Радиосимфониците представят произведения от различни национални традиции

Снимка: Ани Петрова

В концерта на СО на БНР на 3 ноември от 19.30 в зала „България“, под палката на Марк Кадин, ще чуем емблематични произведения. Сред тях е симфоничната сюита „Тракийски танци“ от Петко Стайнов – първата значителна творба в биографията на българския класик, създадена веднага след завършването на Дрезденската консерватория (1925 г.). В началото частите са три – „Пайдушко“, „Ръченица“, „Хоро“. Година по-късно авторът добавя „Мечкарско“.

В програмата е и шедьовърът „Танци от Галанта“ на унгарския композитор Золтан Кодай. През 2017 г. светът отбелязва 50 години от смъртта му. Произведението е създадено през 1933 г., по повод 80-годишнината от основаването на Budapest Philharmonic Society. Известно е, че Золтан Кодай с любов и всеотдайност посвещава години на събирането и съхраняването на фолклорна музика. Любовта му към традициите на различни народи и етноси оставя ярък отпечатък и върху творчеството му. В детството си композиторът за известно време живее в областта Галанта (днес част от Словакия), където слуша цигански оркестри. След време открива колекция от унгарски народни танци, публикувана в поредица от сборници през 1800 г. във Виена. В „Танци от Галанта“ той използва теми, записани от цигани от Галанта и цитирани в тези сборници.  В афиша са и „Славянски танци“ на Антонин Дворжак – също сред най-популярните и обичани произведения на този ярък представител на чешката национална школа.


Концертът на радиосимфониците ще започне с премиерата на „Концерт за кавал, кларинет и оркестър“ от Теодосий Спасов – кавал. Ще му партнира кларинетистът Илиян Илиев. Завършил НМА при проф. Петко Радев и Juilliard School, той е класически изпълнител, но от дете свири с еднакъв успех и народна музика. Може да се каже, че сътрудничеството му с Теодосий е по наследство. Бащата на Илиян Никола Илиев, виртуоз на кларинета, е основател и ръководител на известния Конушенски народен оркестър. През 2000 г. беше публикуван авторският албум на Теодосий Спасов „На трапеза“, в който световноизвестният кавалджия е на своеобразна „трапезна раздумка“ с Никола. Този албум, събрал вдъхновените им музикални диалози, записани на живо, получи много добра оценка от специалистите и почитателите на фолклорното изкуство. Теодосий Спасов споделя, че близо две десетилетия обмисля новото произведение. Музика за слушане и за радост – на нас самите и на публиката – така представя творбата си Теодосий. Разбира се, моята музика съдържа искри от фолклора – това, което обичам, с което съм израснал, което съм учил. И мисля, че е хубаво да ги има винаги в музиката, която се създава тук под небето на България, на земята на България.Още от рубриката
Проф. Александър Танев (в средата) с Панчо и Любен Владигерови

Поредица от концерти в памет на проф. Александър Танев

През 2018 г. се навършват 90 години от рождението на проф. Александър Танев – композитор, общественик, човек с респектиращо образование и разностранни интереси, обичан преподавател и незабравим събеседник. Може би най-точно го характеризира..

публикувано на 20.03.18 в 12:39

Поредната интересна и любопитна програма в афиша на СО на БНР

Малко необичайна, но със сигурност интересна и любопитна е програмата на радиосимфониците в предстоящия концерт. Събитието е на 9 март от 19:30 ч. в зала „България“, диригент – Марк Кадин. Солист е Александър Сомов – един от..

публикувано на 08.03.18 в 15:17

Йоанна Русева и Вероника Копьова свирят Дебюси сред кристали

На 3 март две млади дами ще представят в столицата интересна програма. Цигуларката Йоанна Русева и пианистката Вероника Копьова (от Литва) посвещават своя концерт на Клод Дебюси. Нека припомним, че миналата година се навършиха 155 г. от рождението..

публикувано на 02.03.18 в 11:59