Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православните християни почитат днес св. Архангел Михаил като „пазител на душите и борец против злото“

В Църковния православен календар 8 ноември е записан като Събор на св.Архангел Михаил (Архангеловден). На този ден Православната църква почита Светите Ангели и най-вече Архангел Михаил – вожд на небесните сили в борбата им срещу духовете на мрака и злото.

Ангелите са Божии вестители, т. е. пратеници и изпълнители на Неговата воля. Те са безплътни, безсмъртни, разумни, чисти и светли духове и затова в иконописта са изобразени в снежнобели одежди и с криле – символ на бързината, с която изпълняват Божиите заповеди. По численост ангелите са безбройни, но на църквата са известни имената на седем първенствуващи ангели.Те взимат дейно участие в спасението на хората. При кръщението си всеки християнин получава ангел-пазител, който напътства и предпазва от нещастие поверената му човешка душа.

Според Свещеното Писание, св. Архангел Михаил е вожд на небесните сили и борец против духовете на тъмнината. В православните икони св. Архангел Михаил е изобразен с копие в ръка, тъпчещ дявола с краката си. Считан е за покровител на воините, които се сражават за справедлива кауза, както и защитник на всички християни от видимите и невидими врагове, помощник в мъката и закрилник в съня.




В традиционните народни вярвания на българина Архангел Михаил е „душевадник“. Именно той е ангелът, който се спуска при умиращия и с нож или сабя изважда душата му. След това Архангелът я отвежда в отвъдния свят, където заедно със своя събрат св. Петър я отправя в райската градина или във врящия казан на пъкъла, в зависимост от това дали е праведна или греховна. Българите вярвали, че ако умиращият се усмихва, Архангел Михаил му е подал златна ябълка.

На Архангеловден в много райони на България се коли курбан за светеца. Жените месят и раздават специални обредни хлябове, наричани „Рангелов“ или „Господьов хляб“. Народната традиция повелява още най-възрастният в дома да разчупи обредния хляб на кръст, след което да го полее с вино и благослови: „Св. Архангеле, Св.Никола и вси светци, помагайте ни! Почитаме ви и сечем колач, да се роди ръж до тавана!“




На Архангеловден се провежда тържествена служба в църквата, след което започват и гостуванията у имениците. Празник днес имат всички с имената: Ангел, Ангелина, Ангелинка, Архангел, Гавраил, Гаврил, Емил, Емилия, Лина, Мила, Миладин, Милан, Милана, Милен, Милена, Мильо, Михаел, Михаил, Михаила, Михо, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена, Рада, Ради, Радка, Рангел, Рафаил, Рая, Руси, Серафим и техните производни.

Още от категорията

Харман кая

Древните структури Харман кая и Асара в Източните Родопи "проговарят" с помощта на лидар

За първи път два от най-загадъчните археологически обекти в Източните Родопи бяха подробно проучени от въздуха. Български археолози заснеха скалния комплекс Харман кая до село Биволяне и старинната крепост Асара край Татул с т.нар. лидар...

публикувано на 25.04.24 в 11:45

Д-р Стайко Стайков поставя основите на климатологията в България

След Освобождението през 1878 г. страната ни започва да се развива с темпо, което да уплътни пропуснатото през петвековното отсъствие от историческата карта на света. Млади българи завършват престижни европейски университети и донасят наученото в..

публикувано на 24.04.24 в 06:55

На 22 април започва еврейския празник Песах

След залез слънце (17 ч.) на 22 април започва Песах - един от трите най-големи празници за евреите. Като дата празникът е променлив и настъпва след 14-ия ден от пролетния месец нисан, започващ след пролетното равноденствие при появата на първия сърп..

публикувано на 22.04.24 в 10:56