Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политически и институционални конфронтации вещаят напрегнат край на годината

Снимка: БГНЕС

През отиващата си седмицата парламентът гласува против оставката на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, подадена от самия него заради обвинения от ляво в неправомерни влияния в община Хасково. Оставката си Добрев беше съгласувал с премиера и лидер на партията Бойко Борисов и затова отказът тя да бъде приета някои интерпретираха като признак за напрежение между парламентарната  група и лидера на управляващата партия. Пак тази седмица временна парламентарната комисия реши проектът за закупуване на нови изтребители да бъде  подложен на ново гласуване, защото бил компрометиран, включително и от президента Румен Радев в качеството му на бивш командир на Военновъздушните сили. Борисов се опита да тушира конфликта на депутатите от управляващата партия с президента, но Радев отказа „примирие“ като заяви, че ГЕРБ води институционална и медийна война срещу президентството, разбирателство в името на корупционния комфорт на управляващите не може да има и ще се придържа към принципа „на война, като на война“. Някои наблюдатели допускат, че политическите дебати напоследък се ожесточават и заради вътрешни напрежения в социалистическата партия. Според привържениците на тази хипотеза, след като смени голяма част от партийното ръководство, лидерът на социалистите Корнелия Нинова се опитва да консолидира новото си обкръжение с втвърдяване на тона към управляващите. Според други пък и в управляващите, и в опозиционните партии има нагласи за затягане на партийните редици с оглед на предстоящите местни избори. Макар тези избори да са на почти две години отстояние, за такава необходимост наскоро спомена и парламентарният лидер на ГЕРБ Цветан Цветанов. Кои хипотези са верни и доколко, ще покаже времето. Отсега се вижда обаче, че оставащите до края на годината месеци ще са напрегнати и политически горещи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев и Румен Радев

Служебният премиер Димитър Главчев иска да бъде и външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев е предложил на президента Румен Радев сам да поеме поста на външен министър, съобщи той пред журналисти. “ Няма да има смяна на външен министър ”, заяви премиерът, след като предложеният от него зам.-председател на..

публикувано на 20.04.24 в 14:24

Споразумението с “Боташ” да се предоговори, реши парламентът

Народното събрание възложи на енергийния министър да предприеме действия за предоговаряне на споразумението между “Булгаргаз” и турската енергийна компания “Боташ” за доставка на газ, за да бъдат защитени интересите на българското дружество и на..

публикувано на 20.04.24 в 09:40
Жечо Станков

Споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ" влезе в парламента

На извънредно 4-часово заседание Народното събрание разгледа доклада на временната парламентарна комисия по повод споразумението между държавния газов доставчик "Булгаргаз" и турската енергийна компания "Боташ". Депутатите възложиха на министъра на..

публикувано на 19.04.24 в 19:35