Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балканите могат да станат полюс на стабилност на границата на ЕС

По време на разговорите Димитър Главчев и Николаос Вуцис откроиха редица проблеми, които изискват общи решения.
Снимка: БГНЕС

Председателят на българския парламент Димитър Главчев и гръцкият му колега Николаос Вуцисразискваха в София взаимоотношенията на двете страни, проблеми, които изискват общи решения, мултимодалния транспортен коридор, свързващ Русе със Солун и предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС. Срещата бе поредна стъпка в общуването на високо равнище между двете държави.

Като основна тема се открои създаването на т.нар. Балканска група, която включва България, Гърция и Румъния, в рамките на единния ЕС. Перспективата за присъединяване на Западните Балкани е акцент на българското председателство и трите държави - членки на Съюза, могат да бъдат мост към останалите страни от региона, помагайки им да изпълнят критериите за присъединяване.

Като проблеми, които изискват общи решения, двамата председатели откроиха икономическата и бежанската криза, въпросите за стабилността и сигурността, икономическото развитие, но и социалното сближаване. Те се съгласиха, че не трябва да има Европа на различни скорости и че изискванията и регламентите на Съюза трябва да важат и да се прилагат еднакво за всички.

Историческата конюнктура, в която България поема председателството на Съвета на ЕС, е много важна - каза председателят на гръцкия парламент, тъй като дискусията за бъдещето на Европа е в своята кулминация. През 6-те месеца от януари до юни 2018 г. европейските политици ще трябва да отговорят на въпросите дали ще утвърдят ЕС и дали той ще продължи да съществува“.

Николаос Вуцис увери българския си колега, че България може да разчита по време на председателството на подкрепата от Гърция, която има дългогодишен опит като страна-член на ЕС. Председателството на Съвета на ЕС от страна на България дава възможност да се чуят гласовете на балканските държави, които имат много преимущества, тъй като могат да станат полюс на стабилност на границите на Съюза. Емблема на сътрудничеството са инфраструктурните проекти за подобряване на транспорта и комуникациите, сред които основен в момента е мултимодалният транспортен коридор между пристанищата по Дунава с тези на Черно и Бяло море.

Във връзка с двустранните отношения Димитър Главчев подчерта, че България и Гърция се разбират много добре както на ниво правителства, така и на ниво народи, а Николаос Вуцис благодари за гостоприемството на България към гръцките студенти, предприемачи и работници, както и за прекрасната работа на преподавателите в специалността "Гръцка филология" в българските университети, които градят мостове за културен обмен и комуникация между двете страни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54