Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александра Велева-Туши пресъздава раждането на нов живот чрез стъкло и камък

БНР Новини

Уникална по рода си благотворителна изложба-търг се провежда до края на ноември в София. Цикълът от 14 творби на младата художничка Александра Велева-Туши е озаглавен „От стъкло–в живот“или ”IN VITRO-IN VIVO”. Чрез художествените форми, постигнати от стъкло, камъки метал авторката интерпретира зараждането на новия живот. „Божественото начало“, „Новата надежда“, „Искри“, „Желаното деление“ са само част от заглавията, включени в тематичната изложба. Средствата, събрани още в деня на откриването на изложбата, са дарени на фондация „Искам бебе“, която работи в помощ на семейства с репродуктивни проблеми.

Работата на Туши със стъклото и камъка започва преди четири години, когато сама открива светлината, която струи от студените материали. Още в студентските си творби тя се фокусира върху към темата за създаването на живота и решава да направи творби от камък и стъкло, които да оживеят в истинския смисъл на думата.

Снимка

В ателието на учителите си Александра открива парче мрамор, от което, по думите й, сякаш струи светлина. Към него добавила стъкло, за да подсили ефекта на излъчването. Тази първа своя творба нарекла "Агапе“, което според тълкуванието на древните гърци означава висшата, вседаряваща любов, която носим дълбоко в себе си. Точно тази творба станала основа на цикъла „От стъкло в живот“, върху който Александра Велева работи през последните години. Използваните материали са чешки оловен кристал, плоско стъкло, мрамор, керамика и дърво. Творбите са изработени с помощта на различни ателиета в България и Чехия. И още от самата Александра Велева:

СнимкаПонякога се шегувам, че това е моето творческо инвитро и съм щастлива, че успяхме освен инвитро процедура, да помогнем за лечението на едно малко момче, страдащо от диабет. За щастие събрахме 6500 лв., от които 5 хил. лв. ще бъдат напълно достатъчни за инвитро процедура. Сега ще успеем да сбъднем желанието за дете на едно момиче и се надявам в скоро време от нея да дойде и добрата новина, че очаква бебе. Така усещам, че работата ми има смисъл и че изложбата не е самоцел. Чувството да видиш как твоето любимо занимание с изкуство може да помага на конкретни хора е прекрасно. Покрай организацията на това събитие станах част и от фондация „Искам бебе“, която помага на двойки с репродуктивни проблеми. От тях научих, че най-важно е търпението, да умееш да чакаш. Някои неща стават бавно и не зависят от нашето желание, а се случват, когато им дойде времето. Мисля си, че тази благотворителна вечер, ако беше станала преди 4 години, нямаше да бъде същата.

Художничката със съорганизаторите на благотворителния търг от фондация „Искам бебе“
Целият ни живот, от самото ни създаване, е проникване на материал в материал, така Туши тълкува идеята на проекта си. Първо оформя камъните, а следващата стъпка е създаването на стъклата. Същинското съдържание на материала обаче, придават хората, които харесват и купуват нейните произведения. И още от Александра Велева-Туши:

Винаги съм се старала да насищам с позитивна енергия света и да променям нещата към малко по-добро. Стъклото само по себе си е прозрачно, затова то много трудно може да съдържа нещо отрицателно. То е прекрасен материал за работа и отразява нашия свят. Ако го заобикаля добро, тогава то ще отразява доброто в живота ни.

Снимки: Гергана Манчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40