Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влатко Стефановски и Биг бендът на БНР в „Цветове и звуци от есента“

БНР Новини
Влатко Стефановски
Снимка: reporter.mk

Концертът е на 9 ноември от 19.30 ч. в Първо студио на БНР. Заглавието на програмата подсказва многообразието от стилове, които се преплитат в пиесите, подбрани от Влатко Стефановски и Антони Дончев – диригент на Биг бенда на БНР. Легендарният китарист (и композитор) за първи път ще бъде солист на този състав. Станал известен преди десетилетия покрай основаната от него група „Леб и сол“, Влатко е гостувал многократно у нас и има широк кръг почитатели, което обяснява и огромния интерес към събитието. Нека припомним, че той е гостувал на редица музикални форуми у нас, а миналата година, заедно с Мирослав Тадич, Теодосий Спасов, Смесения хор и СО на БНР откриха „Салон на изкуствата“ в НДК с проекта на Кристиян Ярви „Балканска треска“.

Влатко Стефановски, Мирослав Тадич и Теодосий Спасов – едно дълго сценично приятелство Снимка: theodosiispassov.com
Опитваме се да правим разнообразна програма и да каним музиканти от различни страни, които вълнуват публиката. Част от тази линия е концертът с Влатко Стефановски, за който се готвим с удоволствие – думи на Антони Дончев, който сподели още, че за първи път Стефановски ще свири с биг бенд в България, но е правил подобни концерти в Словения. Бил е солист и на редица реномирани симфонични оркестри във Великобритания, Германия, Австрия и др. Издал е десетки успешни албуми.




Антони ДончевСред пиесите в програмата – продължава Антони – искам специално да отбележа сюитата „Квази Балканика“ от холандския композитор Изидор Лайтингер, с когото сме в контакт отпреди седем години. По онова време точно бях започнал работа като диригент на Биг бенда на БНР. Изидор ми беше изпратил тази сюита още в началото на нашето запознанство. Бях сигурен, че все някога ще дойде точният момент за нейното изпълнение и ето, че той наистина се появи с концерта, който представяме сега. Изключително удоволствие е за нас да изпълним тази сюита с Влатко Стефановски. Музиката е много красива, а композиторът показва много добро познаване на особеностите на балканската душевност, на балканската музика, смесва неравноделни размери. Използвани са мотиви от няколко фолклорни песни, които са „опорни точки“ в партитурата. Наистина много вълнуваща музика. Ще изсвирим и няколко от добре познатите пиеси на нашия известен солист, но аранжирани за биг бенд от Изидор Лайтингер и други композитори. Ще прозвучат песни от времето на „Леб и сол“, но и от кариерата му на солист. Сред тях са Циганска песен“, „Йовано, Йованке“, „Калайджийско оро“ и др.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15

Песента свързва младата Виктория Асенова с автори на хитове в Италия

Когато човек открие таланта в себе си, нищо не е в състояние да го спре да се развива и да върви по пътя на мечтите. Дарба да пее и да се изявява на сцената притежава младата изпълнителка Виктория Асенова. Тя е започнала да се занимава с музика още в..

публикувано на 20.04.24 в 07:05

"Любовта" – нов сингъл от група Фанданго

Група Фанданго представя "Любовта" – нов сингъл от наскоро издадения албум "Като птиците". Това е една от последно записаните за албума песни. Автор на музиката и текста е фронтменът на Фанданго – Христо Стефанов, аранжиментът е на цялата група...

публикувано на 19.04.24 в 10:15