Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврокомисарят Аврамопулос: „Европейските граждани да бъдат човечни към емигрантите“

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Еврокомисарят по миграцията и вътрешните работи, Димитрис Аврамопулос дискутира с български граждани на тема „Миграция и сигурност в ЕС“. Събитието се организира в София от Европейската Комисия в България.

Димитрис Аврамопулос заяви, че е оптимист за бъдещето на Европа, тъй като предизвикателствата могат да служат като подтик и вдъхновение и смята, че Съюзът има готовност да се справи с всички трудности.

Емигрантската вълна може да предизвиква опасения у гражданите на ЕС, но ние трябва да бъдем по-човечни към тези хора, тъй като Европейските държави са създадени от емигранти и европейски граждани участват в националния състав на държави от други континенти, коментира той. Позволявайки си да се страхуваме, ние подриваме ценностите и принципите на европейската цивилизация. Живеем в ера на мобилност и затова ЕС търси диалог и сътрудничество както с държавите, от където идват емигрантите, така и със страните, през които те преминават в опита си да стигнат до едно по добро място за живот. Това, което е най-важно за нас в момента, е превръщането на нелегалната миграция в контролирана. Ние позволяваме да останат в ЕС емигрантите, които спазват законите и имаме механизми за екстрадиране на несъобразяващите се с тях, без, разбира се, да накърняваме тяхното достойнство.

Коментирана беше и важната за страната ни тема за това, какво се очаква по емигрантските въпроси от българското председателство.

Една от отговорностите на българското председателство е приключването на Дъблинската реформа, каза еврокомисарят. Тя, както и Женевската конвенция, е доста остаряла и трябва да бъде актуализирана, като се фокусира в по-справедливото отношение към държавите, които първи поемат емигрантската вълна, като България, Гърция или Италия.

ЕС се бори срещу тероризма и религиозната радикализация, но според Димитрис Аврамопулос основната опасност за Европа е възраждането на национализма. Той го разграничи от здравословния патриотизъм и напомни, че ЕС е създаден с идеята да бъде едно пространство на стабилност и сътрудничество като същевременно в по-ново време дава и по-голяма независимост на регионите.

Шенген е постижение без прецедент, каза еврокомисарят. Светът вече не се дели на блокове и гражданите на Европа са космополити, които не искат да се изолират, а да живеят в едно глобално общество без омраза. Често хората слагат под общ знаменател емигрантите и терористите, но те рядко съвпадат. Това, което се наблюдава, е обръщане на второ поколение емигранти срещу страните, в които не е положено достатъчно усилие за тяхната интеграция и това е полето, в което европейските лидери трябва отговорно да съсредоточат своето внимание. А ако искат да се справят по-добре с предвиждането и предотвратяването на атентати, държавите-членки трябва да изградят по-голямо доверие помежду си и да си сътрудничат по-ефикасно.

Димитрис Аврамопулос заяви също, че не се притеснява, че Брекзит ще се отрази отрицателно върху сигурността на ЕС. 

Това, че Обединеното кралство ще напусне ЕС, не означава, че ще спрем да си сътрудничим, каза той. ЕС е част от Г6, а Великобритания беше представена и на ниво Г7. Тя има много добро разузнаване и е партньор, на когото разчитаме.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Сърбия е недоволна от препоръката Косово да бъде приета за член на ПАСЕ Комитетът по политически въпроси и демокрация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа даде положително становище по кандидатурата на Косово за членство в..

публикувано на 29.03.24 в 10:35

Членството на България в НАТО – 20 години по-късно

Днес се навършват точно 20 години от приемането на България за пълноправен член на НАТО. И ако трябваше решението да бъде взето отново днес – 56% от българите биха гласували страната ни да остане член на Алианса, а 28 на сто са на мнение, че трябва да..

публикувано на 29.03.24 в 04:30

Президентът започна срещите с възможните служебни премиери

Президентът Румен Радев започна консултации с кандидатите за служебен премиер. Според конституционните промени от края на 2023 г., държавният глава може да избере служебния премиер от ограничен списък от 10 кандидати. Това са председателят на..

публикувано на 28.03.24 в 17:50