София посрещна Първото балканско първенство по петанк

Снимка: БГНЕС

От 29 септември  до 1 октомври на столичния стадион „Академика IV км“ се проведе Първото Балканско първенство по петанк за жени, мъже, девойки и юноши. Събитието бе организирано от Българската федерация по петанк със съдействието на „София 2018 Европейска столица на спорта”, Министерството на младежта и спорта и „Академика 2011” ЕАД.

Снимка
Участие в шампионата взеха 69 състезатели от 4 държави – Гърция, Сърбия, Турция и България, които се съревноваваха в четири дисциплини – индивидуално (тет-а-тет), дуплети, триплети и прецизна стрелба. Специален гост на проявата беше г-н Мутлу Туркмен, член на Управителния съвет на Световната федерация по петанк.

Снимка
Независимо от хладния вятър, съревнованията преминаха в изключително топла приятелска атмосфера. Най-добра илюстрация на общия балкански дух стана извилото се след церемонията по награждаване на победителите хоро, на което ръка за ръка дружно се хванаха българи, турци, гърци и сърби!

Отборът на Турция
В крайното комплексно класиране по държави на първо място със 72 точки е Турция. България е на второ място с 27 точки. След нас са Гърция с 9 и Сърбия с 8 точки. Три балкански титли за България завоюваха Адел Абдел Малек в прецизната стрелба при мъжете, както и двата триплета – жени и мъже.

Кандидати за следващата Балканиада, която ще се проведе в началото на лятото през 2018 година, са Сърбия и Турция. Междувременно на сесията на МОК в Лима през миналия месец стана известно, че петанкът ще бъде представен като олимпийски спорт на Олимпиадата в Париж през 2024 година.

Снимки: БГНЕС и личен архив


Още от рубриката

Българин тръгва да обикаля света с малка лодка

55-годишният Иван Димов се готви да измине 28 000 морски мили с 6-метрова лодка – най-малката, с която някога човек е плавал около света. С това ще се опита да влезе в книгата за рекордите на Гинес. Иван Димов е от София, но отдавна работи в..

публикувано на 04.08.18 в 08:00

„Виждам ход“: В София приключи VIII Световно първенство по шахмат за незрящи

От 20 до 31 юли София бе домакин на VIII Световно първенство по шахмат за незрящи и слабо виждащи. Форумът, чийто медиен партньор бе Радио България, събра в столицата най-добре представилите се на Олимпиадата по шахмат за хора с увредено зрение от..

публикувано на 31.07.18 в 10:42

Bulgarian bag – българският спортен уред, който завладя света

Все по-често срещаме Bulgarian bag в най-добрите фитнес зали в целия свят. Уредът е наречен така, защото е създаден от българин – някогашния национален състезател за България, а днес треньор по класическа борба в САЩ Иван Иванов. Той създава уреда..

публикувано на 13.07.18 в 11:43