Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София посрещна Първото балканско първенство по петанк

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

От 29 септември  до 1 октомври на столичния стадион „Академика IV км“ се проведе Първото Балканско първенство по петанк за жени, мъже, девойки и юноши. Събитието бе организирано от Българската федерация по петанк със съдействието на „София 2018 Европейска столица на спорта”, Министерството на младежта и спорта и „Академика 2011” ЕАД.

Снимка
Участие в шампионата взеха 69 състезатели от 4 държави – Гърция, Сърбия, Турция и България, които се съревноваваха в четири дисциплини – индивидуално (тет-а-тет), дуплети, триплети и прецизна стрелба. Специален гост на проявата беше г-н Мутлу Туркмен, член на Управителния съвет на Световната федерация по петанк.

Снимка
Независимо от хладния вятър, съревнованията преминаха в изключително топла приятелска атмосфера. Най-добра илюстрация на общия балкански дух стана извилото се след церемонията по награждаване на победителите хоро, на което ръка за ръка дружно се хванаха българи, турци, гърци и сърби!

Отборът на Турция
В крайното комплексно класиране по държави на първо място със 72 точки е Турция. България е на второ място с 27 точки. След нас са Гърция с 9 и Сърбия с 8 точки. Три балкански титли за България завоюваха Адел Абдел Малек в прецизната стрелба при мъжете, както и двата триплета – жени и мъже.

Кандидати за следващата Балканиада, която ще се проведе в началото на лятото през 2018 година, са Сърбия и Турция. Междувременно на сесията на МОК в Лима през миналия месец стана известно, че петанкът ще бъде представен като олимпийски спорт на Олимпиадата в Париж през 2024 година.

Снимки: БГНЕС и личен архив




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Sport PR Events Managment

Плувният маратонец Петър Стойчев прекоси Гибралтарския проток

Петър Стойчев стана първият българин, преплувал протока Гибралтар по правилата на Oceans seven без неопрен. Стойчев измина разстоянието от 16,4 км. между скалите от европейския бряг в испанския град Тарифа до африканския бряг в Мароко за 3 ч. и 46..

публикувано на 16.04.24 в 13:45
Стилияна Николова

Стилияна Николова завоюва два златни и един сребърен медал на финалите в София

Пет медала е равносметката от днешния последен ден на Световната купа по художествена гимнастика в София. Втората в многобоя Стилияна Николова спечели златните медали на топка и лента и сребърния на обръч. Шампионката Боряна Калейн пък стана..

публикувано на 14.04.24 в 17:15
Габриела (вляво) и Стефани Стоеви

Европейски финал за Габриела и Стефани Стоеви

Габриела и Стефани Стоеви се класираха с лекота за финала на двойки на европейското първенство по бадминтон в Саарбрюкен, Германия. Състезанието е последна квалификация за олимпийските игри в Париж. На полуфинала трикратните европейски шампионки..

публикувано на 14.04.24 в 12:03