Литературни класики от Възраждането примамват читателя в Градската градина в София

Автор:
Снимка: Йоан Колев

Откриването на нови книжни средища винаги е празник за четящите хора. То е признак, че интересът към книгата се възражда и въпреки натовареното си всекидневие, българинът все още намира време и желание да прочете нещо ново и различно. Една книжарница в столицата, обаче, е малко по-различна. Нейното име е „Родолюбие“, а домът и е един спасен от претопяване зелен павилион в най-стария парк в столицата - Градската градина. Той не е избран случайно, тъй като е бил мястото, откъдето се е управлявало движението на първия софийски трамвай, пуснат на 1 януари 1900 г. Инициативата за новия дом на книгата е на Общобългарския комитет „Васил Левски“. Председателят му Васил Василев разказва:Цялата печалба от книжарницата отива за издръжка на комитета „Васил Левски“ и на фондация „Христо Ботев“. Що се отнася до комитета, неговата функция винаги е била да съхрани делото и да разясни заветите и идеалите на Апостола на свободата Васил Левски. Идеята на книжарницата е да реагира на опитите за прекрояване на българската история, за нейното „захаросване“ и облагородяване от гледна точка на политическите интереси. В учебниците, както по история, така и по литература, има огромни негативни изменения. Част от тях са скандални и могат да бъдат преценени от хората само, когато видят и сравнят с оригинала.

Българинът има потребност от възрожденска литература, която да напомня за заветите на предците му и миналото такова, каквото е било, убеден е Василев. Той даде пример, че само настоящата година, в която отбелязваме 180 години от рождението на Левски, са отпечатани над 50 нови заглавия, посветени на живота и делото на Апостола, но те не могат да бъдат закупени почти никъде. Затова решава в тази книжарница да има единствено документална литература, биографии и емблематични  произведения на писатели и поети като Вазов, Ботев, Каравелов и др., които да представят един обективен поглед на събитията и прочит на историята от началото на Възраждането до Освобождението. Общобългарският комитет „Васил Левски“ работи усилено и за поддържане връзката на българските общности в чужбина с Родината. В тази посока е предстоящата изложба, която комитетът подготвя. Тя ще представи живота и делото на Апостола пред децата от българските училища зад граница. Осъществява се с финансовата подкрепа на Министерството на културата и ще включва девет портрета на Васил Иванов Кунчев, които представят Левски, както го нарича народът, като революционер. Освен тях, на разположение на учениците ще са и няколко табла, където ще бъдат описани биографията и заветите на националния герой. Разговорите и срещите с нашите сънародници зад граница карат председателя на комитета да бъде оптимист, че някой ден ще се върнат в Родината, защото носталгията им към дома е огромна. България обаче все още не успява да им предостави необходимите условия. Въпреки това, част от тях се завръщат у нас, където започват нещо ново, независимо от проблемите, което е достойно за уважение.

Още от рубриката

Нова книга разкрива ролята на княз Борис І в спора между католическата и православната църква

Западните учени, които пишат и се интересуват от историята на България, се броят на пръсти. Затова откриването на нов ръкопис, озаглавен „Значението на България за разделянето на източното и западното християнство“, е събитие, което заслужено..

публикувано на 21.10.18 в 08:00

Св. Иван Рилски – закрилникът на България

На 19 октомври православна България почита паметта на своя небесен покровител Св. Иван Рилски. С името му се свързва най-таченият от всички българи манастир, паметник на ЮНЕСКО, съхранил през вековете вярата и духовността на народа. Негов пръв..

публикувано на 19.10.18 в 11:26

Един от първите бойни полети в света е дело на българи

Знаете ли, че един от първите бойни полети в света е на българи? Тяхната история е част от пантеона на българската бойна слава и впечатлява цяла Европа, тъй като до 1912 година единствено Италия, година по-рано, използва самолети по време на..

публикувано на 16.10.18 в 10:25