Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложбата „Моята Индия“ – емоционални изповеди или просто парчета от свят

БНР Новини

Галерия „Алма Матер“ отвори врати, за да представи творбите на дипломирани студенти от СУ "Св. Климент Охридски", които през последните 15 години са спечелили едногодишна специализация в Централния институт по хинди в град Агра. В експозицията, озаглавена „Моята Индия“ са събранифотографии, колажи и видео монтажи и много, много текстове на хинди и български. Те  разказват скрити и лични истории, някои от които преминават  в съкровени изповеди: Индия – крави. Не е нужно да си индолог, за да имаш в съзнанието си това устойчиво съчетание...Жълто и горещо. Интересно и прашно...Преди да идеш там, не знаеш. Не си подготвен. Връхлита те, върти те, променя те. Изложбата би могла да се разглежда като парченца от пъзел, в които обективът не е дистанциран наблюдател, а текстовете носят диханието на лични емоции, докоснати от философията на една далечна култура. Фотографиите са изключително атрактивни – не скрива възхищението си един от посетителите и продължава:

Снимка

Тя е под мотото: „Общуването между древното и модерното“, но това което ми направи по-силно впечатление, е присъствието на една толерантност между хората, между религиите, дори между животните и хората. За тях е естествена една приемственост, която за съжаление, на нас ни липсва.

СнимкаПрез 2016 г. преподаватели и студенти от специалност „Индология“ на Университета заснеха документален филм, който показва трудностите през първите години от обучението в програмата. Кадри от лентата могат да се видят на видео таблото в изложбата, а някои от заснетите индолози са и участници в самото изложение.

Въпреки че филмът и изложбата не са директно свързани, експонатите показват част от това интерпретиране на Индия, което неминуемо се случва, когато студентите имат възможността да я посетят. – твърди кураторът на изложбата Александър Богданов. Той е преподавател в програма „Индология“, а също така и участник в изложбата, тъй като е един от спечелилите специализация в Агра.

Акцентът в изложението е върху преживяната Индия, а не тази, която е обект на научните статии и разработки – доуточнява Александър Богданов и продължава:

„Моята Индия“ не трябва да се възприема в смисъла на притежание, а - на споделяне и свързаност. Изложението по-скоро показва тази Индия, която е образувала по-специална дълбока връзка с всеки един от студентите. От друга страна, когато нещо чувстваме много близко, не можем да го изразим така лесно. Определено текстовете съвсем не изчерпват значението на Индия за участниците в изложбата.

Думите наистина трудно биха могли да представят цялото значение на една култура за тези, които са се докоснали до нея, но пътуването между контрастите, което представя експозицията, разкрива нещо повече от личната връзка между индолога и Индия. Докато наблюдавате фотографиите и се потапяте в обърнатото изображение на Тадж Махал, заравяте поглед в плажа, приютил крави и лодки или се усмихвате на продавача на дини; можете да прочетете:

Снимка

За първи път звуковете на новия език приемат форма... Сякаш спомен и настояще се настаняват в едно и също тяло... Да побързаме да живеем! Да побързаме да обичаме! Да се радваме на малките неща!... Приятел…спомен... снимка... Влюбен поглед, усмивка и... дъжд. Тая Индия остава в сърцето! – Наречете ги „емоционални изповеди“ или „просто парчета от свят“, но те по някакъв тайнствен начин правят връзка със собственото ви светоусещане. И ако имате малко повече късмет, е възможно да усетите, че са вдъхнали живот на отдавна забравени съкровени истини и желания, а вие сте си тръгнали от изложбата, отнасяйки със себе си частица от „Моята Индия“.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25