Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотоизложбата „Древни обичаи и традиции от България“ бе посрещната с голям интерес в Москва

БНР Новини
3
Снимка: АПФ

Центърът за дизайн и архитектура „Артплей“ в Москва представя през октомври изложбата „Древни обичаи и традиции от България“. Експозицията е подготвена от българската Асоциация на професионалните фотографи (АПФ). Повече за изложбата и как тя е посрещната в руската столица научаваме от Лилия Йотова, председател АПФ:

Отзвукът е много положителен, дори надхвърля нашите първоначални очаквания разказва Лилия Йотова.– Тя представя български традиции и обичаи, и е дело на четиринайсет фотографи, членове на нашата организация. Това са Александър Михайлов, Ани Петрова, която е фотограф в БНР, Анастас Търпанов, Богдан Стойков, Владимир Мачоков, Евгени Димитров, Иван Василев, Йордан Йорданов, Петър Абаджиев, Радила Радилова, Стефан Марков, Тихомира Методиева, Цветан Томчев и аз, Лилия Йотова. Тази изложба стана възможна, благодарение на Българския културен институт в Москва и нашите партньори от Националната асоциация на професионалистите във фотоиндустрията в Русия, с които имаме подписан меморандум за сътрудничество. Гостуваха ни през април със своя изложба и майсторски класове и след това ни отправиха покана да отидем в Москва с наша изложба. Решихме темата да е български традиции и обичаи. В момента имаме наш представител там, който запознава посетителите с всяка една снимка и разказва за съответния обичай, заснет на нея.

Снимка: АПФ
„Древни обичаи и традиции от България“ е пъстър калейдоскоп от българската самобитност, събрана в трийсет фотографии. Те са заснети в различни части на страната, като първоначалният материал надхвърля над сто снимки. Кои кадри предизвикват най-голям интерес у руската публика, научаваме от Лилия Йотова:

Снимка: Петър Абаджиев
Има доста снимки от кукерските фестивали и празници. Включихме две фотографии от леденото хоро в Калофер. Те направиха огромно впечатление в Москва. Имаме също и обичаи и носии от Родопите. Много интересен е фестивалът „Орфически мистерии“ в Триград. Разиграва се слизането на Орфей до подземното царство. Според народните вярвания, пещерата „Дяволското гърло“ е входът към царството на Хадес, където Орфей слиза да търси своята любима Евридика. През целия ден продължават кукерските игри, шествие с български гайди и нестинарски танци. Накрая всички слизат със запалени факли в пещерата.

Снимка: Анастас Търпанов
В Асоциация на професионалните фотографи членуват 17 души. Организацията работи за тяхното представяне в чужбина, за защита на авторските права, за обмяна на опит с колеги от чужбина и повишаване на квалификацията. Основната й цел е да обедини професионалните фотографи в България в една общност. При кандидатстване се представят  портфолио и препоръки, за да може асоциацията да гарантира, че членовете й са на високо ниво. Някои от фотографите са преподаватели в университети и колежи.

В момента организацията подготвя и други проекти, но приоритет е „Древни обичаи и традиции от България“ да бъде показана и в други страни. Тази прекрасна изложба ще представи България в много добра светлина, в навечерието на нейното председателство на ЕС – убедена е Лилия Йотова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37