Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Радев: "Западните Балкани трябва да са част от ЕС"

БНР Новини
Снимка: БТА

София бе домакин на среща на правосъдните и вътрешните министри от ЕС и Западните Балкани. Тя е част от естонското председателство на Съюза и в нея участие взеха представители на Австрия, Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Сърбия и Черна гора. В първият ден на форума темата бе свързана с реформирането на съдебните системи на страните от Западните Балкани. В разговорите участваха министърът на правосъдието Цецка Цачева, този на Естония Урмас Рейнсалу и еврокомисарят по правосъдие Вера Йоурова. В речта си естонецът обърна внимание на напредъка, който страните от Западните Балкани са постигнали, но заяви, че е нужна още работа:

Все още има големи разлики в ефективността на правосъдието между държавите от Западните Балкани, но те се съгласиха да работят с ЕК, за да развият група индикатори, по които да следят представянето на съдебните си системи в началото на следващата година. Второто нещо е развитието на електронно правосъдие, което ще помогне да се случи случайното разпределение на делата, което е един от основните принципи на независимата съдебна система.

Представителите на държавите от Западните Балкани са единодушни, че е нужно по-добро сътрудничество между тях и ЕС в областта на наказателно-правните и гражданско-правните въпроси, а също и за защитата на личните данни.

Еврокомисарят по правосъдие Вера Йоурова акцентира върху съдебната реформа у нас, като изрази притесненията си, че данните за напредък, които получава при срещите си със Сотир Цацаров и реалните резултати и факти се разминават и пораждат съмнение, доколко ефективни са действията на прокуратурата. Според нея, не може да се очаква, че предстоящият мониторингов доклад няма да е обективен или ще е по-позитивен, заради председателството. Тя допълни, че отпадането на Механизма за сътрудничество и оценка зависи от напредъка на България в борбата с корупцията и ефективното правораздаване.

По време на европредседателството България трябва да структурира службата на европейския прокурор, чиято задача ще бъде да контролира изразходването на европейските средства. По думите на министър Цачева, новата структура трябва да заработи до 2021 година.

Във вторият ден от срещата, разговорите бяха свързани с предизвикателствата пред сигурността на съюза, както и справянето с външни заплахи като тероризма и мигрантите от Близкия изток. В тях участваха министрите на вътрешните работи на Естония и България Андрес Анвелт и Валентин Радев, както и еврокомисарят по миграция и вътрешни работи Димитрис Аврамопулос. Според Анвелт, пред нас стоят няколко предизвикателства - борбата с нелегалната миграция, с тероризма и радикализацията и организираната престъпност. Борбата с трафика на мигранти е приоритет за ЕС, но въпреки че затворихме пътя на бежанците през Западните Балкани, все още немалко го използват. За да ги спрем, е нужно да имаме обща система за обмен на информация. Това ще стимулира и подобри сътрудничеството между агенциите за сигурност на ЕС и Западните Балкани.

Министър Радев заяви, че България се справя с охраната на външната граница на съюза, но ще е по-лесно, ако западните ни съседи също станат част от европейското семейство.

Според еврокомисар Аврамопулос, до 2021 година ще заработи общоевропейска система за пътувания и разрешаването им, което ще подпомогне борбата с нелегалната миграция. Тази система няма да е визов режим, а ще предлага по-лесен достъп на граждани от Западните Балкани до страни от ЕС.

Подобни срещи на ниво министри от различни области са много полезни за България, тъй като са добър повод за обмяна на опит, или дискусия за решаване на общоевропейски проблеми, с каквито страната ни неминуемо ще се сблъска по време на европейското председателство.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Даниел Митов

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват своите задължения, коментира служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. След кратка среща с държавния глава Румен Радев Главчев каза: "Не съм..

публикувано на 19.04.24 в 11:53

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30

Искат вот на недоверие към правителството

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че внася искане за вот на недоверие към служебното правителство на Димитър Главчев. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", предаде..

публикувано на 17.04.24 в 16:00