ИПИ: Българският бизнес губи 1 месец годишно в бюрокрация

Петър Ганев
БГНЕС

Темата за бюрокрацията и нейното влияние върху бизнеса не е нещо ново в България и много пъти е била обект на дискусия. Усещането на гражданите и повечето изследвания показват че тя е сравнително голяма, заяви в интервю за Радио България икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика(ИПИ). За да дадат отговор на въпроса какво е реалното влияние на бюрокрацията върху бизнеса от института създават т. нар индекс на бюрократичната тежест. Той се основава на изследване, направено върху въображаема компания-модел за изработване на метални съоръжения, което отговоря на въпроса колко стъпки и време са необходими на тази фирма да покрие минимума бюрократични изисквания в страната:

Стигнахме до извода, че са й необходими поне 56 стъпки на година и близо 175 работни часа. На практика фирмата трябва да отдели 1 работен месец, за да направи основните бюрократични стъпки. В тях влизат добавянето на годишен финансов отчет и плащането на различни данъци. Изследваме също колко време би отнело, ако един работник се освободи и се назначи по взаимно съгласие, т. е чисто трудовите процеси по наемане и освобождаване от работа. Включили сме и безопасността на труда и архивирането на документи в изследването.

Къде се позиционира България спрямо останалите страни от ЕС по отношение на бюрократичната тежест върху бизнеса?

Картината в останалите страни от ЕС е сходна. Хармонизирането, което се случи по най-различни политики, в общи линии уеднакви условията и пазарите. Проучване, подобно на нашето, е правено в Чехия и Словакия и резултатите са доста близки. В Чехия бюрокрацията отнема около 200 часа годишно, а в Словакия малко по-малко време, отколкото у нас. Тези страни изследват същия тип компании със същите бюрократични стъпки с малки разлики. Например в Словакия всяка компания има задължение да ползва ваучери за храна и това е задължителен елемент от изследването, докато в България това не е задължително и не води до съответните бюрократични процедури.

Според редица изследвания (в това число и на Световната банка) на условията за правене на бизнес, България не стои толкова лошо на фона на ЕС. В същото време става ясно, че времето за преминаване през определени бюрократични процедури, като например плащане на данъци, може да бъде значително по-кратко от това, което е в действителност, особено с навлизането на все повече електронни услуги,продължава Петър Ганев и допълва, че в България все пак се наблюдава тенденция за намаляване на административната тежест. Сега например гражданите и фирмите могат лесно да направят онлайн справки в НОИ, или пък да подадат електронна данъчна декларация:


По отношение на безопасността на труда в момента също се обсъжда отпадането на някои документи. Така че всяка година държавата предприема малки стъпки, но по-голяма стъпка, според мен, би било да се потърси някакво диференциране на условията за индустрията и за останалите дейности, като например офис дейности, услуги, медии и консултантски дейности, защото в някои сфери голяма част от документацията изглежда твърде бюрократична и е по-скоро пригодена за производствената сфера.

Преминаването към електронно правителство се случва бавно, а някои оценки и одити показват, че често част от парите, давани за електронно правителство, са прахосани и понякога се правят неща, които не са съвместими, продължава Ганев и допълва:

В момента се дискутира издаването на електронна здравна карта. В същото време личните карти ще могат да носят информация и също да служат като електронна здравна карта. В Естония например документите за самоличност позволяват на хората да минават през всички администрации, но това изисква много по-добра координация. Към момента всяка отделна администрация в България по-скоро се опитва да намери отделно решение за своята собствена услуга.

Още от рубриката

Въпреки известно подобрение през 2017 г., финансовото състояние на общините остава тревожно

Министерството на финансите публикува тази седмица данни за финансовото състояние на общините в България през 2017 г., които показват известно подобряване. Средното за страната равнище на общинските дългове разбирано като процент от приходите и..

публикувано на 15.03.18 в 11:52
Владислав Горанов и Гюнтер Йотингер

Как да разбираме готовността на България за по-висока вноска в ЕС

Изненадващо за някои, тези дни министърът на финансите Владислав Горанов обяви на европейска среща в София за Многогодишната финансова рамка на ЕС, че България е готова да плаща по-висока вноска в бюджета на ЕС. Според министъра, повишаване на сегашния..

публикувано на 13.03.18 в 10:46

България излезе от черния списък на ЕС и вече очаква висок ръст на БВП

Миналата седмица България бе извадена от „черния списък” на Европейския съюз на страните с прекомерни икономически дисбаланси, а Българската народна банка (БНБ) съобщи предварителни данни за ръста на БВП през миналата година. Първото събитие..

публикувано на 12.03.18 в 10:43