„Шарена плетеница“ помага на хората без дом

Автор:

В рамките на три дни търговски център в София се превърна в дом на традиционния занаят плетене. Фестивалът „Шарена плетеница“ представи пред столичани много изкусни майстори с техните произведения. Освен да си закупят разноцветни изделия, посетителите можеха да се включат в работилниците и да изработят свой собствен продукт, а средствата от фестивала са за помощ на бездомните хора в България. Организатор на събитието е фондация „Има начин“, по чиято идея от 2012 г. насам се провежда инициативата „Изплети топлина“. Тя е насочена към хората без дом и се радва на добри резултати. Още за хода на кампанията научаваме от изпълнителния директор на фондацията Биляна Вутова:

Биляна ВутоваЗа изминалите пет години сме достигнали до близо 7000 души. На тях лично сме дарили шапки, шалове и ръкавици, които са предоставени от доброволци. Бездомните са една група, която остава встрани от светлините на прожекторите. Вярваме, че откакто „Изплети топлина“ работи, тя популяризира проблемите на тези хора, които имат нужда от помощ. В своите последни издания „Изплети топлина“ достигна не само до хората без дом, а и до хора, които имат нужда от тази изплетена топлина, например лежащо болни, деца, така че мащабът става все по-голям. Фондацията се роди след три издания на кампанията „Изплети топлина“. Тя ни позволява да поставим пред себе си и по-сериозни цели, като част от тях вече реализираме. Не на последно място, популяризираме плетенето като традиционен български занаят и вярвам, че много млади хора, ще се върнат към тази традиция.

Точен брой на бездомните у нас няма, но те са сред нас, а съдбата им може да сполети всеки. Затова не бива да бъдем равнодушни към проблемите им. Причините човек да се озове на улицата може да са резултат от финансов крах, семейни или психически проблеми. Дори да не можем да им помогнем, бихме могли да ги изслушаме, да им дадем съвет или да ги насочим към специалист. Но нека се върнем на фестивала, където един от пъстроцветните щандове бе отрупан с плетени детски кукли-играчки. Те може би са непознати за съвременните деца, но всъщност са онези, с които са израснали техните баби и дядовци. Всяка една от тях е уникат, създаден от сръчните ръце на плетачки от цялата страна. Освен традиционните зайци, кучета и снежни човеци, изплетени бяха и редица съвременни анимационни герои. Това са играчки с мисия, а каква е тя, научаваме от една от майсторките, пристигнала от Пловдив - Магдалена Делева:

Магдалена ДелеваРешихме да се обединим и да застанем зад всички нуждаещи се от лечение в чужбина български деца. Това са деца с много тежки заболявания, деца с дистрофия и церебрална парализа. От три години помагаме на много подобни кампании и сме щастливи, когато видим дете да се върне оздравяло от чужбина.

Зад всяка от тези диагнози се крие съдбата на едно семейство. Често Фондът за лечение на деца отказва да финансира лечението на малките пациенти. А отчаянието тласка техните родители към това да потърсят помощ от непознати. Това е една от причините благотворителните кампании за спасение на нечий живот да стават все повече и по-популярни.

Детският смях и благодарността в очите на възрастен, получил помощ, са онези моменти, които ни мотивират да продължим, защото сме на прав път. Пътят към това да направим още няколко човешки сърца щастливи. Именно това бе скритият подтекст на фестивала „Шарена плетеница“ - да напомни на посетителите, че дори и дълбоко в себе си, те все още пазят своята човещина и понякога е нужно много малко, за да променят една човешка съдба.

Снимки: Йоан Колев

Още от рубриката

Фестивалът на дрипавата баница връща радостта от живота в село Върбица

Село Върбица се намира в Централна Северна България. Инфраструктурата в района е в лошо състояние, а в селото времето е разрушило много от къщите, в които от години няма живот. За щастие голяма сграда на училище и детска градина има, но децата се топят..

публикувано на 23.05.18 в 14:00

70 години Българско училище в Братислава

През ноември 1948 г. в Братислава отваря врати българско училище, което бързо определя основната си роля – да бъде крепител на българския дух, на културата и традициите в центъра на Европа. Първият випуск са 44 деца на наши сънародници градинари,..

публикувано на 23.05.18 в 13:18

Световният невролог проф. Ивайло Търнев с медицински “Оскар”

Удивително е да виждаш как отделни личности у нас все още носят просветителския огън и пробиват системата с успехите си. Един от тези носители на светлина е проф. Ивайло Търнев. С научните си постижения той жъне признание по света, а в родината..

публикувано на 22.05.18 в 11:13