Влатко Стефановски и Биг бендът на БНР в „Цветове и звуци от есента“

Влатко Стефановски
Снимка: reporter.mk

Концертът е на 9 ноември от 19.30 ч. в Първо студио на БНР. Заглавието на програмата подсказва многообразието от стилове, които се преплитат в пиесите, подбрани от Влатко Стефановски и Антони Дончев – диригент на Биг бенда на БНР. Легендарният китарист (и композитор) за първи път ще бъде солист на този състав. Станал известен преди десетилетия покрай основаната от него група „Леб и сол“, Влатко е гостувал многократно у нас и има широк кръг почитатели, което обяснява и огромния интерес към събитието. Нека припомним, че той е гостувал на редица музикални форуми у нас, а миналата година, заедно с Мирослав Тадич, Теодосий Спасов, Смесения хор и СО на БНР откриха „Салон на изкуствата“ в НДК с проекта на Кристиян Ярви „Балканска треска“.

Влатко Стефановски, Мирослав Тадич и Теодосий Спасов – едно дълго сценично приятелство Снимка: theodosiispassov.com
Опитваме се да правим разнообразна програма и да каним музиканти от различни страни, които вълнуват публиката. Част от тази линия е концертът с Влатко Стефановски, за който се готвим с удоволствие – думи на Антони Дончев, който сподели още, че за първи път Стефановски ще свири с биг бенд в България, но е правил подобни концерти в Словения. Бил е солист и на редица реномирани симфонични оркестри във Великобритания, Германия, Австрия и др. Издал е десетки успешни албуми.
Антони ДончевСред пиесите в програмата – продължава Антони – искам специално да отбележа сюитата „Квази Балканика“ от холандския композитор Изидор Лайтингер, с когото сме в контакт отпреди седем години. По онова време точно бях започнал работа като диригент на Биг бенда на БНР. Изидор ми беше изпратил тази сюита още в началото на нашето запознанство. Бях сигурен, че все някога ще дойде точният момент за нейното изпълнение и ето, че той наистина се появи с концерта, който представяме сега. Изключително удоволствие е за нас да изпълним тази сюита с Влатко Стефановски. Музиката е много красива, а композиторът показва много добро познаване на особеностите на балканската душевност, на балканската музика, смесва неравноделни размери. Използвани са мотиви от няколко фолклорни песни, които са „опорни точки“ в партитурата. Наистина много вълнуваща музика. Ще изсвирим и няколко от добре познатите пиеси на нашия известен солист, но аранжирани за биг бенд от Изидор Лайтингер и други композитори. Ще прозвучат песни от времето на „Леб и сол“, но и от кариерата му на солист. Сред тях са Циганска песен“, „Йовано, Йованке“, „Калайджийско оро“ и др.Още от рубриката

Започва Международният джаз фестивал в Банско

Международният джаз фестивал в Банско тази година се провежда между 4 и 11 август. По традиция концертите са на откритата сцена в центъра на града, както и на различни камерни сцени в малки и големи заведения в планинския курорт. Двадесет и..

публикувано на 03.08.18 в 11:00

Джаз фестивал „Варненско лято“ – истински професионализъм, макар и в „бутиков“ вариант

Джаз форумът, провеждан в рамките на Международния музикален фестивал „Варненско лято“, по традиция представя интересна програма, известни имена от световната сцена, както и младите надежди на „свободната музика“. Провежда се на открито – в..

публикувано на 01.08.18 в 14:56

„Неотъпкана пътека“ – фестивал за камерна музика в Родопите

Лятото е чудесен сезон да се реализират много творчески идеи. Природата е едно от вдъхновенията за тях, а фестивалът за камерна музика „Неотъпкана пътека“ е именно такова събитие. От 3 до 6 август в Ковачевица тишината на потъналото в зеленина..

публикувано на 31.07.18 в 11:56