Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България бележи отстъпление в годишната класация на Световната банка за правене на бизнес

БНР Новини
Светла Костадинова
Снимка: dnevnik.bg

България се смъква с 11 места (от 39-о на 50-о) в годишната класация на Световната банка “Правене на Бизнес”. Класацията се базира на различни индикатори като достъп до електричество, получаване на разрешителни за строеж, регистриране на собственост, получаване на кредити, прилагане на договорите, защита на миноритарните собственици, плащане на данъци, трансгранична търговия, стартиране на бизнес и други.

Най-добре страната ни се справя по показателя трансгранична търговия, където заема 21-о място. Сравнително добри резултати има и по показателите: защита на миноритарните собственици (24-о място), изпълнение на договорите (40-о място) и получаване на кредит (42-о място). Най-слабо България се представя по показателя присъединяване към електрическата мрежа, където спада с цели 37 позиции в сравнение с миналогодишната класация, и вече е на 141-о място. Слабо е представянето и по показателите стартиране на бизнес (95-о място) и плащане на данъци (90-о място). В изследването са включени 190 страни, а лидер в класацията продължава да е Нова Зеландия.

Държавите, попаднали сред първите двадесет в класацията, се движат в правилна посока и предоставят добри условия за работа на предприемачите. В тези, които са на последните места и дори във втората половина на класацията, нивата на доходите са по-ниски, предприемачеството е по-затруднено, а нивото на просперитет на гражданите е по-ниско. Това изследване е ориентир накъде се движи страната, каза в интервю за Радио България изпълнителният директор на Института за пазарна икономика Светла Костадинова:

За съжаление последното изследване показва, че България губи няколко места и по повечето от индикаторите ние не регистрираме позитивна промяна. По четири показателя отчитаме минимална положителна промяна и тя се дължи основно на повишаването на доходите на глава от населението. Тоест, дори и тези положителни промени не са в резултат на работата на администрацията в посока улесняването на правенето на бизнес. Това ни кара да съжаляваме за пропуснати възможности, защото повечето от показателите в изследването са в правомощията на администрацията. Става въпрос за чисто административни процедури, чието подобрение зависи от политическа воля. Заради изключително неразумни и архаични изисквания, ние сме възпрепятствани да правим бизнес по-добре. Това се отразява върху всички. Когато предприемачите не могат да се разширяват и да стартират нов бизнес, това означава по-малко възможности за други предприемачи, свързани с техния бизнес, по-малък избор за българските потребители и по-малки възможности за местните предприемачи да се съревновават на равни нога с предприемачи от страни с по-добри условия за правене на бизнес.

Въпреки това, според Светла Костадинова, в последните няколко месеца се забелязват усилия от страна на настоящото правителство за организиране на администрацията. Целта е да се премахнат нелогични или неработещи административни режими и изисквания и да се постигне по-добро взаимодействие между отделните администрации, за да не се използват повече гражданите и фирмите като куриер между тях. Поставени са и срокове за отчет на администрацията до края на годината.

Изследването на Световната банка показва, че реформи в администрацията може да се правят бързо и страни като Естония например показват, че за 1-2 години е абсолютно възможно администрацията да копира добри опити и да улесни правенето на бизнес, спрямо местните особености. От съседите на България Македония е давана за пример като страна, която през последните 3-4 години се придвижи с повече от 40 места напред в изследването и вече е в топ 15. Така че има някаква надежда, че следващата година ще имаме напредък на страната в това изследване, каза Светла Костадинова и допълни:

Това обаче не е достатъчно, защото най-ниската оценка България получава по 2 основни индикатора, свързани с работата на съдебната система, а при работата на тази система изпълнителната власт има ограничени правомощия и така трябва да бъде. Съдебната система трябва сама да се реформира, за да вдъхне доверие и да получи подкрепа от обществото и, в крайна сметка, всички да се чувстваме по сигурни за собствеността и за бизнеса си. Двата индикатора, които оценяват работата на съдебната система в изследването, а именно процесът по несъстоятелност и процесът по прилагане на договорите, показват, че напредъкът на България през последните 10 години е минимален и ние сме на едни от последните позиции в сравнение с останалите страни от ЕС.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Първата пратка американско ядрено гориво пристигна в България

Първият товар със свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" пристигна на Пристанище Варна - Запад. Той беше доставен у нас от плаващия под нидерландски флаг кораб "Адамас", съобщи БНТ. Още днес горивото, произведено от американската компания..

публикувано на 19.04.24 в 15:39

Енергийната комисия в НС отложи пълната либерализация на пазара на ток

Депутатите от енергийната комисия в Парламента замразиха либерализацията на тока на едро за една година. Според действащия закон тя трябваше да се случи от 1 юли т.г. Това означава, че на 1 юли КЕВР отново ще трябва да се произнесе за цената на..

публикувано на 17.04.24 в 17:58

В България се появи първата плантация с шамфъстък

За първи път в България край Сандански засадиха плантация с 22 декара шамфъстък. Инвестицията е на софийски бизнесмен, съобщи БНТ. Първата реколта се очаква до 2-3 години. Хората в най-топлия район на България и преди са отглеждали екзотичното за..

публикувано на 17.04.24 в 10:20