Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Шарена плетеница“ помага на хората без дом

БНР Новини

В рамките на три дни търговски център в София се превърна в дом на традиционния занаят плетене. Фестивалът „Шарена плетеница“ представи пред столичани много изкусни майстори с техните произведения. Освен да си закупят разноцветни изделия, посетителите можеха да се включат в работилниците и да изработят свой собствен продукт, а средствата от фестивала са за помощ на бездомните хора в България. Организатор на събитието е фондация „Има начин“, по чиято идея от 2012 г. насам се провежда инициативата „Изплети топлина“. Тя е насочена към хората без дом и се радва на добри резултати. Още за хода на кампанията научаваме от изпълнителния директор на фондацията Биляна Вутова:

Биляна ВутоваЗа изминалите пет години сме достигнали до близо 7000 души. На тях лично сме дарили шапки, шалове и ръкавици, които са предоставени от доброволци. Бездомните са една група, която остава встрани от светлините на прожекторите. Вярваме, че откакто „Изплети топлина“ работи, тя популяризира проблемите на тези хора, които имат нужда от помощ. В своите последни издания „Изплети топлина“ достигна не само до хората без дом, а и до хора, които имат нужда от тази изплетена топлина, например лежащо болни, деца, така че мащабът става все по-голям. Фондацията се роди след три издания на кампанията „Изплети топлина“. Тя ни позволява да поставим пред себе си и по-сериозни цели, като част от тях вече реализираме. Не на последно място, популяризираме плетенето като традиционен български занаят и вярвам, че много млади хора, ще се върнат към тази традиция.

Точен брой на бездомните у нас няма, но те са сред нас, а съдбата им може да сполети всеки. Затова не бива да бъдем равнодушни към проблемите им. Причините човек да се озове на улицата може да са резултат от финансов крах, семейни или психически проблеми. Дори да не можем да им помогнем, бихме могли да ги изслушаме, да им дадем съвет или да ги насочим към специалист. Но нека се върнем на фестивала, където един от пъстроцветните щандове бе отрупан с плетени детски кукли-играчки. Те може би са непознати за съвременните деца, но всъщност са онези, с които са израснали техните баби и дядовци. Всяка една от тях е уникат, създаден от сръчните ръце на плетачки от цялата страна. Освен традиционните зайци, кучета и снежни човеци, изплетени бяха и редица съвременни анимационни герои. Това са играчки с мисия, а каква е тя, научаваме от една от майсторките, пристигнала от Пловдив - Магдалена Делева:

Магдалена ДелеваРешихме да се обединим и да застанем зад всички нуждаещи се от лечение в чужбина български деца. Това са деца с много тежки заболявания, деца с дистрофия и церебрална парализа. От три години помагаме на много подобни кампании и сме щастливи, когато видим дете да се върне оздравяло от чужбина.

Зад всяка от тези диагнози се крие съдбата на едно семейство. Често Фондът за лечение на деца отказва да финансира лечението на малките пациенти. А отчаянието тласка техните родители към това да потърсят помощ от непознати. Това е една от причините благотворителните кампании за спасение на нечий живот да стават все повече и по-популярни.

Детският смях и благодарността в очите на възрастен, получил помощ, са онези моменти, които ни мотивират да продължим, защото сме на прав път. Пътят към това да направим още няколко човешки сърца щастливи. Именно това бе скритият подтекст на фестивала „Шарена плетеница“ - да напомни на посетителите, че дори и дълбоко в себе си, те все още пазят своята човещина и понякога е нужно много малко, за да променят една човешка съдба.

Снимки: Йоан Колев



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за обилни валежи е подаден за 7 области на юг и по Черноморието

В събота , 20 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в някои котловини на югоизток и до 0°, в София 2°. През деня на изток ще е облачно с валежи от дъжд, на места значителни. На запад до обяд ще има разкъсана облачност, после..

публикувано на 19.04.24 в 20:10

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00
Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45