Радиосимфониците представят произведения от различни национални традиции

Снимка: Ани Петрова

В концерта на СО на БНР на 3 ноември от 19.30 в зала „България“, под палката на Марк Кадин, ще чуем емблематични произведения. Сред тях е симфоничната сюита „Тракийски танци“ от Петко Стайнов – първата значителна творба в биографията на българския класик, създадена веднага след завършването на Дрезденската консерватория (1925 г.). В началото частите са три – „Пайдушко“, „Ръченица“, „Хоро“. Година по-късно авторът добавя „Мечкарско“.

В програмата е и шедьовърът „Танци от Галанта“ на унгарския композитор Золтан Кодай. През 2017 г. светът отбелязва 50 години от смъртта му. Произведението е създадено през 1933 г., по повод 80-годишнината от основаването на Budapest Philharmonic Society. Известно е, че Золтан Кодай с любов и всеотдайност посвещава години на събирането и съхраняването на фолклорна музика. Любовта му към традициите на различни народи и етноси оставя ярък отпечатък и върху творчеството му. В детството си композиторът за известно време живее в областта Галанта (днес част от Словакия), където слуша цигански оркестри. След време открива колекция от унгарски народни танци, публикувана в поредица от сборници през 1800 г. във Виена. В „Танци от Галанта“ той използва теми, записани от цигани от Галанта и цитирани в тези сборници.  В афиша са и „Славянски танци“ на Антонин Дворжак – също сред най-популярните и обичани произведения на този ярък представител на чешката национална школа.


Концертът на радиосимфониците ще започне с премиерата на „Концерт за кавал, кларинет и оркестър“ от Теодосий Спасов – кавал. Ще му партнира кларинетистът Илиян Илиев. Завършил НМА при проф. Петко Радев и Juilliard School, той е класически изпълнител, но от дете свири с еднакъв успех и народна музика. Може да се каже, че сътрудничеството му с Теодосий е по наследство. Бащата на Илиян Никола Илиев, виртуоз на кларинета, е основател и ръководител на известния Конушенски народен оркестър. През 2000 г. беше публикуван авторският албум на Теодосий Спасов „На трапеза“, в който световноизвестният кавалджия е на своеобразна „трапезна раздумка“ с Никола. Този албум, събрал вдъхновените им музикални диалози, записани на живо, получи много добра оценка от специалистите и почитателите на фолклорното изкуство. Теодосий Спасов споделя, че близо две десетилетия обмисля новото произведение. Музика за слушане и за радост – на нас самите и на публиката – така представя творбата си Теодосий. Разбира се, моята музика съдържа искри от фолклора – това, което обичам, с което съм израснал, което съм учил. И мисля, че е хубаво да ги има винаги в музиката, която се създава тук под небето на България, на земята на България.Още от рубриката

„Акустична версия“ отбелязва 33 г. от своя „летящ старт“

През 2018 г. „Акустична версия“ отбелязва 33 години от създаването си. Навършването на „Христовата възраст“ е и поводът, на който е посветен концертът на 17 януари в „Студио 5“ на НДК. Началото на „Акустична версия“ е поставено от пианиста Антони..

публикувано на 15.01.18 в 15:39

Тържествен концерт открива Българското председателство на Съвета на Европейския съюз

Церемонията по откриването на Българското председателство ще се състои на 11 януари в Народния театър „Иван Вазов“. В програмата на събитието са включени изпълнения на известни български състави и солисти. Сред тях е Детският радиохор с главен..

публикувано на 11.01.18 в 12:05

Георги Германов – живот, изпълнен с музика и песни

За прочутия странджански певец Георги Германов 2017 г. беше специална – навърши 75 години. Това е прекрасен повод да отбележим големия му принос за песенния ни фолклор, а и да аплодираме отново неговия лиричен, кадифен глас, дълбоко проникновен и..

публикувано на 05.01.18 в 09:40