Въпреки оптимистичните прогнози за туризма, туроператорите искат оставката на министър Ангелкова

Министър Ангелкова на една от проверките си по черноморските плажове
Снимка: БГНЕС

След като в последните дни на септември Институтът за анализи и оценки в туризма отчете, че летният туристически сезон е бил много успешен и до края на годината може да се очаква ръст на туристите от 8 на сто и нагоре, в първите дни на октомври Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти поиска оставката на министъра на туризма Николина Ангелкова. Според туроператорите, данните за броя на чуждите туристи са преувеличени, националната туристическа реклама е лишена от стратегическа визия, туристическият маркетинг е хаотичен, а министър Ангелкова няма професионални компетенции и административен капацитет за справяне със задълбочаващите се проблеми. Някои членове на асоциацията изразиха несъгласие с критиките, но управителният й съвет ги упрекна, че занимавайки се с пътуваниязад граница те са не само безразлични към ситуацията вътре в страната, но дори печелят, ако българите пътуват повече в чужбина. Подкрепа за Ангелкова обаче заяви и Националният борд по туризъм. Според него, под нейноръководство министерството е успяло да направи България по-разпознаваема и приветлива туристическа дестинация на европейския и световния туристически пазар. От друга страна, бордът предупреди, че да се иска оставка на министъра в момент, когатосе готвят промени в законодателството за туризма, е изключителнонеуместно. Благоприятни отзиви за Ангелкова даде и Българският съюз по балнеология и СПА туризъм, по чието мнение тя е допринесла за промяна насхващането, че България е сезонна дестинация, позната само с летен морски и зимен туристически продукт. Реакция от правителството не последва, а в обществото пространство остана впечатление, че туристическият бранш изживява сериозни вътрешни противоречия.

Още от рубриката

Туристическият район „Южно Черноморие“ е вече факт

Кметове на 12 общини от региона на Бургас се обединиха около създаването на туристически клъстер, който да подпомага развитието на туризма в региона. Работата по създаване на район „Южно Черноморие“ започва през 2016 г , като отговор на заложената в..

публикувано на 21.04.18 в 09:05

Започва международното изложение „Културен туризъм“ във Велико Търново

От 19 до 21 април   2018 година Велико Търново е домакин на традиционното за старопрестолната столица международно туристическо изложение „Културен туризъм“. Тазгодишното 15-о издание ще се проведе в двореца на културата и спорта „Васил Левски“,..

публикувано на 18.04.18 в 11:08

Иновация за туристи – аудио устройства за градски екскурзии очакват гостите на България

България привлича все повече чуждестранни туристи, а благодарение на нискотарифните авиокомпании малко познатата доскоро София става все по-достъпна. Млади хора, нарамили раници, разглеждат забележителностите на българската столица и от 17 април за тях..

публикувано на 17.04.18 в 11:28