София e притегателен център за големи научни изследвания върху водата

Снимка: bg.wikipedia.org

Чистите източници на питейна вода са голям ресурс, с който българите разполагат в изобилие и дори подценяват. Водата е тази, която ще даде тласък на поне три отрасъла в нашата икономика – хранително-вкусовата промишленост, селското стопанство и туризма – това каза Веселин Пенев, един от организаторите на XXII научна конференция, посветена на водата. България за пореден път беше домакин на форума, който събира на едно място внушителна научна общност за задълбочени анализи върху новото знание за водата.

проф Антон АнтоновТова, което не знаем за водата, е, че по структура тя много прилича на човешкия мозък и начина по  който функционира той – казва проф. Антон Антонов, специалист по биофизика на водата. Според това, което е известно за водата, тя е съставена от молекули, свързана помежду си. Всяка е свързана с четири съседи и по това много прилича на човешкия мозък. Както в него една невронна клетка е свързана с всички останали и образува мрежа, така във водата една молекула е свързана с всички останали в система от водородни връзки. Те са квантово-механически и има големи загадки около тях. В следствие на това водата може да записва информация по аналогичен начин, както е в човешкия мозък. Той е една безкрайна вселена, по-сложна от макроскопичната вселена. Затова бъдещето за изследване на водата е голямо. Като страна, България е сред най-богатите в Европа на уникални минерални извори, които имат лечебни свойства. Интересно е, че водата помни местата, през които минава, например минералните води идват от мантията на Земята. Тази вода помни в контакт с какви скали е била, затова и различните води имат различно лечебно свойство. Най-силно е въздействието им, когато се пият близо до извора, тъкмо заради паметта на водата. Освен това водата има свойството да изменя структура си. През 2003 г. направихме експеримент, в който шише с вода беше доставено със самолет от Франкфурт до София. Преди полета бутилката с водата беше в ръцете на един човек, когото сме изследвали и доказали, че има много силни биофизични полета. Чрез експеримента доказахме, че при елиминиране на всякакви външни електромагнитни въздействия, водата запази около десет дни изменената си структура, получена от човешкото въздействие.

Вниманието на учените по време на конференцията в София беше насочено към въпроса за влиянието на външните фактори на околната среда върху водата. Сред тях са магнитното поле, земното атмосферно налягане, нискочестотни вибрации, които възникват в земната кора и др. В научен доклад, озаглавен „Биография на водата“, проф. Антон Антонов напомни, че водата може да пренася закодирана информация. И още нещо:

Има един много интересен феномен – когато се заражда човешкият плод в първата седмица. Тогава той съдържа двете клетки – мъжката и женската, при тяхното съединение генетическите особености се запаметяват. Точно там водата е 98 на сто от съдържанието на клетките. Това говори, че водата е съхранила цялата памет, за да може от този плод да се развие организъм, в който да се дифиренцират различни тъкани и накрая да се получи израстващ човешки организъм,  наследил белезите на двамата родители.

За изследване на феноменалните свойства на водата е създадена нова наука, която включва светлина с цел измервания на водната структура. Съосновател на новото направление във физиката аквафотомика, епроф. Румяна Ценкова, която работи в университета Кобе в Япония. По думите й водата е колективна среда и е в едно и също съотношение с това, което има както в клетката ни, така и в тялото ни, на Земята, а може би и в Космоса. И още от проф. Ценкова:

проф. Румяна ЦенковаТрябва да сме наясно, че молекулите на водата не съществуват сами за себе си, а образуват общност. Те са като войници, които се прегрупират, според работата, която име е дадена да вършат. Когато задачата бъде изпълнена, молекулите променят връзките си, реорганизират се. В този смисъл едно от най-интелигентните неща, съществуващи на Земята, това е водата. Аквафотониката използва светлината като инструмент, за да разчете информацията, която носи структурата на водата. Водата е най-интелигентната система, защото непрестанно се променя и бързо реорганизира самата себе си.

Снимки: личен архив

Още от рубриката

На пазар в Кубрат

Неделният пазар в град Кубрат не е обикновено място за пазаруване. На тържището хората си дават среща, обменят информация, получават вести от близките си от чужбина. Тук продавачите-производители имат постоянни клиенти, сред които и много търговци,..

публикувано на 25.04.18 в 10:46

Пачуъркът е хоби и изкуство, което възпитава вкуса

Корените на пачуърка се крият в най-дълбока древност, макар да е прието, че тази техника в нейния съвременен вид се е зародила през XVIII век в Англия. Ето защо названието „пачуърк” идва от английските думи patch – кръпка и work – работа. Това е..

публикувано на 25.04.18 в 08:25

Бесарабските българи в Бразилия: Колко далечни са българските корени?

През 20-те години на ХХ век над 10 000 бесарабски българи от Румъния се преселват в Бразилия. Преселници е имало от всички бесарабски села. Те били агитирани да заминат с примамливи предложения и разкази, че в Бразилия „самуните растат на..

публикувано на 24.04.18 в 11:23