Въпреки оптимистичните прогнози за туризма, туроператорите искат оставката на министър Ангелкова

Министър Ангелкова на една от проверките си по черноморските плажове
БГНЕС

След като в последните дни на септември Институтът за анализи и оценки в туризма отчете, че летният туристически сезон е бил много успешен и до края на годината може да се очаква ръст на туристите от 8 на сто и нагоре, в първите дни на октомври Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти поиска оставката на министъра на туризма Николина Ангелкова. Според туроператорите, данните за броя на чуждите туристи са преувеличени, националната туристическа реклама е лишена от стратегическа визия, туристическият маркетинг е хаотичен, а министър Ангелкова няма професионални компетенции и административен капацитет за справяне със задълбочаващите се проблеми. Някои членове на асоциацията изразиха несъгласие с критиките, но управителният й съвет ги упрекна, че занимавайки се с пътуваниязад граница те са не само безразлични към ситуацията вътре в страната, но дори печелят, ако българите пътуват повече в чужбина. Подкрепа за Ангелкова обаче заяви и Националният борд по туризъм. Според него, под нейноръководство министерството е успяло да направи България по-разпознаваема и приветлива туристическа дестинация на европейския и световния туристически пазар. От друга страна, бордът предупреди, че да се иска оставка на министъра в момент, когатосе готвят промени в законодателството за туризма, е изключителнонеуместно. Благоприятни отзиви за Ангелкова даде и Българският съюз по балнеология и СПА туризъм, по чието мнение тя е допринесла за промяна насхващането, че България е сезонна дестинация, позната само с летен морски и зимен туристически продукт. Реакция от правителството не последва, а в обществото пространство остана впечатление, че туристическият бранш изживява сериозни вътрешни противоречия.

Още от рубриката

Плиоценският музей в Дорково – единствен на Балканите

Дорково е малко селце в пазвите на Родопа планина. Намира се в Чепинската котловина, на двата бряга на река Мътница, на около 15 км. от курортния комплекс „Цигов Чарк“ и на около 20 км. от курорта „Св.Константин и Елена“, разположени на брега на..

публикувано на 12.10.17 в 08:15
Румен Драганов

Летният туристически сезон в България е бил много успешен

Директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов обяви, че летният туристически сезон в България тази година е бил много успешен. Пред агенция БГНЕС той уточни, че до края на август в страната са влезли над 8,3 млн. чуждестранни..

публикувано на 29.09.17 в 09:42

Мелнишките пирамиди – световно значимо природно творение

Южната част на Пирин планина е известна с причудливите форми на релефа си, особено в района на Мелнишките пирамиди, на около 180 км. на юг от София. Образувани са от сиво-бели пясъци и глинести слоеве и през 1960 година са обявени за природна..

публикувано на 21.09.17 в 10:10