Въпреки оптимистичните прогнози за туризма, туроператорите искат оставката на министър Ангелкова

Министър Ангелкова на една от проверките си по черноморските плажове
БГНЕС

След като в последните дни на септември Институтът за анализи и оценки в туризма отчете, че летният туристически сезон е бил много успешен и до края на годината може да се очаква ръст на туристите от 8 на сто и нагоре, в първите дни на октомври Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти поиска оставката на министъра на туризма Николина Ангелкова. Според туроператорите, данните за броя на чуждите туристи са преувеличени, националната туристическа реклама е лишена от стратегическа визия, туристическият маркетинг е хаотичен, а министър Ангелкова няма професионални компетенции и административен капацитет за справяне със задълбочаващите се проблеми. Някои членове на асоциацията изразиха несъгласие с критиките, но управителният й съвет ги упрекна, че занимавайки се с пътуваниязад граница те са не само безразлични към ситуацията вътре в страната, но дори печелят, ако българите пътуват повече в чужбина. Подкрепа за Ангелкова обаче заяви и Националният борд по туризъм. Според него, под нейноръководство министерството е успяло да направи България по-разпознаваема и приветлива туристическа дестинация на европейския и световния туристически пазар. От друга страна, бордът предупреди, че да се иска оставка на министъра в момент, когатосе готвят промени в законодателството за туризма, е изключителнонеуместно. Благоприятни отзиви за Ангелкова даде и Българският съюз по балнеология и СПА туризъм, по чието мнение тя е допринесла за промяна насхващането, че България е сезонна дестинация, позната само с летен морски и зимен туристически продукт. Реакция от правителството не последва, а в обществото пространство остана впечатление, че туристическият бранш изживява сериозни вътрешни противоречия.

Още от рубриката

Ски сезонът в Пампорово започна

Родопският зимен център Пампорово откри ски сезона с нов сняг, обновени писти и хотели. Най-слънчевият български ски курорт предлага на туристите нови три безплатни WiFi зони и подобрени връзки между пистите. Изпълнителният директор на..

публикувано на 29.12.17 в 12:24
Пещерата Пармак кая до с. Ночево, край Асеновград

Загадките на пещерите-утроби

Първата пещера-утроба в България е открита от спелеолога Минчо Гумаров през 2001 г. Тя е проучвана от археолога проф. Николай Овчаров, който я датира към ХI – Х в. пр.н.е., към времето на траките. Формата на пещерата провокира интереса на експерти..

публикувано на 18.12.17 в 12:59

Христо Тодев: Планината е преди всичко откривателство

Планината за него е свобода. Тя е завръщане към корените, към нещо, което сме изгубили, както и шанс да намерим спокойствие. Но преди всичко планината е откривателство, смята Христо Тодев. По професия той е икономически анализатор. Преди около..

публикувано на 16.12.17 в 08:05