Александра Велева-Туши пресъздава раждането на нов живот чрез стъкло и камък

Уникална по рода си благотворителна изложба-търг се провежда до края на ноември в София. Цикълът от 14 творби на младата художничка Александра Велева-Туши е озаглавен „От стъкло–в живот“или ”IN VITRO-IN VIVO”. Чрез художествените форми, постигнати от стъкло, камъки метал авторката интерпретира зараждането на новия живот. „Божественото начало“, „Новата надежда“, „Искри“, „Желаното деление“ са само част от заглавията, включени в тематичната изложба. Средствата, събрани още в деня на откриването на изложбата, са дарени на фондация „Искам бебе“, която работи в помощ на семейства с репродуктивни проблеми.

Работата на Туши със стъклото и камъка започва преди четири години, когато сама открива светлината, която струи от студените материали. Още в студентските си творби тя се фокусира върху към темата за създаването на живота и решава да направи творби от камък и стъкло, които да оживеят в истинския смисъл на думата.

Снимка

В ателието на учителите си Александра открива парче мрамор, от което, по думите й, сякаш струи светлина. Към него добавила стъкло, за да подсили ефекта на излъчването. Тази първа своя творба нарекла "Агапе“, което според тълкуванието на древните гърци означава висшата, вседаряваща любов, която носим дълбоко в себе си. Точно тази творба станала основа на цикъла „От стъкло в живот“, върху който Александра Велева работи през последните години. Използваните материали са чешки оловен кристал, плоско стъкло, мрамор, керамика и дърво. Творбите са изработени с помощта на различни ателиета в България и Чехия. И още от самата Александра Велева:

СнимкаПонякога се шегувам, че това е моето творческо инвитро и съм щастлива, че успяхме освен инвитро процедура, да помогнем за лечението на едно малко момче, страдащо от диабет. За щастие събрахме 6500 лв., от които 5 хил. лв. ще бъдат напълно достатъчни за инвитро процедура. Сега ще успеем да сбъднем желанието за дете на едно момиче и се надявам в скоро време от нея да дойде и добрата новина, че очаква бебе. Така усещам, че работата ми има смисъл и че изложбата не е самоцел. Чувството да видиш как твоето любимо занимание с изкуство може да помага на конкретни хора е прекрасно. Покрай организацията на това събитие станах част и от фондация „Искам бебе“, която помага на двойки с репродуктивни проблеми. От тях научих, че най-важно е търпението, да умееш да чакаш. Някои неща стават бавно и не зависят от нашето желание, а се случват, когато им дойде времето. Мисля си, че тази благотворителна вечер, ако беше станала преди 4 години, нямаше да бъде същата.

Художничката със съорганизаторите на благотворителния търг от фондация „Искам бебе“
Целият ни живот, от самото ни създаване, е проникване на материал в материал, така Туши тълкува идеята на проекта си. Първо оформя камъните, а следващата стъпка е създаването на стъклата. Същинското съдържание на материала обаче, придават хората, които харесват и купуват нейните произведения. И още от Александра Велева-Туши:

Винаги съм се старала да насищам с позитивна енергия света и да променям нещата към малко по-добро. Стъклото само по себе си е прозрачно, затова то много трудно може да съдържа нещо отрицателно. То е прекрасен материал за работа и отразява нашия свят. Ако го заобикаля добро, тогава то ще отразява доброто в живота ни.

Снимки: Гергана Манчева
Още от рубриката

Българка в Австрия подема кампания за купуване на уред, даващ надежда за нормален живот на хиляди българи с увреждания

Над 680 000 души в България са с трайни увреждания, сочат данните на Националния осигурителен институт за 2017 година. Едва 10 на сто от тях обаче получават шанс и намират своя работа. Това до голяма степен се дължи на нежеланието на..

публикувано на 23.10.18 в 11:24
Генералният директор на БТА Максим Минчев: Провеждането на световен форум на българските медии в Скопие ще бъде полезно и ще подпомогне националната българска политика.

На Световната си среща в Скопие българските медии в чужбина ще искат подкрепа от държавата

Македонската столица Скопие ще бъде домакин на Световна среща на българските медии от 24 до 28 октомври. Представители на близо 40 български медии от 25 държави ще поставят на масата за обсъждане теми като "Различните лица на патриотизма", "Бизнес..

публикувано на 23.10.18 в 10:45

Мария Спасова стана първата българка с място в Менделеевата таблица

Химичният елемент антимон вече ще се свързва с българката Мария Спасова, защото името й беше вписано под същия номер – 51, в периодичната система за млади химици. Това е почет e н списък, въведен по инициатива на Международния съюз по чиста и..

публикувано на 20.10.18 в 08:00