Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Визитата на военния министър на Македония в България остави силни политически послания

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Македонският вицепремиер и министър на отбраната Радмила Шекеринска  разговаря вчера в София с българския си колега Красимир Каракачанов. Визитата беше следена с повишено внимание, не само защото е първа на македонски силов министър в България след подписването на Договора за добросъседство в началото на август, но и защото освен силните позиции в изпълнителната власт на западната съседка, като заместник-председател на Социалдемократическия съюз на Македония, Шекеринска има силни позиции и в новата управляваща сила в тази страна. Допълнителен повод за повишен интерес беше и фактът, че основният събеседник на Шекеринска в София – Красимир Каракачанов, освен военен министър е и лидер на националистическата формация ВМРО, известна като добър, но често и критичен познавач на западната съседка.

Пряк резултат на посещението за военната сфера е подписването на два протокола – за развитие на сътрудничеството между Военновъздушните сили и за сътрудничество в лабораторните изследвания за горива, смазочни материали и специални течности. На пръв поглед съдържанието на договореностите е скромно, но показва, че военното сътрудничество навлиза вече в много конкретни материи. Министрите са разговаряли и за обучението на македонски военнослужещи в български военни учебни заведения, което пък е признак за повишено взаимно доверие. Станало е дума също за съвместни учения и тренировки, както и за обмен на опит по отношение на отбранителните реформи и евроатлантическите интеграционни процеси. По оценка на министър Шекеринска, сътрудничеството с България приближава Македония до стандартите на НАТО.

В момент, когато Скопие усилено пледира за ускоряване на евроатлантическата си интеграция, Красимир Каракачанов категорично заяви, че българското правителство не само подкрепя присъединяването на Македония към НАТО и ЕС, но и ще продължи да я представя като най-добра кандидатура от Западните Балкани. Като многозначително добави, че след подписването на Договора за добросъседство България няма спорни въпроси с Македония, министърът потвърди, че от август насам в двустранните отношения има качествена промяна.

Но от изявленията на Каракачанов се подразбра, че вероятно има промяна и в отношението на София към проблема с името на Македония. В диалога между Скопие и Атина по този въпрос в близките месеци се очертава развръзка. Като заяви категорично, че "за нас проблем с името на Република Македония не съществува“, Каракачанов накара някои да се замислят дали София не се е отказала от резервите си към евентуално наименование на Македония, което да съдържа географско определение и така косвено да предполага териториални претенции към България. Ако се съди по думите на Каракачанов, България имала освен това и възможности да подпомогне разрешаването на проблема. Как именно, министърът не уточни, но това е разбираемо предвид дискретността, в която диалогът за името от край време е обвит.

Може да очакваме обаче някои от анонсите, направени по време на посещението на македонския министър на отбраната в София, да бъдат конкретизирани само след две седмици на съвместно заседание на правителствата на двете страни, което ще се проведе в македонския град Струмица на 23 ноември. Вчерашните разговори между министрите на отбраната в София може да се възприемат и като част от подготовката за това събитие.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Споразумението с “Боташ” да се предоговори, реши парламентът

Народното събрание възложи на енергийния министър да предприеме действия за предоговаряне на споразумението между “Булгаргаз” и турската енергийна компания “Боташ” за доставка на газ, за да бъдат защитени интересите на българското дружество и на..

публикувано на 20.04.24 в 09:40
Жечо Станков

Споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ" влезе в парламента

На извънредно 4-часово заседание Народното събрание разгледа доклада на временната парламентарна комисия по повод споразумението между държавния газов доставчик "Булгаргаз" и турската енергийна компания "Боташ". Депутатите възложиха на министъра на..

публикувано на 19.04.24 в 19:35
Даниел Митов

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват своите задължения, коментира служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. След кратка среща с държавния глава Румен Радев Главчев каза: "Не съм..

публикувано на 19.04.24 в 11:53