Деца дебатират проблемите за човешките права на европейско-азиатски форум в София

Автор:

Правата на човека са социални норми и принципи, които различават човека от животното и имат задължителен характер още от раждането. Нивата на личната свобода, както и на тази на изразяване, които са част от тях, са сред основните показатели за демократичността на една страна. Определящи са и за стандарта на живот на нейните граждани.За съжаление, все още немалко държави са в дъното на класациите по тези показатели. В този смисъл, всеки опит за дебат в тази посока е добре дошъл, стига да доведе до конкретни решения. София е домакин на семинар за „Човешките права и децата“ под егидата на Форума „Европа-Азия“ (АСЕМ) - най-голямата организация за сътрудничество между Европа и Азия, в която членуват 53 държави. Важно е да кажем, че страната ни е първата от Централна и Източна Европа, в която се организира подобна среща.Основни теми на семинара, който е съпътстващо събитие от календара на българското председателство на Съвета на ЕС, са държавната помощ за оцеляване и развитие, защитата на уязвимите деца и международното партньорство в тази насока.

Офелия Кънева, председател на Държавна агенция за закрила на детето, обяснява:

Офелия КъневаКогато говорим за права на децата и човека в глобалния XXI век, ние имаме нужда от много мостове, за да сме сигурни, че всеки от нас, независимо къде се намира, ще се ползва от уважавани права. Това, което е акцент в дебатите, е в три направления. Едното е междудържавното и международното сътрудничество по отношение на правата на децата. Второто е свързано с децата в риск, отчитайки новите рискове, които новото хилядолетие открива пред следващите поколения. В това число влизат свободното движение на хора, дигиталната сфера, насилието между хората. Третото направление е свързано с възможностите за активно участие на децата във взимането на решения, които ги засягат пряко. България е домакин на деца от 30 държави, които дебатират по същия дневен ред, по който и възрастните.

Решенията, които те вземат, ще бъдат включени към заключенията от семинара. Така за първи път в историята на АСЕМ деца между 14 и 18 години представят своята гледна точка по проблемите, които касаят всички ни, и ще бъдат чути на толкова високо ниво.

При откриването на форума министърът на труда и социалната политика Бисер Петков заяви, че специализираните домове за деца без родители в България са намалели до 36. За сравнение - през 2010 г. броят им е бил 137. В момента в тях има по-малко от 1000 деца, но държавните институции продължават да търсят възможност за интеграцията им извън домовете. Намирането на приемни семейства или връщането при биологичните им родители би било най-доброто решение за тяхното развитие и лични потребности.

Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев увери, че равният достъп на децата до образование и култура са много важни за страната ни, както по време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, така и след него и правителството продължава работата си в тази насока.

Снимки: БГНЕС

Още от рубриката

Проф. Цветомир Луканов – хирургът на детски сърца в Хайделберг

Още в древността съзнавали колко крехък орган е сърцето, а Омир дори описал над сто вида смъртоносни наранявания, получени в битките. Ала едва в средата на миналия век хирурзите се осмелили по оперативен път да отстранят недъзите му. Проф...

публикувано на 13.08.18 в 08:57

139 години български военен флот

В Русе и Варна отбелязват 139 години от създаването на Българския военен флот. Началото му е поставено на 12 август 1879 г. в Русе като Дунавска флотилия. Тогава българският флаг се развява над 4 параходчета и няколко други подарени от Русия..

публикувано на 12.08.18 в 08:00

Рила: Планински празник сред красиви езера и опит за рекорд

Хиляди ентусиасти се събират тази събота и неделя насред най-високата българска планина – Рила, на любимата за планинарите местност Седемте езера. В програмата на този празник е предвидено най-голямото планинско хоро. В него ще вземат участие и 7..

публикувано на 11.08.18 в 08:30