София посрещна Първото балканско първенство по петанк

Снимка: БГНЕС

От 29 септември  до 1 октомври на столичния стадион „Академика IV км“ се проведе Първото Балканско първенство по петанк за жени, мъже, девойки и юноши. Събитието бе организирано от Българската федерация по петанк със съдействието на „София 2018 Европейска столица на спорта”, Министерството на младежта и спорта и „Академика 2011” ЕАД.

Снимка
Участие в шампионата взеха 69 състезатели от 4 държави – Гърция, Сърбия, Турция и България, които се съревноваваха в четири дисциплини – индивидуално (тет-а-тет), дуплети, триплети и прецизна стрелба. Специален гост на проявата беше г-н Мутлу Туркмен, член на Управителния съвет на Световната федерация по петанк.

Снимка
Независимо от хладния вятър, съревнованията преминаха в изключително топла приятелска атмосфера. Най-добра илюстрация на общия балкански дух стана извилото се след церемонията по награждаване на победителите хоро, на което ръка за ръка дружно се хванаха българи, турци, гърци и сърби!

Отборът на Турция
В крайното комплексно класиране по държави на първо място със 72 точки е Турция. България е на второ място с 27 точки. След нас са Гърция с 9 и Сърбия с 8 точки. Три балкански титли за България завоюваха Адел Абдел Малек в прецизната стрелба при мъжете, както и двата триплета – жени и мъже.

Кандидати за следващата Балканиада, която ще се проведе в началото на лятото през 2018 година, са Сърбия и Турция. Междувременно на сесията на МОК в Лима през миналия месец стана известно, че петанкът ще бъде представен като олимпийски спорт на Олимпиадата в Париж през 2024 година.

Снимки: БГНЕС и личен архив


Още от рубриката

България загуби от Франция с 0:1

На националния стадион „Васил Левски“ в София , в предпоследния си мач от Група "А" на квалификациите за световното първенство по футбол в Русия през 2018 г., България загуби от Франция с резултат 0:1. Гола за гостите вкара Блез Матюиди още в третата..

публикувано на 08.10.17 в 00:05

България е с най-добро класиране в ранглистата на ФИФА от 2010 г. насам

Българският национален отбор по футбол се изкачи с 14 места до 38-ма позиция в световната ранглиста на ФИФА, като остави зад себе си Парагвай, Япония и Румъния. Класирането е най-доброто на България от 2010 г. насам и се дължи на историческата победа..

публикувано на 14.09.17 в 15:35

България запази шансовете си да играе на Мондиал'2018

След като от 24 години български футболист не бе поразявал шведската врата, това стана на квалификационния мач за световно първенство в група "А" България-Швеция, в който играчите на Петър Хубчев победиха на националния стадион “Васил Левски” гостуващия..

публикувано на 01.09.17 в 00:03