София посрещна Първото балканско първенство по петанк

Снимка: БГНЕС

От 29 септември  до 1 октомври на столичния стадион „Академика IV км“ се проведе Първото Балканско първенство по петанк за жени, мъже, девойки и юноши. Събитието бе организирано от Българската федерация по петанк със съдействието на „София 2018 Европейска столица на спорта”, Министерството на младежта и спорта и „Академика 2011” ЕАД.

Снимка
Участие в шампионата взеха 69 състезатели от 4 държави – Гърция, Сърбия, Турция и България, които се съревноваваха в четири дисциплини – индивидуално (тет-а-тет), дуплети, триплети и прецизна стрелба. Специален гост на проявата беше г-н Мутлу Туркмен, член на Управителния съвет на Световната федерация по петанк.

Снимка
Независимо от хладния вятър, съревнованията преминаха в изключително топла приятелска атмосфера. Най-добра илюстрация на общия балкански дух стана извилото се след церемонията по награждаване на победителите хоро, на което ръка за ръка дружно се хванаха българи, турци, гърци и сърби!

Отборът на Турция
В крайното комплексно класиране по държави на първо място със 72 точки е Турция. България е на второ място с 27 точки. След нас са Гърция с 9 и Сърбия с 8 точки. Три балкански титли за България завоюваха Адел Абдел Малек в прецизната стрелба при мъжете, както и двата триплета – жени и мъже.

Кандидати за следващата Балканиада, която ще се проведе в началото на лятото през 2018 година, са Сърбия и Турция. Междувременно на сесията на МОК в Лима през миналия месец стана известно, че петанкът ще бъде представен като олимпийски спорт на Олимпиадата в Париж през 2024 година.

Снимки: БГНЕС и личен архив


Още от рубриката

Сериозен интерес към тенис турнира в София

Огромен е интересът към големия тенис турнир DIEMA XTRA Sofia Open, който ще се проведе от 4 до 11 февруари в зала „Арена Армеец“ в София. Точно един месец преди финала на надпреварата от сериите АТП 250 на 11 февруари, 70 на сто от билетите вече са..

публикувано на 17.01.18 в 12:48

София - европейската столица на спорта, открива програмата си с празник на снега на хижа “Алеко”

През тази година София ще носи титлата “Европейска столица на спорта” и ще популяризира активния и здравословен начин на живот. Градът ни наследява Марсилия, а догодина ще предаде инициативата на Будапеща. “Открий, забавлявай се, изживей” е..

публикувано на 12.01.18 в 12:02

144 медала за България завоюваха националите в бокса през 2017 г.

2017 година беше изключително успешна за българските боксьори. Малко след като от Българската федерация по бокс обявиха, че през годината родните боксьори са се окичили със 136 медала, от международния турнир по бокс за ученици, юноши и мъже до 22..

публикувано на 31.12.17 в 08:45