Влатко Стефановски и Биг бендът на БНР в „Цветове и звуци от есента“

Влатко Стефановски
Снимка: reporter.mk

Концертът е на 9 ноември от 19.30 ч. в Първо студио на БНР. Заглавието на програмата подсказва многообразието от стилове, които се преплитат в пиесите, подбрани от Влатко Стефановски и Антони Дончев – диригент на Биг бенда на БНР. Легендарният китарист (и композитор) за първи път ще бъде солист на този състав. Станал известен преди десетилетия покрай основаната от него група „Леб и сол“, Влатко е гостувал многократно у нас и има широк кръг почитатели, което обяснява и огромния интерес към събитието. Нека припомним, че той е гостувал на редица музикални форуми у нас, а миналата година, заедно с Мирослав Тадич, Теодосий Спасов, Смесения хор и СО на БНР откриха „Салон на изкуствата“ в НДК с проекта на Кристиян Ярви „Балканска треска“.

Влатко Стефановски, Мирослав Тадич и Теодосий Спасов – едно дълго сценично приятелство Снимка: theodosiispassov.com
Опитваме се да правим разнообразна програма и да каним музиканти от различни страни, които вълнуват публиката. Част от тази линия е концертът с Влатко Стефановски, за който се готвим с удоволствие – думи на Антони Дончев, който сподели още, че за първи път Стефановски ще свири с биг бенд в България, но е правил подобни концерти в Словения. Бил е солист и на редица реномирани симфонични оркестри във Великобритания, Германия, Австрия и др. Издал е десетки успешни албуми.
Антони ДончевСред пиесите в програмата – продължава Антони – искам специално да отбележа сюитата „Квази Балканика“ от холандския композитор Изидор Лайтингер, с когото сме в контакт отпреди седем години. По онова време точно бях започнал работа като диригент на Биг бенда на БНР. Изидор ми беше изпратил тази сюита още в началото на нашето запознанство. Бях сигурен, че все някога ще дойде точният момент за нейното изпълнение и ето, че той наистина се появи с концерта, който представяме сега. Изключително удоволствие е за нас да изпълним тази сюита с Влатко Стефановски. Музиката е много красива, а композиторът показва много добро познаване на особеностите на балканската душевност, на балканската музика, смесва неравноделни размери. Използвани са мотиви от няколко фолклорни песни, които са „опорни точки“ в партитурата. Наистина много вълнуваща музика. Ще изсвирим и няколко от добре познатите пиеси на нашия известен солист, но аранжирани за биг бенд от Изидор Лайтингер и други композитори. Ще прозвучат песни от времето на „Леб и сол“, но и от кариерата му на солист. Сред тях са Циганска песен“, „Йовано, Йованке“, „Калайджийско оро“ и др.Още от рубриката

В търсене на нови решения – "Палячи" от Леонкавало

„Палячи“ от Руджеро Леонкавало е в духа на емблематичната комедия дел арте – пътуваща театрална трупа, чиито актьори се превъплъщават в образите на Коломбина, Арлекин… Сюжетът е съвсем подходящ за „сливане“ на двете съвременни сцени – циркова и..

публикувано на 16.11.18 в 12:40

Петър Джурков: „Ние запалихме искрицата, а младите продължават традицията“

През 1971 г. Веселин Николов – саксофонист, композитор и търсещ човек, основава в Пазарджик една от най-емблематичните и уважавани български джаз формации. Три месеца по-късно е първият концерт на „Бели, зелени, червени“. За началото и..

публикувано на 14.11.18 в 11:00

Elephunky Trip – новият албум на Koka Mass Jazz

Константин Кацарски е артист, отдавна познат на родната публика. Перкусионист, барабанист и DJ, той дълги години бе част от Bluba Lu – формация, добила популярност с експериментаторското си търсене. Продължавайки тази тенденция, Косьо Кацарски създава..

публикувано на 13.11.18 в 10:30