Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политически и институционални конфронтации вещаят напрегнат край на годината

Снимка: БГНЕС

През отиващата си седмицата парламентът гласува против оставката на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, подадена от самия него заради обвинения от ляво в неправомерни влияния в община Хасково. Оставката си Добрев беше съгласувал с премиера и лидер на партията Бойко Борисов и затова отказът тя да бъде приета някои интерпретираха като признак за напрежение между парламентарната  група и лидера на управляващата партия. Пак тази седмица временна парламентарната комисия реши проектът за закупуване на нови изтребители да бъде  подложен на ново гласуване, защото бил компрометиран, включително и от президента Румен Радев в качеството му на бивш командир на Военновъздушните сили. Борисов се опита да тушира конфликта на депутатите от управляващата партия с президента, но Радев отказа „примирие“ като заяви, че ГЕРБ води институционална и медийна война срещу президентството, разбирателство в името на корупционния комфорт на управляващите не може да има и ще се придържа към принципа „на война, като на война“. Някои наблюдатели допускат, че политическите дебати напоследък се ожесточават и заради вътрешни напрежения в социалистическата партия. Според привържениците на тази хипотеза, след като смени голяма част от партийното ръководство, лидерът на социалистите Корнелия Нинова се опитва да консолидира новото си обкръжение с втвърдяване на тона към управляващите. Според други пък и в управляващите, и в опозиционните партии има нагласи за затягане на партийните редици с оглед на предстоящите местни избори. Макар тези избори да са на почти две години отстояние, за такава необходимост наскоро спомена и парламентарният лидер на ГЕРБ Цветан Цветанов. Кои хипотези са верни и доколко, ще покаже времето. Отсега се вижда обаче, че оставащите до края на годината месеци ще са напрегнати и политически горещи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30

Искат вот на недоверие към правителството

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че внася искане за вот на недоверие към служебното правителство на Димитър Главчев. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", предаде..

публикувано на 17.04.24 в 16:00

Ремонт на служебния кабинет предлага премиерът Димитър Главчев

Броени дни след полагането на клетва на министрите от служебния кабинет, премиерът Димитър Главчев предложи персонални промени в състава на Министерския съвет. Първата се отнася до Министерството на външните работи. Мотивирано с нуждата от..

публикувано на 16.04.24 в 16:45