Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С държавни облигации БФБ иска да привлече отново чужди инвеститори

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Българската фондова борса от 1 ноември започна да предлага освен корпоративни и Държавни ценни книжа (ДЦК). Досега този на теория ключов играч на финансовите пазари, а и в цялата национална икономика, не успя да се наложи като мястото, където се оценяват най-точно от пазара активите на фирмите, където най-прозрачно и на справедлива цена може да се набере капитал, да се правят инвестиции във фирмени, общински или корпоративни ценни книжа – облигации и акции, и техните деривативи. Причините са най-малко две – българският бизнес все още не е достатъчно добре развит, за да чувства нужда от фондовата борса, а тя самата е твърде малка и заема периферно място в света на бизнеса в България. И точно поради тази причина пазарната й капитализация надхвърля малко 4-те милиарда евро, което е стотици пъти по-малко от пазарната стойност дори на една-единствена световна компания като Google или Apple например.

Нов импулс на едва кретащия български капиталов пазар може да даде търговията с държавни облигации. Цели 2.8 милиарда евро под формата на 20 емисии ДЦК са на разположение вече (от 1 ноември) на инвеститорите – местни и чуждестранни.

А държавните дългове навсякъде по света са книжата, които най-много интересуват инвеститорите, защото са сигурни, изгодни и ликвидни, т. е. бързо и лесно може да бъдат купени и продадени. Доходността им е гарантирана от държавата, лихвите са привлекателни, а те вече станаха и атрактивни освен за традиционните клиенти – банките, пенсионните фондове и застрахователите, също и за по-малки, дори и индивидуални инвеститори. Защото най-малката допустима инвестиция е 1000 евро, което е по джоба дори на средния българин. Предполага се, че на фона на практика на нулевите и дори отрицателни банкови лихви по депозитите, ценните книжа на капиталовия пазар ще привлекат вниманието на доста хора в страната. А и не само от България, защото големите надежди на ръководството на БФБ са да се привлекат институционални и индивидуални инвеститори от чужбина. Поне толкова, колкото бяха преди финансовата криза в края на първото десетилетие на XXI век, когато те представляваха 60-65 на сто от пазара. Сега делът им е три пъти по-малък. Този спад се отнася всъщност и до преките чуждестранни инвестиции в страната, които намаляха 8-9 пъти в сравнение с рекордните нива от преди световната финансова криза. А българската икономика има належаща нужда от свежи пари, тъй като е във възход и с проекти за разширяване на бизнеса, докато българският национален капитал си остава скромен по обем и възможности.

Всъщност от добре работещ и ликвиден капиталов пазар имат нужда всички, начело със самата фондова борса. Тя заработи отново след комунизма преди повече от 25 години с голям ентусиазъм от страна на няколко финансови експерти с познания за фондовите пазари по света и решени да пренесат добрия опит от Уолстрийт, Лондон и Франкфурт и в София. Уви, още в самото начало и при първите си стъпки на Софийската фондова борса не й потръгна, защото тя се появи точно, когато беше в разгара си драматичната банкова криза в средата на 90-те години на миналия век. А без банките и без техния финансов ресурс за никаква сериозна борсова търговия не може да става и дума. Всичко мина и замина, мнозина пострадаха от краха на банките, но остана страхът да си влагаш парите в някакви уж ценни книжа. Още повече, че държавата, която всъщност притежава БФБ, не даваше и не дава никакви гаранции за сигурността и доходността на инвестициите в акции и облигации. На мнозина това се стори поредният финансов балон и това недоверие стана хронично. Точно поради тази причина нито компаниите са склонни да предложат своите акции на борсата и да станат публични дружества, нито финансовите институции и обикновените инвеститори са склонни да излязат на фондовия пазар. Така обемът сключени сделки за един ден обикновено е повече от скромен и когато надхвърли 1 млн. евро, всички се поздравяват и се радват като малки деца. Сега вече се очаква нещата да се променят. Още повече, че от борсата обещават поне още една година да не налагат такси за сделките с държавни облигации. Логично обаче възниква въпросът – след като борсата е олицетворение на пазара и на неговите закони, защо трябва отново държавата да се намесва, че да се оправят нещата, като дори има и планове за пускането на борсата на акции от печеливши държавни фирми. Така е по света, ще отговорят някои експерти. Така е, държавата дава първоначалния старт, после се очаква и бизнесът да се престраши. Дано стане така и в България. Трябва да се признае, че моментът за този скок е много подходящ – икономиката работи на пълна пара, бизнесът расте, доходите на гражданите също. Т. е. пари има дори за инвестиции на доскоро пренебрегвания и заобикалян фондов пазар. Сега остава и „мечките”, и „биковете” (така се наричат на борсов жаргон дилърите, залагащи и очакващи спад или повишение на борсовите котировки – бел.авт.) да се раздвижат и да заработи най-сетне капиталовият пазар в страната.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31

София е домакин на срещата на Виенския икономически форум

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи се събират днес в столичната резиденция Бояна, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобалната икономика. Страната ни през тази година е домакин на срещата на..

публикувано на 22.04.24 в 06:00