Дни преди 70-ата годишнина на спортен клуб ЦСКА в залата на стадион "Българска армия" се състоя официалното представяне на книгата-фотоалбум "70 години ЦСКА". Негови автори са спортните журналисти Тодор Шабански, Боян Бойчев и фотографът Бончук..

публикувано на 18.04.18 в 12:28

Николай Боев: Художествената гимнастика се превърна в мой живот

Запознайте се! Това е Николай Боев. Млад, отворен към новото, амбициозен. Той е само на 29, а вече има натрупани почти 15 години опит като треньор и съдия в толкова нетрадиционния за мъжете спорт– художествена гимнастика. Една щастлива..

публикувано на 16.04.18 в 08:30

Дан Колов : „Чувствам се силен, защото съм българин“

От 21 до 25 март в зала "АСИКС АРЕНА" в София се проведе 56-то издание на Международния турнир по класическа и свободна борба, който от създаването си е свързан с името на Дан Колов, смятан за най-великия български борец за всички времена. Макар днес..

публикувано на 30.03.18 в 08:30