Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Визитата на военния министър на Македония в България остави силни политически послания

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Македонският вицепремиер и министър на отбраната Радмила Шекеринска  разговаря вчера в София с българския си колега Красимир Каракачанов. Визитата беше следена с повишено внимание, не само защото е първа на македонски силов министър в България след подписването на Договора за добросъседство в началото на август, но и защото освен силните позиции в изпълнителната власт на западната съседка, като заместник-председател на Социалдемократическия съюз на Македония, Шекеринска има силни позиции и в новата управляваща сила в тази страна. Допълнителен повод за повишен интерес беше и фактът, че основният събеседник на Шекеринска в София – Красимир Каракачанов, освен военен министър е и лидер на националистическата формация ВМРО, известна като добър, но често и критичен познавач на западната съседка.

Пряк резултат на посещението за военната сфера е подписването на два протокола – за развитие на сътрудничеството между Военновъздушните сили и за сътрудничество в лабораторните изследвания за горива, смазочни материали и специални течности. На пръв поглед съдържанието на договореностите е скромно, но показва, че военното сътрудничество навлиза вече в много конкретни материи. Министрите са разговаряли и за обучението на македонски военнослужещи в български военни учебни заведения, което пък е признак за повишено взаимно доверие. Станало е дума също за съвместни учения и тренировки, както и за обмен на опит по отношение на отбранителните реформи и евроатлантическите интеграционни процеси. По оценка на министър Шекеринска, сътрудничеството с България приближава Македония до стандартите на НАТО.

В момент, когато Скопие усилено пледира за ускоряване на евроатлантическата си интеграция, Красимир Каракачанов категорично заяви, че българското правителство не само подкрепя присъединяването на Македония към НАТО и ЕС, но и ще продължи да я представя като най-добра кандидатура от Западните Балкани. Като многозначително добави, че след подписването на Договора за добросъседство България няма спорни въпроси с Македония, министърът потвърди, че от август насам в двустранните отношения има качествена промяна.

Но от изявленията на Каракачанов се подразбра, че вероятно има промяна и в отношението на София към проблема с името на Македония. В диалога между Скопие и Атина по този въпрос в близките месеци се очертава развръзка. Като заяви категорично, че "за нас проблем с името на Република Македония не съществува“, Каракачанов накара някои да се замислят дали София не се е отказала от резервите си към евентуално наименование на Македония, което да съдържа географско определение и така косвено да предполага териториални претенции към България. Ако се съди по думите на Каракачанов, България имала освен това и възможности да подпомогне разрешаването на проблема. Как именно, министърът не уточни, но това е разбираемо предвид дискретността, в която диалогът за името от край време е обвит.

Може да очакваме обаче някои от анонсите, направени по време на посещението на македонския министър на отбраната в София, да бъдат конкретизирани само след две седмици на съвместно заседание на правителствата на двете страни, което ще се проведе в македонския град Струмица на 23 ноември. Вчерашните разговори между министрите на отбраната в София може да се възприемат и като част от подготовката за това събитие.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54