Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балканска среща във Варна съгласува общи позиции за бъдещето на региона

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

На 3 октомври премиерите на България Бойко Борисов, на Гърция Алексис Ципрас и на Румъния Михай Тудосе и президентът на Сърбия Александър Вучич дискутираха във Варна общи позиции за бъдещето на Балканите. Срещата се вмества в една амбициозна  балканска политика на София, белязана напоследък от цяла поредица събития. Преди по-малко от месец българският транспортен министър Ивайло Московски подписа с гръцкия си колега Христос Спирдзис меморандум за разширяване на проекта за транспортен коридор между пристанищата на България и Гърция, а eнергийният министър Теменужка Петкова води разговори с колегите си от Гърция Йоргос Статакис и Сърбия Александър Антич за газови проекти в региона по т. нар. Вертикален газов коридор между Румъния, България и Гърция. Освен четиристранната среща на върха, на 3 октомври пак във Варна се състоя и съвместно заседание на правителствата на България и Румъния. Днес и утре външният министър Екатерина Захариева е в Солун за четиристранна среща с колегите си от Гърция, Албания и Македония. Тази поредица от събития има особена стойност предвид обстоятелството, че от 1 януари догодина България поема ротационното председателство на Съвета на ЕС, чиято програма предвижда наред с друго и среща на върха за Балканите.

След вчерашните разговори във Варна, участниците обявиха, че са се договорили за равнопоставено сътрудничество между четирите държави в интерес на просперитета и стабилността на Балканите. Премиерът на Гърция Алексис Ципрас коментира, че успешното взаимодействие в енергетиката, транспорта и управлението на кризи в сферата на сигурността може да промени перспективите пред региона и да му придаде друг размах, а този на Румъния, Михай Тудосе акцентира, че особено в енергетиката и инфраструктурните проекти четирите държави трябва да действат като едно цяло. Договорено е било България, Гърция и Румъния да работят заедно за ускоряване на перспективата за приемане на Сърбия в ЕС.

Президентът Вучич изказа благодарност за тази подкрепа, но се възползва от срещата във Варна като трибуна, от която да заяви, че според Белград Европейската комисия прилага спрямо проблема за независимостта на испанската провинция Каталония стандарти, които са различни от приложените за независимостта на Косово. Диалогът на Белград с Прищина е основно изискване на ЕК за приемането на Сърбия в ЕС и този упрек на Вучич даде на срещата особен политически нюанс. Скоро предстои да видим дали той не би усложнил усилията за ускоряване на приемането на страната му в съюза.
За разлика от други балкански срещи, проведената вчера във Варна не завърши с подписване на договорености и в този смисъл е неформална. Това обаче не намалява нейното значение, защото, както коментира премиерът Бойко Борисов, участниците в нея излъчиха послание, че на Балканите няма велики страни, всички са равни и отношенията ще се развиват така, че регионът да стане пример за мир, стабилност и просперитет.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Даниел Митов

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват своите задължения, коментира служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. След кратка среща с държавния глава Румен Радев Главчев каза: "Не съм..

публикувано на 19.04.24 в 11:53

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30

Искат вот на недоверие към правителството

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че внася искане за вот на недоверие към служебното правителство на Димитър Главчев. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", предаде..

публикувано на 17.04.24 в 16:00