Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца дебатират проблемите за човешките права на европейско-азиатски форум в София

БНР Новини

Правата на човека са социални норми и принципи, които различават човека от животното и имат задължителен характер още от раждането. Нивата на личната свобода, както и на тази на изразяване, които са част от тях, са сред основните показатели за демократичността на една страна. Определящи са и за стандарта на живот на нейните граждани.За съжаление, все още немалко държави са в дъното на класациите по тези показатели. В този смисъл, всеки опит за дебат в тази посока е добре дошъл, стига да доведе до конкретни решения. София е домакин на семинар за „Човешките права и децата“ под егидата на Форума „Европа-Азия“ (АСЕМ) - най-голямата организация за сътрудничество между Европа и Азия, в която членуват 53 държави. Важно е да кажем, че страната ни е първата от Централна и Източна Европа, в която се организира подобна среща.Основни теми на семинара, който е съпътстващо събитие от календара на българското председателство на Съвета на ЕС, са държавната помощ за оцеляване и развитие, защитата на уязвимите деца и международното партньорство в тази насока.

Офелия Кънева, председател на Държавна агенция за закрила на детето, обяснява:

Офелия КъневаКогато говорим за права на децата и човека в глобалния XXI век, ние имаме нужда от много мостове, за да сме сигурни, че всеки от нас, независимо къде се намира, ще се ползва от уважавани права. Това, което е акцент в дебатите, е в три направления. Едното е междудържавното и международното сътрудничество по отношение на правата на децата. Второто е свързано с децата в риск, отчитайки новите рискове, които новото хилядолетие открива пред следващите поколения. В това число влизат свободното движение на хора, дигиталната сфера, насилието между хората. Третото направление е свързано с възможностите за активно участие на децата във взимането на решения, които ги засягат пряко. България е домакин на деца от 30 държави, които дебатират по същия дневен ред, по който и възрастните.

Решенията, които те вземат, ще бъдат включени към заключенията от семинара. Така за първи път в историята на АСЕМ деца между 14 и 18 години представят своята гледна точка по проблемите, които касаят всички ни, и ще бъдат чути на толкова високо ниво.

При откриването на форума министърът на труда и социалната политика Бисер Петков заяви, че специализираните домове за деца без родители в България са намалели до 36. За сравнение - през 2010 г. броят им е бил 137. В момента в тях има по-малко от 1000 деца, но държавните институции продължават да търсят възможност за интеграцията им извън домовете. Намирането на приемни семейства или връщането при биологичните им родители би било най-доброто решение за тяхното развитие и лични потребности.

Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев увери, че равният достъп на децата до образование и култура са много важни за страната ни, както по време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, така и след него и правителството продължава работата си в тази насока.

Снимки: БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изложба представя 20-годишната история на България в НАТО

Изложба, отбелязваща двадесетата годишнина от членството на Република България в НАТО, ще бъде открита на 28 март в Националния военноисторически музей в София. Експозицията е озаглавена "Българската армия – 20 години част от НАТО"..

публикувано на 28.03.24 в 06:25

Жълт код за силен вятър има за 13 области в Централна и Източна България

В четвъртък минималните температури в България ще са между 7° и 12°, в София 8°. До обяд ще е има разкъсана облачност до слънчево. Над Централна и Източна България облачността ще се увеличи до значителна и ще има валежи по места. Силен южен вятър ще носи..

публикувано на 27.03.24 в 20:05

България днес – 27 март 2024 г.

В „България днес“ на 27 март разговаряме за театъра като осмисляне на житейски ценности, срещаме ви с учителя Нучи Гроздани от Албания, научаваме как се справят в българското неделно училище „Надежда“ във Франция и ви..

публикувано на 27.03.24 в 19:00