Александра Велева-Туши пресъздава раждането на нов живот чрез стъкло и камък

Уникална по рода си благотворителна изложба-търг се провежда до края на ноември в София. Цикълът от 14 творби на младата художничка Александра Велева-Туши е озаглавен „От стъкло–в живот“или ”IN VITRO-IN VIVO”. Чрез художествените форми, постигнати от стъкло, камъки метал авторката интерпретира зараждането на новия живот. „Божественото начало“, „Новата надежда“, „Искри“, „Желаното деление“ са само част от заглавията, включени в тематичната изложба. Средствата, събрани още в деня на откриването на изложбата, са дарени на фондация „Искам бебе“, която работи в помощ на семейства с репродуктивни проблеми.

Работата на Туши със стъклото и камъка започва преди четири години, когато сама открива светлината, която струи от студените материали. Още в студентските си творби тя се фокусира върху към темата за създаването на живота и решава да направи творби от камък и стъкло, които да оживеят в истинския смисъл на думата.

Снимка

В ателието на учителите си Александра открива парче мрамор, от което, по думите й, сякаш струи светлина. Към него добавила стъкло, за да подсили ефекта на излъчването. Тази първа своя творба нарекла "Агапе“, което според тълкуванието на древните гърци означава висшата, вседаряваща любов, която носим дълбоко в себе си. Точно тази творба станала основа на цикъла „От стъкло в живот“, върху който Александра Велева работи през последните години. Използваните материали са чешки оловен кристал, плоско стъкло, мрамор, керамика и дърво. Творбите са изработени с помощта на различни ателиета в България и Чехия. И още от самата Александра Велева:

СнимкаПонякога се шегувам, че това е моето творческо инвитро и съм щастлива, че успяхме освен инвитро процедура, да помогнем за лечението на едно малко момче, страдащо от диабет. За щастие събрахме 6500 лв., от които 5 хил. лв. ще бъдат напълно достатъчни за инвитро процедура. Сега ще успеем да сбъднем желанието за дете на едно момиче и се надявам в скоро време от нея да дойде и добрата новина, че очаква бебе. Така усещам, че работата ми има смисъл и че изложбата не е самоцел. Чувството да видиш как твоето любимо занимание с изкуство може да помага на конкретни хора е прекрасно. Покрай организацията на това събитие станах част и от фондация „Искам бебе“, която помага на двойки с репродуктивни проблеми. От тях научих, че най-важно е търпението, да умееш да чакаш. Някои неща стават бавно и не зависят от нашето желание, а се случват, когато им дойде времето. Мисля си, че тази благотворителна вечер, ако беше станала преди 4 години, нямаше да бъде същата.

Художничката със съорганизаторите на благотворителния търг от фондация „Искам бебе“
Целият ни живот, от самото ни създаване, е проникване на материал в материал, така Туши тълкува идеята на проекта си. Първо оформя камъните, а следващата стъпка е създаването на стъклата. Същинското съдържание на материала обаче, придават хората, които харесват и купуват нейните произведения. И още от Александра Велева-Туши:

Винаги съм се старала да насищам с позитивна енергия света и да променям нещата към малко по-добро. Стъклото само по себе си е прозрачно, затова то много трудно може да съдържа нещо отрицателно. То е прекрасен материал за работа и отразява нашия свят. Ако го заобикаля добро, тогава то ще отразява доброто в живота ни.

Снимки: Гергана Манчева
Още от рубриката
Изглед от Ърбеле

„Две къщи и половина” – пътуване в „нашенското” минало на албанската област Долни Дебър

Село Ърбеле се намира в граничната област Долни Дебър (Пòле), на територията на Република Албания, на 4 километра от македонския град Дебър. Писмените сведения за демографската картина на региона от края на XIX и началото на XX век показват, че това..

публикувано на 16.01.18 в 11:44

Боряна Разсолкова - единствената българка, преподавала в прочутата звездна академия в Катар

От мис Велинград до една от най-прочутите спортни академии в света и практиката й с първокласни атлети, елитни военни и преуспели финансисти – това е може би най-бързо разказаната история на една българка с вдъхновяващи успехи в арабския свят...

публикувано на 16.01.18 в 10:50

Рядка сребърна монета със знака на българското европредседателство ще остане за спомен от 2018 г.

Новата възпоменателна монета, която БНБ пусна по повод българското председателство на Съвета на ЕС, предизвика голям интерес сред колекционери и любители-нумизмати. Монетата е с номинална стойност от 10 лева . Тя е изработена от сребро, с частично..

публикувано на 15.01.18 в 11:43