Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международният фолклорен фестивал „Малешево пее и танцува“ – пъстра палитра от стилове и националности

БНР Новини

Малешево или Малешевие е неголяма област около Малешевската планина, част от която се намира в Югозападна България, друга – в Република Македония. У нас планината се издига около живописното поречие на река Струма, а по нейните склонове и в подножието ѝ се намират 28 села и един град. По-голяма част от селищата са обединени в бщина Струмяни – организатор и домакин на „Малешево пее и танцува“. На 20, 21 и 22 октомври e четиринадесето издание на този международен фолклорен форум, който има състезателен характер. По традиция сцената, на която се изявяват певци, инструменталисти и танцьори, е на площада в село Микрево.

Снимка

Хората в нашия южен край носят фолклора в гените си. Същото важи и за мен – обожавам нашите песни и традиции. Затова с огромно удоволствие работя за фестивала
– казва г-жа Фиданка Котева, заместник кмет на общината.

Очакваме над 3500 участници. По-голяма част от тях са представители на всички фолклорни области на България. Популярността и престижът на фестивала растат с всяка изминала година и интересът към него става все по-голям. Стараем се да достигаме до състави от различни националности и култури, за да бъде фестивалната палитра по-пълна и пъстра. Традиционно пристигат изпълнители от съседните балкански страни – Македония, Сърбия, Гърция. Така е и тази година. Очакваме също групи от Молдова, Беларус, Полша, Босна и Херцеговина. Сигурна съм, че интерес ще предизвикат не само изпълненията в състезателната програма през деня, но и вечерните концерти. Групи, ансамбли, индивидуални изпълнители, които са както български, така и чужди, ще се състезават в категории за обработен и необработен фолклор, певческо изкуство, танцово изкуство… Професионално жури, съставено от ерудити в тази област, ще оценява изпълнителите. Всяка година имаме и съпътстваща програма. В петък откриваме етнографска изложба в читалище „Братя Миладинови“ село Микрево, която се нарича „Традициите на Малешево оживяват“. На следващия ден каним на изложба на художници, които в момента са на есенен пленер и работят на територията на общината. Произведенията, които те създават, инспирирани от местната природа, бит и култура, ще бъдат представени пред гостите на фестивала. Заповядайте! Ще бъде интересно, вълнуващо и обогатяващо преживяване!

Снимка

Днес, след конкурсната част, ще бъде представен концерт-спектакъл, подготвен за съвсем кратко време от български и чуждестранни фолклорни формации, последван от концерт на народната изпълнителка Боряна Карпузова. Следващата вечер в програмата са изявите на националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ и певицата Румяна Попова. На 22 октомври на сцената ще бъде ансамбъл „Българе“, а след официалното награждаване фестивалът ще завърши с изпълнения на Малин Домозетски и ансамбъл „Малешевци“.









Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Традицията на давулджиите или кой буди мюсюлманите по време на Рамазан

Денят Арифе е последният от свещения за мюсюлманите месец на постите Рамазан. В исляма това е най-благодатният месец от годината, свързва се с 30-дневните строги лишения – "оруч". Храненето и пиенето на течности и вода става само преди изгрев и след..

публикувано на 09.04.24 в 11:30

Кукери, старци, бабугери, чауши … село Турия е домакин на маскарадни игри

Подбалканското село Турия посреща над хиляда участници в маскарадните игри "Старци в Турия“. В тазгодишното издание на фестивала на 30 март ще се включат 28 кукерски групи от цяла България. Ежегодно събитието привлича хиляди гости от страната и..

публикувано на 30.03.24 в 07:10

Демоничният конник св. Тодор

"В обширен регион в Северна България конникът св. Тодор се възприема като демоничен персонаж. Народните определения за него звучат по следния начин: овампирчен , вкаракончен или таласъмлия светец… Той посещава забранените през този период..

публикувано на 23.03.24 в 04:30